Bez štetnih hemikalija

U JYSKu smo fokusirani na izbjegavanje štetnih hemikalija u svim našim proizvodima, imamo vrlo visoke standarde i postavljamo stroge zahtjeve prema dobavljačima.

Visokorizične supstance (SVHC)

SVHC označava Visokorizične supstance (Substances of Very High Concern), odnosno supstance koje mogu biti opasne za zdravlje i životnu sredinu.

JYSK generalno ne dozvoljava takozvane SVHC supstance u svojim proizvodima. Izuzetak su litijumske baterije i određeni električni proizvodi jer još uvijek nije moguće pronaći alternative.

Popis SVHC supstanci definiše i ažurira Evropska unija. Supstance na popisu dozvoljene su za upotrebu, ali je JYSK odlučio da ne želimo te supstance u našim proizvodima.

Kada se nove supstance dodaju na EU popis SVHC-a, obavještava se i JYSK. Mi tada kontaktiramo naše dobavljače i tražimo od njih da postepeno ukinu takve supstance iz naših proizvoda u roku od 6 mjeseci.

U januaru 2023. EU je dodala melamin na popis SVHC-a. Neki naši proizvodi mogu sadržavati malu količinu melamina. Započeli smo rad na pronalaženju alternativa.

Certifikat STANDARD 100 by OEKO-TEX®

OEKO-TEX® je vodeća svjetska oznaka za zaštitu zdravlja kada je riječ o tekstilu. Oznaka predstavlja garanciju JYSKu i kupcima da proizvod ne sadrži supstance za koje se zna da su problematične za zdravlje.

Velika većina tekstila u JYSKu nose oznaku STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Tekstilni prozvodi su svi proizvodi kod kojih je najmanje 80% težine predmeta izrađeno od tekstila.

Oznaka STANDARD 100 by OEKO-TEX® nalazi se i na mnogim drugim našim proizvodima, na primjer, na našim jorganima i jastucima.

Kada je proizvod označen oznakom SATNDARD 100 by OEKO-TEX®, to znači da je on testiran na upitne hemikalije – uključujući i one dijelove koji nisu izrađeni od tekstila, npr. patentni zatvarači, dugmad i ostali dodaci.

Testiranje provode nezavisni partnerski instituti OEKO-TEX®.

MADE BY GREEN od strane OEKO-TEX®

MADE BY GREEN od strane OEKO-TEX® produžetak je oznake STANDARD 100 by OEKO-TEX®, koja osim što osigurava da proizvod ne sadrži štetne količine upitnih hemikalija, osigurava i ekološki prihvatljivu i društveno odgovornu proizvodnju.

MADE BY GREEN od strane OEKO-TEX® dodatna je garancija uz JYSKov Kodeks ponašanja dobavljača, koji takođe postavlja stroge zahtjeve u pogledu etičke i društveno odgovorne proizvodnje.

Ispitivanje i kontrola

JYSK ima visoke standarde i sistematski radimo na kontroli naših proizvoda. Koristimo vanjske kuće za testiranje kako bismo kontrolirali i testirali naše proizvode na štetne hemikalije, a u isto vrijeme JYSK zahtijeva od dobavljača da izvrše testiranje i dokumentiraju rezultate.

Organski pamuk s GOTS certifikatom

Odabrani proizvodi u JYSKu izrađeni su od 100% organskog pamuka sa GOTS certifikatom.

GOTS je kratica za Global Organic Textile Standard, koji je vodeći svjetski standard u organskoj proizvodnji pamuka. GOTS certifikat postavlja stroge zahtjeve kako za proizvode, tako i za proizvodnju.

 

*Ne uključuje litijumske baterije i određene električne proizvode