Bez štetnih hemikalija

Štetne hemikalije loše djeluju na zdravlje i životnu sredinu. Stoga, JYSK ima visoke standarde i postavlja stroge zahtjeve prema dobavljačima.

JYSK ne dozvoljava takozvane SVHC supstance u svojim proizvodima. SVHC označava Visokorizične supstance (Substances of Very High Concern), odnosno supstance koje mogu biti opasne za zdravlje i životnu sredinu. Popis SVHC supstanci definiše i ažurira Evropska unija.

Certifikat OEKO-TEX Standard 100

OEKO-TEX vodeća je svjetska oznaka za zaštitu zdravlja i životne sredine kada je riječ o tekstilu. Naljepnica predstavlja garanciju JYSKu i kupcima da proizvod ne sadrži supstance za koje se zna da su štetne za zdravlje.

Sav tekstil u JYSKu, odnosno proizvodi koji sadrže najmanje 80 posto tekstila, zadovoljavaju zahtjeve OEKO-TEX-a, a većina tekstila u JYSKu označeno je sa oznakom OEKO-TEX standard 100. Sav tekstil u drugim proizvodima, npr. namještaju, mora zadovoljavati iste zahtjeve poput OEKO-TEX certifikovanih proizvoda.

OEKO-TEX oznaka nalazi se i na mnogim drugim proizvodima, na primjer, na našim jorganima i jastucima.

OEKO-TEX je dobrovoljni program označavanja, a njegovi standardi su opsežniji od zakonodavstva Evropske unije. Kada neki proizvod nosi oznaku OEKO-TEX Standard 100, to znači da je cijeli proizvod prošao testiranje na štetne hemikalije, uključujući i one dijelove koji nisu napravljeni od tekstila, npr. patentni zatvarači.

JYSK sistematski radi na kontroli proizvoda. Koristimo vanjske kuće za testiranje kako bi kontrolisali i testirali proizvode na štetne hemikalije, a u isto vrijeme JYSK zahtijeva od dobavljača da izvrše testiranje i dokumentiraju rezultate.

Organski pamuk sa certifikatom GOTS

Odabrani proizvodi u JYSKu napravljeni su od 100% organskog pamuka sa certifikatom GOTS.

GOTS je skraćenica za Globalni organski tekstilni standard koji je vodeći svjetski standard u proizvodnji organskog tekstila, a to znači i pamuka. Certifikat GOTS postavlja stroge zahtjeve kako za proizvod tako i za proizvodnju.