Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dječje noge vire ispod jorgana i plavokosa žena se smije i drži jorgan

Vodič kroz jorgane

Kada izaberete pravi jorgan za sebe, osiguravate kvalitetno i udobno okruženje za san. Pogledajte video u nastavku da saznate više.

 

Veličina

Preporučamo da vaš jorgan bude barem 20-30 cm duži od vaše visine. U JYSKu ćete naći jorgane dužine 200 i 220 cm.

Stupanj izolacije

U JYSKu razlikujemo tri stepena izolacije, tj. tri razine topline koje vam mogu pružiti naši jorgani: hladno, toplo ili veoma toplo. Pri odlučivanju koja je razina topline najbolja za vas, uzmite u obzir temperaturu vašeg tijela dok spavate i željenu sobnu temperaturu.

Stupanj izolacije popluna u JYSKu       

Punjenje

Jorgani su dostupni s nekoliko različitih vrsta punjenja. Punjenje se može podijeliti u dvije kategorije:

  • prirodno punjenje
  • punjenje vlaknima

Birate punjenje u skladu s vašim osobnim preferencijama.

Prirodno punjenje

Prirodno punjenje obično se sastoji od perja i paperja, ali i od drugih prirodnih materijala kao što su svila, pamuk ili vuna. Prednost prirodnog punjenja jeste da je vrlo prozračno i lagano se i ugodno oblikuje oko tijela. U skladu s prirodnim materijalima, ovo je punjenje oplemenjeno najboljom mogućom izolacijom.

Jačina punjenja

Jačina punjenja mjera je gustoće punjenja koja je povezana s izolacijskim svojstvima paperja. To je najvažnija odrednica kvalitete perja i paperja. Što je veća jačina punjenja, paperje može zadržati veću količinu zraka, a time ima i veće izolacijsko svojstvo.

Što se više perja pomiješa s paperjem, veća je jačina punjenja i punjenje je teže. Težina sama ne diktira toplinu jorgana, već se to postiže kombiniranjem težine i jačine punjenja.

Svila

Svileni je jorgan klasični tanki jorgan, ali s istim stepenom izolacije. Svileni jorgani regulišu temperaturu osiguravajući da zadržite osjećaj suhoće i umjerene temperature tokom cijele noći. Svila je također i prozračan, antibakterijski materijal koji vam pruža higijenski čistu i udobnu okolinu za spavanje.

Punjenje vlaknima

Sintetičko punjenje sastoji se od poliesterskih vlakana koja imaju svojstva slična kao prirodno punjenje - ali po nižoj cijeni. Punjenje vlaknima također ima sposobnost da učinkovito odnosi vlagu od tijela. Punjenje ovih jorgana ima veću težinu da bi se osigurala potrebna razina topline pa su stoga takvi jorgani teži od jorgana s prirodnim punjenjem.

Navlaka

Također trebate uzeti u obzir vrstu navlake joprgana. Navlake iz JYSKa od pamuka su ili od poliesterskih vlakana - ili od mješavine tih dva materijala. Trebali biste razmotriti koju vrstu materijala više volite, primjerice volite li više deblji ili tanji materijal te je li vam jorgan dovoljno mekan na dodir.

Hipoalergenski popluni

Mnogi su pogrešno uvjereni da su alergični na perje i paperje. Međutim, samo 2-3% stanovništva ne može tolerisati perje i paperje dok je barem 7%, a vjerojatno i mnogo više, alergično na kućne grinje. Ako ste među tih 2-3%, mi naravno preporučujemo da odaberete jorgan bez perja i paperja.

Alergija na kućne grinje

Teško je u potpunosti izbjeći kućne grinje u domu. Međutim, možete ograničiti broj kućnih grinja i njihovo množenje čišćenjem vaše spavaće sobe i pranjem vašeg jorgana, jastuka i nadmadraca 5-6 puta godišnje. To pogoršava životne uvjete kućnih grinja, ali čak i najbolji jorgani i jastuci ne mogu podnijeti prečesto pranje tijekom vremena.  Više o tome kako najbolje održavati svoje jorgane i jastuke pročitajte ovdje

Jeste li alergični na grinje? Ako je vaš odgovor da, razmislite o hipoalergenskom jorganu. On obično sadržava tretman koji sprječava prodiranje grinja kroz navlaku ili njihovo množenje. Stoga jednostavno jorgan možete prati dva puta godišnje čime ćete mu značajnije produžiti rok trajanja. U JYSKu možete pronaći sljedeće marke:

Jorgani i jastuci koji nose oznaku NOMITE imaju navlaku koja je posebno gusto tkana. To znači da grinje ne mogu prodrijeti kroz nju i nastaniti se u jorganu ili jastuku.

OEKO-TEX logo

Proizvodi koji nose oznaku ‘Povjerenje u tekstil’ zadovoljavaju stroge uslove internacionalne organizacije OEKO-TEX® i ne sadrže štetne tvari.

Proizvodi sa ovom oznakom analizirani su od strane "Asthma Allergy Nordic" kako bi se osiguralo da ne sadrže supstance za koje je poznato da uzrokuju alergije.

LJETNI I ZIMSKI JORGANI

Bilo da koristite isti jorgan tokom cijele godine ili mijenjate ljetni i zimski, sve zavisi o vašoj sobnoj temperaturi. Ako tokom cijele godine možete održavati istu temperaturu u svojoj spavaćoj sobi, nije potrebno mijenjati svoj jorgan. Ako se temperatura mijenja u skladu s vanjskom temperaturom, možda bi bilo dobro ljeti se prebaciti na hladan jorgan, a zimi na topliji. To vam može pomoći da postignete bezbrižan san.

Saznajte više

Koji jorgan izabrati? Ultimativni vodič

Koji jorgan izabrati? Ultimativni vodič

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Teški jorgan može poboljšati san

Teški jorgan može poboljšati san

Šta je bolje: guščje ili pačje paperje?

Šta je bolje: guščje ili pačje paperje?