Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dvije curice sjede na drvenoj klupi na livadi

Kako ukloniti plijesan sa baštenskog namještaja

Zelene mrlje od plijesni koje se množe na vašem baštenskom namještaju nisu ni približno oku ugodne, a cjelokupni dojam koji ostavlja vaša terasa ili balkon prepun plijesni sigurno ne djeluje primamljivo. Kada ljigave zelene spore napadnu vaš baštenski namještaj, morate zasukati rukave i upotrijebiti učinkovito sredstvo za uklanjanje plijesni.

ČINJENICE O PLIJESNI:

  •  Plijesan šire mikroskopske spore u zrak te se na taj način razmnožavaju.

  • Njihovom rastu pogoduje vlažan, topao okoliš u hladu.

  • Hladno i suho vrijeme ne ubija plijesan, ali usporava njihovo širenje.Ako se često pere, voda i tvrda četka dovoljne su za uklanjanje plijesni s vrtnog namještaja.

Ako je plijesan napala vaš baštenski namještaj, ne biste ga trebali ostaviti da stoji vani tijekom zime u nadi da će hladnoće ukloniti plijesan. Hladnoća će ih samo zamrznuti sve dok toplina i vlaga opet ne osiguraju savršene uvjete za rast. Stoga uvijek trebate pohraniti svoj baštenski namještaj u garažu ili spremište tijekom hladnih mjeseci. Također će vaš baštenski namještaj biti dugotrajniji jer ga čuvate na sigurnom i ne izlažete ga vremenskim nepogodama.

KAKO UKLONITI PLIJESAN?

Za uklanjanje plijesni iz baštenskog namještaja potreban vam je tvrda četka i voda. Ako je plijesan tvrdokorna, možete dodati običnoga sirćeta u vodu. Otopina se treba sastojati od ¼ udjela sirćeta i ¾ udjela vode. Obavezno očistite svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Spore plijesni toliko se nevjerojatno šire da se vjerojatno nalaze na svakom centimetru vašeg namještaja.

Ne zaboravite oprati i sve male kutke i ispupčenja inače će se plijesan brzo ponovno pojaviti.

KEMIJSKI TRETMANI

Ako plijesan i dalje napada vaš baštenski namještaj i otopina vode i sirćeta nije učinkovita, možete se uhvatiti drastičnijih mjera. Postoje razne vrste sredstava za uklanjanje plijesni koji ih uklanjaju iz baštenskog namještaja u roku od 1 do 2 sedmice. Druga prednost ovih sredstava jeste da oni često imaju funkciju zaštite površine i time sprječavaju nastajanje nove plijesni.

Uvijek koristite sredstvo za uklanjanje plijesni koji je ekološki prihvatljivo tako da ne zagadite okoliš. Odobrenje za zaštitu okoliša pojavljuje se na zadnjoj strani boce zajedno s uputama za upotrebu. Imajte na umu da se svaki kemijski tretman plijesni mora primijeniti na suhom vremenu da bi se postigao najbolji rezultat.

TRETMANI PROTIV PLIJESNI VRIJEDE ZA DRVO I PLASTIKU

Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vaš baštenski namještaj, tretiranje plijesni je isto. Međutim, plastični baštenski namještaj može izdržati jača sredstva za uklanjanje plijesni od drveta, pa trebate pripaziti da ga ne oštetite jakim ribanjem ili pretvrdom četkom.

Ako za uklanjanje plijesni odaberete visokotlačni čistač, držite se na propisnoj udaljenosti da ne biste oštetili namještaj i stvorili nepravilnosti, što bi olakšalo razmnožavanje plijesni na površini.

NAKON TRETMANA

Namještaj od tvrdog drva treba tretirati uljem. Namještaj mora biti potpuno suh prije postupka i važno je koristiti odgovarajuće ulje za namještaj. Preporuča se da baštenski namještaj tretirate uljem dva ili tri puta tijekom sezone.

Namještaj od tikovine ne zahtijeva tretman uljem jer je tikovina po prirodi vrlo masno drvo. Protokom vremena namještaj od tikovine može stvoriti bijeli ostatak na površini koji se može ukloniti uljem od tikovine. Međutim, ako se odlučite uljem tretirati namještaj, morat ćete ga trajno tretirati uljem, kao i prethodno naveden namještaj od tvrdog drva.

NAĐITE IZVOR PLIJESNI

Okoliš baštenskog namještaja također trebate uzeti u obzir tokom tretmana. Ako je problem s plijesni velik, treba istražiti odakle dolazi plijesan. Tada ćete bolje spriječiti problem i zaustaviti rast plijesni.

Premda velika stabla pružaju hlad, također šire spore plijesni na terasu i baštenski namještaj. Dakle, trebali biste razmotriti rade li takva stabla više zla nego dobra i trebaju li se smanjiti. Propuštanje žlijebova na krovu također može dovesti do povećanja vlage oko vašeg baštenskog namještaja, osiguravajući plijesni dobre uvjete za razmnožavanje.

KOLIKO ČESTO TREBA TRETIRATI PLIJESAN?

Plijesan na drvenom baštenskom namještaju može dovesti do truljenja jer plijesan sadrži vlagu. Zato trebate paziti na razmnožavanje plijesni ako želite zadržati baštenski namještaj lijepim. Jednom kada plijesan pronađe mjesto za život, svojim se sporama širi svaki dan pomalo.

To je razlog zašto je dobro biti korak ispred plijesni.

Saznajte više

Različiti materijali baštenskog namještaja - detaljan vodič

Različiti materijali baštenskog namještaja - detaljan vodič

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski namještaj

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski namještaj

Održavanje drvenog baštenskog namještaja

Održavanje drvenog baštenskog namještaja

3 rješenja za vanjsko odlaganje koja pruža sanduk za jastuke

3 rješenja za vanjsko odlaganje koja pruža sanduk za jastuke