Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dva madraca jedan do drugog na krevetu

Vodič u 7 koraka: Kako očistiti madrac

Da li ste savladali umjeće čišćenja svog madraca? Ako ne, možda treba da pročitate ovaj vodič, koji će vam dati nekoliko savjeta o čišćenju madraca. Otkrijte kako produžiti životni vijek svojih madraca, koliko često ih čistiti te kako raznim sredstvima ukloniti mrlje, vlagu i mirise.

Zašto treba čistiti madrac?

Vaš madrac je poput magneta koji skuplja prljavštinu i prašinu. Svake noći ispuštamo između 2-10 dl znoja dok spavamo. Vlaga se upija u madrac i posteljinu. Kroz godinu dana to je poprilično mnogo litara koje vaš madrac upije i to ostavlja tragove. Vlaga može ostaviti ružne mrlje i privući buđ i odbojne grinje, koje može izazvati alergije i narušiti vaš san. Još jedna motivacija za čišćenje vašeg madraca je činjenica da se time produžuje životni vijek madraca.

7 savjeta za čišćenje madraca:

Čišćenje madraca se može činiti zamornim. Nažalost, ne možete ga prati na 60º. Srećom, postoje i drugi načini čišćenja madraca. Uz usisivač, malo sredstva za čišćenje i savjete u nastavku možete postići mnogo.

1. Izluftirajte i okrenite madrac

Sveži zrak je jedan od najboljih liekova protiv vlage i grinja. Najbolje rezultate dobićete provjetravanjem svakog dana: ujutro, poslijepodne i neposredno prije spavanja. Svaka 2-3 mjeseca možete okrenuti madrac kako biste smanjili opterećenje na mjestima gdje je vaše tijelo najteže. To pomaže ravnomernijem trošenju madraca i smanjuje uranjanje. Ukoliko je moguće, okrenite madrac skroz naopako.

2. Pričekajte sa namještanjem kreveta

Ne morate odmah nakon ustajanja da namještate krevet, jer to daje vrijeme madracu da se osuši nakon vlage koja je ispuštena tokom noći. Prekrivač ukrašava krevet i štiti jorgane i jastuke od prašine. Ipak, nakon što ste ustali, pričekajte nekoliko sati prije nego što ga bacite preko kreveta, jer prekrivač može zadržati vlagu u madracu.

3. Upotrebite usisavač i isprašivač za tepihe

Usisavač je učinkovit kada je u pitanju čišćenje vašeg madraca, jer se rješava grinja. Neka vam postane navika da usisavate madrac jednom sedmično ili barem svaki put kada mijenjate posteljinu. Koristite nastavak za namještaj. Time se štiti tkanina. Ako imate mogućnost da svoj madrac iznesete napolje, tu će vam dobro doći isprašivač za tepihe - odličan način za uklanjanje prašine i prljavštine. Stavite madrac uspravno kako bi neželjena prljavština mogla da sklizne. Ne zaboravite da očistite podnožje i krajeve kreveta prije nego što vratite madrac. 

4. Zaštitite svoj madrac zaštitom za madrace

Nadmadrac štiti vaš madrac od najgorih mrlja i vlage. Zaštita za madrac može apsorbirati znoj, tako da ne prodire u madrac. Neki nadmadraci imaju i perivu navlaku, ali ne svi. Zaštita za madrac je tanja i često se može prati u mašini i sušiti u mašini za sušenje.

5. Posebna sredstva za čišćenje za uklanjanje mrlja sa madraca

Tipične mrlje koje je potrebno čistiti sa madraca često imaju i neprijatan miris. Sirće, 10% limunska kiselina ili 10% oksalna kiselina dobri su proizvodi za čišćenje tvrdokornih mrlja sa madraca. U kantu sipajte 0,5 litara vrele vode i dodajte ili 0,5 litara sirćeta, 10% otopine limunske kiseline ili 1dl 10% oksalne kiseline. Trebat će vam dobra ventilacija kada pravite smjesu, a voda bi već trebala biti u kanti kada umiješate kiselinu.

Očistite madrac vlažnom krpom ili spužvom. Madrac ne smije biti natopljen. Ostavite 10-15 minuta, prije nego što isperete kiselinu krpom ocijeđenom u hladnoj vodi. Pustite da se suši oko 6 sati ili više, tako da bude potpuno suh prije nego što stavite plahtu. Možda će biti potrebno da ponovite tretman nekoliko puta prije nego što mrlja nestane. Ne zaboravite da koristite gumene rukavice kako vaša koža ne bi došla u dodir sa kiselinom. Imajte na umu da ova sredstva za čišćenje mogu da izbijele obojeni tekstil. Uvijek pratite uputstva na pakovanju.

6. Dezinfikujte madrac parom

Parni čistač učinkovit je za čišćenje dušeka. Para je vruća između 100-110º. To dezinfikuje i ubija bakterije. Para takođe može ukloniti neprijatan miris. Parni čistač u kući takođe je jednostavan način za uklanjanje mrlja sa kauča ili sjedišta u autima. Prije nego što isparite svoj madrac, morate ga usisati i ukloniti sve mrlje. Pažljivo pratite uputstva i pazite da vas para ne opeče. Madrac mora biti potpuno suh prije nego što stavite plahtu.

7. Uklonite neprijatne mirise

Neprijatan miris možete ukloniti raznim sprejevima. Pomešajte sprej sa vodom u otopini 1:10. Utapkajte krpom ili četkom na mrlju i ostavite oko 30 minuta. Zatim isperite čistom vodom. Ne smete natopiti i zasititi madrac smjesom. Pustite da se tretirano područje temeljito osuši prije korišćenja kreveta. Uvijek provjerite uputstva na bočici. Soda bikarbona je takođe poznata po svojoj sposobnosti uklanjanja mirisa. Pospite je na problematično područje i ostavite oko 10 minuta, pre nego što je usisate. Ovo rješenje je ekološki prihvatljivije.

 

Saznajte više

Favoriti iz novog asortimana posteljina

Favoriti iz novog asortimana posteljina

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti