Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Zavjese u dnevnoj sobi

Najbolja rješenja za prozore: zavjese ili roletne?

Nije lako odlučiti hoćemo li na prozore staviti obične zavjese ili roletne. Sve zavisi o vašem ukusu i potrebama, prostoriji u kojoj ih želite postaviti i koliko ste "zagrijani" za nivo održavanja. U ovom vas blogu vodimo kroz različite aspekte koje trebate uzeti u obzir prije finalnog izbora.
 

Prozorske zavjese utječu na raspoloženje u sobi

Roletne imaju jednostavniji izgled i dostupne su u različitim bojama i uzorcima. Daju minimalistički izgled vašem domu, a ako vam se sviđa skandinavsko uređenje enterijera, mogu vam pomoći da dobijete taj Nordic izgled.

Zavjese, sa druge strane, dolaze u različitim stilovima i materijalima koje određuju njihov izgled i funkcionalnost. Prozirne zavjese donose mekaniji, sanjarski pogled u sobu. Zavjese težih tkanina idealne su za stvaranje osjećaja privatnosti.


Karniša zavjese iznenađujuće je bitna za cjelokupni utisak. Ona određuje kako zavjesa "pada" i može odraziti moderan ili više tradicionalan izgled zavjese, a time i sobe.

 

 

Karniše sa trakom i džepićem

Tradicionalna karniša je ona sa trakom i džepićem, istovremeno i veoma popularan izbor. Dobro se uklapa u tradicionalnom, modernom i neformalnom uređenju enterijera.

 

 

 

 

 


Karniše sa prstenovima

Karniše sa prstenovima imaju metalno porubljene "rupe", tj. prstenove ravnomjerno raspoređene na vrhu zavjese. Zavjese sa prstenovima vise u labavim naborima i naglašavaju moderno uređenje enterijera.
 


Zavjesa sa trakama

Zavjesa koja ima trake za karnišu unosi moderan utisak u prostoriju, a naglašava malo više "casual", tj. neformalniji izgled sobe.
 


Roletne kao najjednostavnije rješenje

Roletne imaju mnoge funkcionalne prednosti. One zauzimaju vrlo malo prostora i mogu se prilagoditi horizontalno da biste pustili željenu količinu svjetlosti u prostor. Roletne za zamračivanje puštaju vrlo malo svjetlosti u prostor i preporučujemo ih za spavaću sobu.
 

 

Standardne se zavjese, ipak, lako izvlače i podešavaju vertikalno. Ako želite da zavjese ne prekrivaju dio prozora kad je otvoren, rješenje može biti da ih objesite na karnišu koja je šira od prozora. Na taj način ih možete kompletno povući u stranu kad vam to odgovara. Zavjese lakih materijala omogućavaju privatnost i istovremeno puštaju svjetlost u vaš dom. Teške zavjese imaju izolaciona svojstva i mogu odbiti sva prirodna svjetla, a u isto vrijeme sprječavaju buku da dopre do sobe.

Ako se ne možete odlučiti, razmislite o rješenju sa više slojeva kako biste mogli da uživate u svojstvima težih i lakih zavjesa – i dodajte roletne za kompletno rješenje. 

 

 


Čišćenje i održavanje

Održavanje roletni i zavjesa vrlo je jednostavno. Za čišćenje roletni obrišite tkaninu prema dole, dok su zatvorene, koristeći čistu, vlažnu krpu, po mogućnosti jednom sedmično. Također možete koristiti meku četku na usisivaču ili ručni usisivač.

Da biste se brinuli za vaše zavjese, lagano ih protresite kada su zatvorene i usisavajte ih na isti način kao što je opisano gore. Neke zavjese mogu se prati u mašini - samo obavezno provjerite specifikacije navedne na zavjesi prije kupovine.



 

Saznajte više

3 istaknute posteljine iz novog asortimana

3 istaknute posteljine iz novog asortimana

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti