Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 31. 7. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Dnevna soba sa dvosjedom, lampom za čitanje i puno knjiga

Savjeti kako najbolje organizovati kućnu biblioteku

Datum:

Kategorija: Dnevna soba, Inspiracija, Razno

Tags: kućna biblioteka, ideje za uređenje, organizovanje, organizoanje prostora

Ako volite da čitate i obožavate knjige u svim oblicima i veličinama, kreirajte prostoriju u kojoj ćete pokazati svoju strast kroz dizajn enterijera. Poseban prostor za knjige može biti luksuz, posebno kada vam je prostor potreban za neke važnije stvari, ali čak i mali stan ima mjesta za mini biblioteku ako iskoristite sav raspoloživi prostor.

Priuštite sebi kutak za čitanje

Kutak za čitanje sa podnom lampom i foteljom


Ne morate da ulažete puno da bi vam kutak za čitanje bio prijatan. Kutak za čitanje možete kreirati bilo gdje u stanu ili kući - ne mora biti u dnevnoj sobi. Mnogi ljudi vole da čitaju u krevetu, a u slučaju da to vrijedi i za vas, pobrinite se da imate jastuke za naslon. Ili možda možete pročitati nekoliko redova dok je večera na šporetu, samo pripazite da imate dovoljno svjetla za čitanje.

Trpezarija sa lampom iznad stola


U slučaju da više volite fotelju za čitanje u vašoj dnevnoj sobi, umjesto neke veće, možete odabrati manju fotelju, tako da možete uživati uz prekrasnu ljubavnu priču ili uzbudljivu detektivsku knjigu.

Dnevna soba sa dvosjedom sa mjestom za fotelju za čitanje


Nabavite podnu lampu kako ne biste naprezali oči, stolić za piće i policu sa knjigama za "nepročitane" i "pročitane" knjige.

Organizujte svoje knjige

Knjige same po sebi mogu biti dekorativni element. Kada imate police pune knjiga, vaši gosti sigurno će pri ulaksu u prostoriju željeti da pogledaju vaše knjige. Znatiželjni su - kakav je vaš književni ukus i možete li im preporučiti nešto vrijedno čitanja. Svakako organizujte svoje knjige redoslijedom koji za vas ima smisla:

Prema autoru ili naslovu

Počinjete sa A i završavate sa Ž. Razmislite šta vam je lakše za zapamtiti: naslov ili ime autora. Ne zaboravite da ostavite prazan prostor na svakoj polici kako ne biste morali da reorganizujete cijelu zbirku kad dodate neku novu knjigu... Nadopunite prazan prostor prekrasnom vazom, slatkim kutijama za odlaganje ili drugom dekoracijom.

Polica sa knjigama i razne dekoracije


Prema izgledu

Knjige takođe možete držati na polici poređane po veličini ili boji. Počnite sa najvišim i krenite udesno, do najmanje. Takođe možete stvoriti lijepu dugu na svojoj polici uz pomoć knjiga: započnite sa knjigama sa crnim koricama, a zatim idu one plave, zelene, žute, narandžaste i crvene. Ovaj način organizacije vaših knjiga manje je tradicionalan, ali vrlo lep.

Konačno, možete ih naslagati vodoravno jednu na drugu, umesto da ih držite uspravno. Ako imate ograničenu količinu prostora, možda ćete moći da odložite više knjiga na ovakav način. Horizontalno možete slagati knjige u visinu 15-20 cm, kako ih težina ne bi oštetila.

Crna metalna polica za knjige sa nekoliko knjiga


Ključ uređenja malog stana ili sobe je korišćenje horizontalnog prostora umjesto samo vodoravnog. Ne morate očajavati zbog nedostatka prostora sve dok imate gole zidove na koje možete staviti police sa knjigama.

Još savjeta za uređenje malog stana

Kako vi organizujete svoj prostor za knjige? Podijelite svoje savjete u komentarima.