Smanjenje emisije karbona na pola do 2030.

JYSK je svjestan da se klima mijenja i da naše poslovanje pridonosi toj promjeni. Trudimo se da naše pogone učinimo učinkovitijima, prijeđemo na obnovljivu električnu energiju i postepeno ukinemo fosilna goriva kako bismo što prije smanjili emisiju karbona.

JYSK je za vlastito poslovanje postavio ciljeve smanjenja stakleničkih plinova u skladu sa onim što nam klimatske znanosti kažu da je potrebno kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na ispod 1.5°.

Želimo do 2030. upola smanjiti emisiju stakleničkih plinova koji se emitiraju iz napajanja i grijanja svih naših prodavnica, distribucijskih centara, kancelarija i vozila u vlasništvu poduzeća.

Već nekoliko godina radimo na tome da naše objekte učinimo učinkovitijima. Na primjer, prešli smo na LED rasvjetu i instalirali senzore pokreta u gotovo svim prodavnicama, distribucijskim centrima i kancelarijskim zgradama.

Postavljamo solarne panele na mnoge naše zgrade i istražujemo druge mogućnosti prelaska na zelenu električnu energiju i karbonski neutralno grijanje.

Karbonsko neutralni do 2050.

Kao maloprodajna tvrtka, naš karbonski otisak širi se izvan naših ličnih procesa. Većina emisija dolazi iz tvornica koje proizvode naše proizvode te sa brodova i kamiona koji ih dovoze u naše distribucijske centre, prodavnice i kupcima.

JYSK se zalaže za smanjenje otiska stakleničkih plinova, kako iz vlastitog poslovanja, tako i našeg lanca vrijednosti na koji možemo uticati.

JYSK podstiče i angažira opskrbni lanac i transportne partnere kako bi postavio ciljeve i smanjio emisiju stakleničkih plinova.

Cilj nam je do 2050. biti karbonski neutralan u svemu što radimo

Inicijativa za ciljeve zasnovane na nauci

JYSK se obavezao na međunarodno priznatu Inicijativu za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi) da doprinese ograničavanju globalnog zagrivanja.

Prijavom na SBTi, JYSK je posvećen smanjenju emisija u okviru sopstvenih operacija i preuzimanju odgovornosti za ukupne emisije koji proizilaze iz proizvoda koji se prodaju u prodavnicama.

U toku je rad na izračunavanju pune osnovne vrijednosti CO2e za cijeli lanac vrijednosti i kada se završi, pokazat će gdje JYSK može najviše da smanji emisije da bi postigao svoj klimatski cilj.