Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Održavanje drvenog baštenskog namještaja

Održavanje drvenog baštenskog namještaja

Drvo je prirodni materijal koji zahtijeva održavanje i njegu. Ako ne održavate drveni namještaj, postoji rizik da će ono puknuti ili osušiti se. Zbog toga smo za vas pripremili savjete za održavanje kako bi vaš drveni baštenski namještaj ostao dugo očuvan.

Premazivanje uljem prije prve upotrebe

Drveni baštenski namještaj ne smije se čistiti prije prve upotrebe i prije nego se premaže uljem. Najbolje što možete učini za svoj drveni namještaj je premazati ga uljem odmah nakon raspakiranja i sastavljanja. Iako se JYSKov drveni baštenski namještaj prethodno tretira uljem, naša preporuka je da to učinite prije početka korištenja, čim ga smjestite u željeni prostor.

Održavanje i njega drvenog baštenskog namještaja

Baštenski namještaj može biti izrađen od različitih tipova drveta, a najčešći su jelovina, hrast, bukva i orah. Pripazite na odabir ulja za premazivanje koji će najbolje zaštiti vaš drveni stol i stolice. Prije redovnog premazivanja drveni baštenski namještaj temeljito očistite.

Možete koristiti visokotlačni čistač i lagano proći svaki dio drvenog namještaja. Time ćete osigurati čistu površinu i omogućiti ulju da lakše prodre u drvo. Osim toga, uvijek pratite upute koje dobijete uz sredstvo za održavanje!

Namještaj od tvrdog drva mora biti potpuno suh prije nanošenja uljnog tretmana. Naša preporuka je da ga premažete uljem za tvrdo drvo JUTLANDIA dva do tri puta tokom baštenske sezone i netom prije pospremanja preko zime.

Zbog svojih svojstva namještaj od tikovine ne zahtjeva uljni tretman. Tokom vremena, namještaj od tikovine stvara površinski bijeli film koji može biti uklonjen korištenjem posebnog ulja za tikovinu.

Plijesan i gljivice

Katkad se može dogoditi da unatoč redovnom održavanju vaš baštenski namještaj zahvati plijesan i gljivice. Najlakše se to može primijetiti na dijelovima namještaja koji zahvaćeni gljivicama ili plijesni postanu tamniji od ostatka ili čak skroz pocrne.

Da biste riješili ovaj problem, savjetujemo vam:

  • Temeljito očistite drveni baštenski namještaj sredstvom za čišćenje drva. Obavezno slijedite uputstva na pakovanju, a ako je namještaj još uvijek prljav, ponovite postupak čišćenja koliko god puta je potrebno da postane čist.
  • Ako ste primijetili da nakon čišćenja nema promjene na zahvaćenim tamnim dijelovima, možete napraviti jaku otopinu s klorom. Operite tamne dijelove s klornom otopinom i obavezno isperite vodom.
  • Ako ne pomogne ni otopina s klorom, preostaje vam samo brusni papir! Ispolirajte zahvaćene dijelove dok ne dođete do zdravog drva. Možete iskoristiti i visokotlačni čistač. Koji god način koristili, na kraju vam preporučamo da drveni vrtni namještaj premažete odgovarajućim uljem.

Deformacija i pritezanje

Drvo je prirodni proizvod i ukoliko se odlučite na kupnju drvenih vrtnih stolova i drvenih stolica nakon određenog perioda reagirat će na različite vremenske uvjete. Mogu se pojaviti manje pukotine izazvane tenzijama u drvu, a kako bi to spriječili, važno je da s vremena na vrijeme pritegnete vaš vrtni namještaj.

Skladištenje zimi

Vaša drvena baštenska garnitura duže će ostati kao nova ako ju adekvatno skladištite preko zimskog perioda. Primjerice, drveni namještaj ne bi smio stajati na suhom i toplom prostoru jer ga takvi uvjeti mogu isušiti. Umjesto toga, spremite namještaj u garažu ili drugi prostor koji je dovoljno provjetren, ali zaštićen od kiše i snijega. Također, nemojte ga prekriti plastikom i sličnim materijalima jer mogu uzrokovati truljenje i pojavu plijesni u drvu.

Održavajte pravilno svoj drveni namještaj i trajat će vam godinama!

Saznajte više

Različiti materijali baštenskog namještaja - detaljan vodič

Različiti materijali baštenskog namještaja - detaljan vodič

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski namještaj

Video vodič: Kako održavati drveni baštenski namještaj

Kako ukloniti plijesan sa baštenskog namještaja

Kako ukloniti plijesan sa baštenskog namještaja

3 rješenja za vanjsko odlaganje koja pruža sanduk za jastuke

3 rješenja za vanjsko odlaganje koja pruža sanduk za jastuke