Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Čovjek u sjedećem položaju u krevetu drži se za leđa

Kako odabrati pravi madrac ako imate bolove u leđima

Madrac koji najbolje odgovara vašim potrebama stvar je individualnog izbora. Često ljudi ne ulože dovoljno vremena i energije u odabir pravog madraca.

Ako spavate na lošem ležaju, to može samo pogoršati vaše probleme sa leđima. Stoga vam je potreban madrac koji podržava i ublažava pritisak u tijelu.  

Kako odabrati pravi madrac ako imate bolove u leđima:

  • Isprobajte više vrsta madraca - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!
  • Kičma treba biti u pravilnom položaju
  • Odaberite madrac sa podrškom, prave tvrdoće
  • U krevetu trebate imati dovoljno prostora za neometan san
  • Svaki madrac ima svoj rok trajanja

Isprobajte više vrsta madraca - kvalitetno se posvetite ovom zadatku!

Pri odabiru madraca važno je pažljivo donijeti odluku. Nije dovoljno ležati na madracu samo 5 minuta. Zauzmite svoj omiljeni položaj za spavanje i razmislite: da li vam je udobno? Pokušajte sa različitim vrstama madraca. Tek onda možete izabrati pravi madrac koji 100% odgovara vašim potrebama.

Ako ste par koji dijeli bračni krevet, dobro je da zajedno isprobate madrace. Treba li vam jedan veliki madrac ili dva različita? Sa dva madraca lakše ćete ugoditi vašim individualnim potrebama.

Možda će vam biti potrebno i nekoliko dana prije nego što se vaše tijelo navikne na novi madrac. Iskoristite pravo povrata koje nude mnoge prodavnice. Ponesite madrac kući i spavajte na njemu nekoliko noći zaredom. Ako madrac ne zadovoljava vaša očekivanja, možete ga vratiti u prodavnicu.

Kičma treba biti u pravilnom položaju

Ako imate problema sa leđima, prilikom odabira novog madraca važno je dobro razmotriti položaj u kojem se nalazi vaša kičma.

Da biste utvrdili da li vam madrac daje pravilnu podršku, kičma mora biti (vodo)ravna kad legnete na bok. Savijena kičma nije dobar znak jer to znači da se vaša leđa naprežu. Povedite svog partnera ili prijatelja u prodavnicu i zamolite ga da procjeni položaj vaše kičme dok ležite na madracu.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, potražite pomoć zaposlenih u prodavnici.

Odaberite madrac sa podrškom, prave tvrdoće

Madrac bez pravilne podrške i slabe tvrdoće može dovesti do povećanih bolova u leđima jer će mišići i zglobovi trpiti više pritiska. Ako je madrac previše tvrd, može vam uzrokovati dodatne probleme sa leđima. Isto važi i za premekan madrac.

Da biste saznali daje li vam trenutni madrac odgovarajuću količinu podrške, razmislite: imate li veću bol u leđima ujutru kada ustajete u odnosu na bol kada uveče idete u krevet? Ako je odgovor da, onda vam trenutni madrac ne odgovara.

Još je jedan način da provjerite da li je madrac dovoljno tvrd za vas: lezite na leđa. Zamolite drugu osobu da gurne ruku ispod donjeg dijela leđa. Ako je lako stavi, krevet je previše tvrd. Sa druge strane, ako morate na silu gurnuti ruku pod vaša leđa, krevet je previše mekan. Madrac je dobar za vas ako je pritisak koji ruka osjeća od madraca i od vaših pršljenova jednak. 

Vaša težina i građa tijela određuju koliko tvrd mora biti vaš madrac. Opšte je pravilo, da što ste teži, trebate čvršći madrac da bi vam osigurao pravu podršku. Ako ste krupnije građe, dobro je izabrati madrac podijeljen na nekoliko zona udobnosti. Tako će vam ramena i kukovi ispravno utonuti u madrac. I ovdje kičma mora biti ravna.

U krevetu trebate imati dovoljno mjesta za neometan san

Veličina kreveta utiče na vaša leđa i kvalitet sna. Kvalitetnije ćete se naspavati kada imate dovoljno prostora. Mnogo je lakše leći ispružen. Premali krevet će kočiti vaše prirodne pokrete tokom noći. To može dovesti do loših položaja tokom spavanja koji vam mogu pogoršati bol u leđima.

Krevet mora biti širok barem 90 cm, te biti 20 cm duži od vaše visine. Ako dijelite krevet sa drugom osobom, trebate posebno imati ove brojke na umu.

Svaki madrac ima svoj rok trajanja

Da biste izbjegli probleme sa leđima, dobro je na vrijeme zamijeniti madrac. Mnogi pogrešno vjeruju da se madrac ne mora mijenjati prije nego što je potpuno istrošen. Morate zamijeniti svoj madrac prije nego što osjetite da je na njemu skroz neudobno ležati jer on gubi podršku tokom godina. Uzmite u obzir da vaš madrac traje više-manje 10 godina, u zavisnosti od kvaliteta, a potom ga trebate zamijeniti novim modelom.

Provjerite da li je vaš madrac počeo da slabi u sredini. Takva udubljenja će vam oštetiti kičmu te mogu uzrokovati bol u leđima. Ako se bolje naspavate u gostima ili u hotelu nego kod kuće, to je još jedan znak da je vrijeme da zamjenite madrac u spavaćoj sobi.

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti