Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 11. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

7 jednostavnih ideja za dekoraciju malog stana

7 jednostavnih ideja za dekoraciju malog stana

Ukoliko želite svoj mali stan učiniti prividno većim - mi imamo rješenje za vas! U ovom blogu donosimo vam korisne savjete i ideje za uređenje malog stana.

1. Postavite ogledalo preko puta prozora

Ogledala se često koriste u manjim prostorima kako bi se pomoću njih stvorila iluzija većeg prostora. Upravo zbog toga, najbolji savjet je da postavite ogledalo preko puta prozora, kako bi se svjetlost reflektirala u njemu, a time ćete stvoriti efekat drugog prozora i samim tim će prostor izgledati veće.  

2. Birajte namještaj sa dvostrukom funkcijom

Ukoliko razmišljate o dodatnim idejama kako da prostor učinite većim, odabir funkcionalnog namještaja može odigrati važnu ulogu u rješavanju vaših problema. Jedan od odličnih primjera je praktičan kauč na razvlačenje koji može imati dvije namjene - spavanje i odmaranje.

Klub stočić u dnevnoj sobi pored kreveta za dnevni odmor

 

Ukrasni jastuci i deke na divanu pored prozora


Još jedan od praktičnih komada namještaja je tabure sa prostorom za odlaganje koji će vam pomoći da pospremite sve svoje sitnice, a sa druge strane idealan je za sjedenje kada vam dođu gosti.

Sivi tabure sa prostorom za odlaganje u modernom dnevnom boravku pored metalnog stolića za kafu

3. Pametno koristite police i vertikalni prostor

Ne pretjerujte i ne pretrpavajte! Ukoliko živite u manjem stanu u kojem nemate na raspolaganju mnogo prostora, veoma je primamljivo i lako pretrpati police sa svime od knjiga do dekoracija i sl. sitnica, ali zatrpavanje vaših polica je nešto što definitivno trebate izbjegavati. Stvari na policama odvojite jedne od drugih i ostavite prazne prostore između njih kako biste dobili veću dubinu prostorije i stvorili prozračan izgled. 

Zidna polica na zidu sa vertikalnim prugama i dekorativni artikli i saksije složeni na policu

4. Birajte namještaj koji je svjetlijih tonova i "laganog" dizajna

Namještaj u svjetlijim tonovima doprinosi utisku da je prozračniji što će svakako uticati na cjelokupan izgled prostora. To naravno nikako ne znači da trebate da izbjegavate namještaj u tamnim tonovima ili namještaj od drveta, bitno je samo da prilikom odabira birate namještaj "laganog" dizajna kao što je npr. namještaj u skandinavskom stilu.

Konzolni stolić sa raznim dekoracijama naslonjen uza crni zid sobe

5. Postavite ogledalo iza lampe

Još jedna dobra ideja je da ogledalo postavite iza lampe ili nekog drugog izvora svjetlosti. Svjetlost lampe će se reflektirati u ostatku sobe i učiniti da soba izgleda veće. Ukoliko se odlučite za ovu tehniku, možete koristiti stolnu, kao i viseću lampu.
 

Lampa sa velikom žutom sijalicom na drvenom stoliću ispred zida na kojem je ram za siku

6. Ograničite upotrebu boja i materijala

Sa ciljem da kreirate skladan mali prostor, pokušajte se ograničiti na nekoliko boja i materijala. Izaberite istu boju u nekoliko varijanti kada birate namještaj. Za spavaću sobu na fotografijama niže koristili smo plavu i sivu boju za zavjese, te sivi okvir kreveta, jastučiće i prekrivač za krevet. Takođe smo koristili isti dezen za jastučiće i prekrivač. 

TOTAK

 

Krupni plan prekrivača za krevet

 

Uzglavlje kreveta sa jastucima i sivi prekrivač preko kreveta

7. Kreirajte manje zone

Imajte na umu različite aktivnosti u vašem stanu kao što su spavanje, ručanje, opuštanje, gledanje televizora itd. Kada imate pregled svih svojih aktivnosti, možete da kreirate manje zone za svaku od njih, ili za one najvažnije. Koristite zavjese za odvajanje više prostorija ili neke od biljaka kojima ćete pregraditi jednu prostoriju.

GOLMA

 

Mala kuhinja i trpezarija sa stolom i stolicama


Imate li i vi neki dobar savjet za uređenje malog prostora? :) Ostavite nam ga u komentaru.
 

Saznajte više

Koja tkanina će vas najbolje ugrijati?

U fokusu: EGELEV kolekcija

9 savjeta za uštedu energije ove zime

Mini preuređenje dnevne sobe u okviru budžeta

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savjete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.