Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Serviran trpezarijski stol i prozor u pozadini

6 načina kako izolovati dom od hladnoće

Prozori koji propuštaju najčešći su problem u većini domova. No umjesto ugradnje novih prozora ili uskakanja u vunenu odjeću, evo nekoliko dobrih rješenja za sprječavanje hladnoće u vašem domu. Dobrom izolacijom prozora ne samo da ćete zadržati toplinu u svojoj kući, već ćete takođe smanjiti i račun za grijanje. 

1. Čvrsto zatvorite svako krilo prozora

Ako vaši prozori imaju dva krila, ne zaboravite zatvoriti ih oba - zatvorite svaki dio, i gornji i donji. Možda se čini banalno, ali ako čvrsto zatvorite samo jedno krilo hladnoća sa prozora će i dalje moći da uđe u vaš dom.

2. Razmotrite nužnost otvorenih ventilacionih otvora

Kada je vreme prohladno, preporučljivo je zatvoriti ventilacioni otvor i spriječiti prodor hladnog zraka. Ali imajte na umu da je ventilacija ključna za održavanje boljeg kvaliteta zraka.

3. Zavjese čuvaju toplinu u vašem domu

Jedno pametno rješenje jeste da zatvorite zavjese ili spustite roletne po cijeloj kući prije odlaska na spavanje. Osim smanjenja hladnoće sa prozora, zavjese takođe pomažu u očuvanju topline koja bi u suprotnom nestala kroz prozore.

Sa druge strane, važno je otvoriti zavjese i roletne ujutru, da biste dobili dovoljno svjetla tokom tamnih zimskih mjeseci, a u isto vrijeme iskoristili prirodnu toplinu sunca ako se slučajno zimi dogodi neki lijep dan.

4. Iskoristite tepihe za izolaciju

Još jedan jednostavan trik je da stavite tepihe i otirače ispred vaših ulaznih i balkonskih vrata. Na taj način sprijećit ćete hladnoću da se ušunja u vaš dom. Tepisi će takođe pridonijeti osjećaju topline u domu, a najbolje ćete ga osjetiti na svojim nogama. Međutim, ako imate podno grijanje, upotreba tepiha ne preporučuje se, jer će suzbiti toplinu.

Tepisi nisu ni približno tako efikasna metoda kao zamjena zaptivnih traka na prozorima. Ali ako ne volite "uradi sam" poslove, prednosti tepiha mogu biti najbolje rješenje za vas.

5. Ne stavljajte namještaj uz radijatore

Ako želite zadržati toplinu u vašem domu, ne smijete postavljati duge zavjese ili kauče ispred vašeg radijatora. Ako komad namještaja ili bilo koji drugi objekat stoji ispred radijatora, toplina se ne raspršuje u prostoriji, što rezultuje manjom sobnom temperaturom.

Pravilo: Oko radijatora treba biti najmanje 15 do 20 centimetara slobodnog prostora da se toplina jednako i pravilno distribuira po cijeloj prostoriji.

6. Trik za prvjeru propusnosti prozora

Ako sumnjate da vaši prozori propuštaju hladnoću, evo jednog trika za vas. Jednostavno otvorite prozor i stavite traku papira između prozora i okvira prozora. Zatim zatvorite prozor. Ako teško vadite papir iz zatvorenog prozora, ili ako se kida kada ga pokušate izvaditi, onda su vaši prozori nepropusni. Međutim, ako lako možete izvaditi traku papira, to znači da vjerovatno imate prozore sa manom koji propuštaju hladnoću.

Saznajte više

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?