Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Ruka koja se drži za vrat

Kako spriječiti bol u vratu od spavanja

Odgovor je jednostavan: Pronađite idealan jastuk za vas.

Jastuk koji najbolje odgovara vašim potrebama individualna je stvar. Odabir pravog jastuka jednako je važan kao odabir pravog jorgana i madraca da bi se osigurao kvalitetan san. Spavanje sa pogrešnim jastukom može uzrokovati glavobolju i pojačanje bolova u vratu.

Važno je odabrati jastuk koji odgovara položaju u kojem spavate, pružajući pravu i potrebnu podršku vratu za vrijeme spavanja.

Kako biste spriječili bol u vratu od jastuka morate imati na umu sljedeće:

  • Jastuk vam treba dati pravilnu podršku vrata
  • Položaj u kojem spavate određuje vrstu jastuka koji vam je potreban
  • Nemojte spavati sa više jastuka 
  • Ergonomski jastuk će vam olakšati bolove u vratu

Jastuk vam treba dati dodatnu i pravilnu podršku za vrat

Ukoliko vas muči glavobolja, bolovi u vratu ili napetost, važno je odabrati jastuk koji pravilno podupire vrat. Sa pravim jastukom mišići se opuste i disanje se normalizuje.

Najbolji položaj za spavanje je onaj u kojem vaš vrat "leži" u neutralnom položaju. Vaša glava mora ležati ravno kao nastavak kičme.

Najjednostavnije ćete odabrati novi jastuk koji pravilno podupire vrat ako vaš partner ili prijatelj pođe sa vama u prodavnicu. Odaberite nekoliko jastuka i lezite na madrac. Lezite na leđa sa jednim jastukom. Neka vaša pratnja zamisli da "povlači" nevidljivu, ravnu liniju od vašeg uha preko sredine vašeg ramena sve do kuka i koljena. Ravna linija znači da je jastuk dobar za vas. Ako je jastuk previsok, vaša će glava će biti iznad linije ramena, a ako je jastuk previše tanak, glava će biti pasti ispod ramena. U oba slučaja ta zamišljena linija će biti zakrivljena.

Ako pak niste sigurni i ne možete se odlučiti, pitajte za pomoć naše osoblje u prodavnici.

Položaj u kojem spavate određuje vrstu jastuka koja vam je potrebna

Glavna svrha jastuka je da podupire vrat i glavu dok ležite u krevetu. Položaj u kojem spavate diktira vrstu jastuka koji će vam pružiti najbolju podršku. Kada odaberete jastuk protiv bolova u vratu, trebate razmisliti o tome kako tačno ležite u krevetu dok spavate.

-  Ako je vaš omiljeni položaj spavanja na boku, morate izabrati visok jastuk. Jastuk mora podržati vaš vrat na način da vaši vratni pršljenovi leže vodoravno sa podom. Dobro je da razmotrite i uzmete u obzir širinu vaših ramena. Ako imate široka ramena, jastuk mora biti još viši u poređenju sa uskim ramenima. Npr. muškarci uglavnom trebaju viši jastuk nego žene.

-  Jastuk koji nije previsok dobar je izbor ako spavate na leđima. Visok jastuk stavlja pritisak na vaš vrat što može dovesti do napetosti vratnih mišića. Jastuk mora biti dovoljno visok da podrži prirodnu zakrivljenost gornjeg dijela kičme. Spavanje na leđima jeste dobar položaj za spavanje gledano anatomski, jer stavlja glavu, vrat i kičmu u neutralan položaj. Time možete izbjeći bol u vratu i leđima. 

- Spavanje na stomaku zahtijeva ravan jastuk. Ova pozicija za spavanje ne preporučuje se jer se vrat i kičma pritom puno naprežu. To može uzrokovati glavobolju, iskrivljenost vrata i bol u leđima. Dugoročno je dobro odabrati jastuk koji vam pomaže da promijenite položaj spavanja.  

Pročitajte naš vodič kroz jastuke da biste dobili pregled različitih vrsta jastuka po vrsti punjenja.

Nemojte spavati sa više jastuka

Spavanje sa više jastuka pod glavom može dovesti do povećanog naprezanja u vratu i poteškoća sa disanjem. Zato je dobro spavati samo sa jednim jastukom. Ako se probudite noću i još uvijek imate potrebu za spavanjem sa više jastuka, trebate promijeniti jastuk.

Ako ste pak u procesu zamjene jastuka, npr. od niskog prema visokom jastuku, spavanje sa dva jastuka može učiniti prijelaz puno lakšim.

Ergonomski jastuk će vam olakšati bol u vratu

Ergonomski jastuk može biti dobar izbor kada patite od bolova u vratu. Standardni jastuk mijenja svoj oblik tokom noći. To znači da se odmorište glave mijenja, a vrat ne dobija ispravnu podršku koju treba dok spavate.

Ergonomski jastuk će zadržati svoj oblik tokom noći, a svojim oblikom će podržati vrat u svom prirodnom položaju.
 

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti