Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Kako očistiti zavjese i roletne

Kako na lakši način očistiti zavjese i roletne

Kada je riječ o čišćenju, vjerovatno ste razvili neke navike koje vam odgovaraju: jednom sedmično usisavate, brišete podove, površine, ploče i lampe.

Ali šta radite kada je u pitanju čišćenje složenijih predmeta – kada je potrebno čistiti roletne ili prati zavjese? Smatrate da je to zamarajuće pa to odlažete? Više ne morate. Pranje zavjesa ili čišćenje roletni i venecijanera zapravo ne mora biti tako teško.

Pranje zavjesa

Iako se čini kao velik zadatak, pranje zavjesa se ne razlikuje od pranja ostalih osjetljivih tkanina, ali postoji jedna velika razlika. Puno je gore ako vam se zavjese skupe, nego ako vam se skupi majica. Zato je potrebno razmisliti o tome prije nego što se se uhvatite pranja zavesa. To se odnosi i na ručno i na pranje u mašini.

Operite zavjese u mašini

Ako na vašoj zavjesi postoji nalepnica za pranje u mašini, naravno, treba pratiti uputstva. Odaberite nježan ciklus koji etiketa preporučuje – obično program za vunu sa niskom centrifugom. Važno je da nivo vode bude visok. Visok nivo vode štiti tkaninu. Kada su u pitanju velike zavjese, bolje je odraditi dva pranja umjesto stavljanja obe zavjese u isto pranje.

Pranje u kadi

Ako niste sigurni da li vaše zavjese mogu da izdrže pranje u mašini, upotrijebite kadu. Ako nemate kadu, ljeti možete koristiti dječji (čisti) bazen i crijevo za vodu. 

Svakako probajte da koristite razgradiv, po mogućnosti organski deterdžent, kako bi vaša trava ili grmlje imali koristi od vode za ispiranje. Vaša djeca će vjerovatno misliti da je zabavno pomoći u pranju zavjesa kada to radite na ovaj način. Po potrebi, naravno, možete oprati i zavjese pod tušem.

Bez obzira da li perete svoje zavjese ručno ili u mašini, dobra ideja je da ih okačite dok su još vlažne. To pomaže u sprječavanju nepotrebnih nabora dok se suše. Naravno, ne bi trebalo da kaplju.

Čišćenje venecijanera

Ako ste za svoj dom odabrali venecijanere, vjerovatno ste svjesni da su pravi magneti za prašinu. U svakom slučaju, tako izgleda. Istina je više da ih često preskačemo, jer je njihovo čišćenje tako zeznuto. Jer jeste, zar ne? Zato napravite naviku usisavanja venecijanera, kad god usisavate ostatak doma. Koristite mekanu četku na usisavaču. Postoje i posebne četke koje možete koristiti.

Još jedan praktičan način uklanjanja prašine i masnoće sa venecijanera je korišćenje vlažnih maramica. To znači da ne morate vaditi sve pribore za čišćenje, kad god je vaše roletne potrebno brzo očistiti. Možete koristiti i dobro ocijeđenu vlažnu krpu. Koristite čistu vodu ili dodajte samo malo deterdženta. Abrazivna sredstva za čišćenje su potpuno nepotrebna.

Takođe možete skinuti venecijanere i oprati ih. Pažljivo položite roletne u kadu ili na dno tuša, a zatim ih operite mekom četkom u toploj vodi sa malo deterdženta i octa. Ako želite, u vodu koju koristite za ispiranje možete dodati malo sredstva za ispiranje perilice posuđa. Time se sprečavaju mrlje uzrokovane kapljicama vode. Objesite roletne i pustite ih da se osuše prije nego što ih postavite nazad.

I aluminijumske i drvene roletne mogu biti malo osetljive, ali svaka na svoj način. Drvene roletne ne bi trebale predugo da stoje u vodi, dok aluminijumske roletne lako mogu dobiti ružne pukotine na stranama. Zato budite vrlo oprezni kada se krećete oko aluminijskih ili plastičnih roletni.

Čišćenje roletni

Roletne postaju sve popularnije, i to sa dobrim razlogom. Posebno su atraktivne - posebno za veliki prozor. U isto vrijeme, njihova veličina ih čini nepraktičnim kada je u pitanju čišćenje.

Kada je reč o redovnom čišćenju roletni, treba koristiti usisivač. Mogu li se roletne zapravo oprati ako im se nešto dogodi i zamrljaju se ili počnu da žute?

Većina ih zasigurno može izdržati namakanje na max. 30 stepeni. Ipak, budući da se letvice ne smiju savijati, ovu vrstu roletne morate prati vrlo pažljivo. Pročitajte uputstva na njima i perite svoje u mašini samo ako uputstva to preporučuju. Isto vredi i za peglanje na niskim temperaturama.

Ako ste svoje roletne skupo platili i ne želite da rizikujete, uvijek ih možete odnijeti na hemijsko čišćenje.

Saznajte više

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija