JYSK Grupa

JYSK je međunarodni maloprodajni lanac koji prodaje "sve za dom". JYSK je u vlasništvu porodice koja stoji iza Lars Larsen grupacije. Osnivač, Lars Larsen, poznat je širom Danske kao vodeći trgovac u zemlji koji uvijek ima ˝izvrsnu ponudu˝.

1979. godine kad je otvorio svoju prvu trgovinu, u drugom po veličini gradu u Danskoj, Aarhusu - koja se, uzgred, tu i danas nalazi - Larsen je imao velike ambicije, no nije mogao ni naslutiti kojom će se brzinom njegov posao razvijati. Larsen je, potom, otvorio nekoliko uspješnih JYSK Sengetøjslager (originalni naziv trgovine do 2001. godine) trgovina širom Danske, a 1984. godine otvorio je i prvu trgovinu izvan granica matične države, u susjednoj Njemačkoj. 

Danas JYSK grupa obuhvata više od 2.900 prodajnih objekata u 51 zemlji svijeta, nabrojane u nastavku: Danska, Norveška, Švedska, Finska, Poljska, Češka Republika, Mađarska, Holandija, Slovačka, Njemačka, Austrija, Švicarska, Island, Kanada, Grenland, Farska ostrva, Estonija, Latvija, Litvanija, Ukrajina, Kosovo, Bugarska, Kazahstan, Rumunija, Francuska, Velika Britanija, Slovenija, Makednija, Hrvatska, Italija, Španija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Armenija, Crna Gora, Grčka, Albanija, Vijetnam, Malta, Portugalija, Gruziji, Bjelorusija, Tadžikistan, Moldavija, Belgija, Kuvajta, Dubai, Tajland, Irska i Azerbejdžan.

Godišnji promet grupe je približno 3,79 milijarde eura. Razvoj je stabilan i kontrolisan, a osoblje obuhvata približno 24.000 zaposlenika. 

Riječ 'JYSK' namjerno je bila dio naziva kompanije od samog početka. Na danskom jeziku riječ 'JYSK' označava sve, odnosno, svakog sa poluostrva Jitland, odakle je i Lars Larsen, a obično se povezuje sa skromnošću, temeljitošću i iskrenošću - tri vrijednosti sa kojima se i sam Larsen oduvijek identificirao. JYSK znači pouzdanost, a dogovor je uvijek dogovor.