Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Dani baštenskog namještaja - Uštedite 20-40%!
6 jednostavnih ideja za dekoraciju malog stana

6 jednostavnih ideja za dekoraciju malog stana

Datum:

Kategorija: Dnevna soba

Tags: uređenje enterijera, korisni savjeti, dekoracije

Kako mali prostor učiniti većim - vječita je dilema. U našem novom blog postu donosimo vam korisne ideje koje će vam pomoći pri dekoraciji malog prostora.

Ideja 1: Postavite ogledalo preko puta prozora

Ogledala se često koriste u malim prostorima kako bi se uz pomoć njih stvorila iluzija većeg prostora. Upravo zbog toga, najbolji savjet je da ogledalo postavite preko puta prozora, kako bi se svjetlost reflektirala, čime ćete stvoriti efekat drugog prozora, a samim tim i prostor će djelovati veće.  

Ideja 2: Postavite ogledalo iza lampe

Još jedan od korisnih savjeta jeste da ogledalo postavite iza lampe ili nekog drugog izvora svjetlosti. Svjetlost lampe će se reflektirati u ostatku prostorije i učiniti da izgleda veće. Ukoliko se odlučite za ovu tehniku, možete koristiti stolnu, kao i viseću lampu.

 


 

Ideja 3: Izaberite namještaj sa dvostrukom funkcijom

Ukoliko razmišljate o dodatnim idejama kako da prostor učinite većim, odabir funkcionalnog namještaja može odigrati važnu ulogu. Jedan od odličnih primjera je kauč na razvlačenje koji može da ima dvije namjene - spavanje i odmaranje.

 


Još jedan od korisnih komada je tabure s dijelom za odlaganje koji će vam pomoći da odložite sitnice, a sa druge strane idealan je za sjedenje kada vam dođu gosti.

 

Ideja 4: Birajte namještaj koji je svijetlijih tonova i "laganog" dizajna

Namještaj u svijetlijim tonovima doprinosi utisku da je "laganiji" što će svakako uticati na cjelokupan izgled prostora. To naravno ne znači da trebate da izbjegavate namještaj u tamnim tonovima i namještaj od drveta. U nastavku pogledajte neke od idealnih primjera takvog namještaja: 

 

Ideja 5: Ograničite upotrebu boja i materijala

Sa ciljem da kreirate skladan mali prostor, pokušajte da se ograničite na nekoliko boja i materijala. Izaberite istu boju u nekoliko varijanti kada birate namještaj. Za spavaću sobu na fotografijama niže koristili smo sivu boju za zavjese, okvir kreveta, jastučiće i prekrivač za krevet. Također smo koristili isti dezen za jastučiće i prekrivač. 

 

 

 

Ideja 6: Kreirajte manje zone

Imajte na umu različite aktivnosti u vašem stanu kao što su spavanje, ručanje, odmor, gledanje televizora itd. Kada imate pregled svih aktivnosti, možete kreirati manje zone za svaku od njih, ili za one najvažnije. Koristite zavjese za odvajanje prostora ili neke od biljaka kojima ćete podijeliti prostoriju.

 


Imate li savjet za uređenje malog prostora? :) Napišite nam u komentaru.