Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna! 
Trenutno su moguća kašnjenja prilikom isporuke online narudžbi.

Dnevna soba sa dvosjedom, lampom za čitanje i puno knjiga

Savjeti kako najbolje organizovati kućnu biblioteku

Ako volite da čitate i obožavate knjige u svim oblicima i veličinama, kreirajte u svom domu prostoriju u kojoj ćete svoju strast prema knjigama pokazati kroz dizajn enterijera. Posebno mjesto za knjige u domu može biti luksuz, posebno kada vam je taj prostor potreban za neke važnije stvari, ali čak i mali stan ima mjesta za mini biblioteku ukoliko pametno iskoristite sav raspoloživi prostor.

Priuštite sebi kutak za čitanje

Kutak za čitanje sa foteljom od ratana


Ne morate da ulažete puno da bi vam kutak za čitanje bio prijatan. Kutak za čitanje možete kreirati bilo gdje u stanu ili kući - ne mora biti u dnevnoj sobi. Mnogi ljudi vole da čitaju u krevetu, a u slučaju da to vrijedi i za vas, pobrinite se da imate dovoljno jastuka za naslon. Ili možda možete pročitati nekoliko redova u trpezariji dok je večera na šporetu, samo pripazite da imate dovoljno svjetla za čitanje.

Moderna trpezarija sa lijepim modernim namještajem


U slučaju da više volite fotelju za čitanje u vašoj dnevnoj sobi, umjesto velike fotelje koja će zauzimati puno prostora, možete odabrati manju fotelju, tako da iz njene udobnosti možete uživati uz prekrasnu ljubavnu priču ili uzbudljivu detektivsku knjigu.

Dnevna soba sa dvosjedom sa mjestom za fotelju za čitanje


Nabavite podnu lampu kako ne biste naprezali oči, stolić za piće i policu sa knjigama za "nepročitane" i "pročitane" knjige.

Organizujte svoje knjige

Knjige same po sebi mogu biti dekorativni element. Kada imate police pune knjiga, vaši gosti sigurno će pri ulaksu u prostoriju željeti da pogledaju vaše knjige. Znatiželjni su - zanima ih kakav je vaš književni ukus i možete li im preporučiti nešto vrijedno čitanja. Svakako organizujte svoje knjige redoslijedom koji za vas ima smisla:

Prema autoru ili naslovu

Počinjete sa A i završavate sa Ž. Razmislite šta vam je lakše za zapamtiti: naslov ili ime autora. Ne zaboravite da ostavite prazan prostor na svakoj polici kako ne biste morali da reorganizujete cijelu zbirku kad dodate neku novu knjigu. Nadopunite prazan prostor prekrasnom vazom, slatkim kutijama za odlaganje ili nekom drugom dekoracijom.

Prema izgledu

Knjige takođe možete držati na polici poredane po veličini ili boji. Počnite sa najvišom i krenite udesno, do najmanje. Možete stvoriti lijepu dugu na svojoj polici uz pomoć knjiga: započnite sa knjigama sa crnim koricama, a zatim idu one plave, zelene, žute, narandžaste i crvene. Ovaj način organizacije vaših knjiga manje je tradicionalan, ali vrlo lijep.

Konačno, možete ih naslagati vodoravno jednu na drugu, umjesto da ih držite uspravno. Ako imate ograničenu količinu prostora, možda ćete moći da odložite više knjiga na ovakav način. Horizontalno možete slagati knjige u visinu 15-20 cm, kako ih težina ne bi oštetila.

Ključ uređenja malog stana ili sobe je korištenje horizontalnog prostora umjesto samo vodoravnog. Ne morate očajavati zbog nedostatka prostora sve dok imate gole zidove na koje možete montirati police sa knjigama.

Još savjeta za uređenje malog stana

Kako vi organizujete svoj prostor za knjige? Podijelite svoje savjete u komentarima.

 

Saznajte više

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Naše omiljene korpe za odlaganje

Naše omiljene korpe za odlaganje

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom