Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Odabir trpezarijskog stola tri različite trpezarije

4 savjeta za odabir trpezarijskog stola

Trpezarijski stol mjesto je okupljanja članova porodice i prijatelja te predstavlja važan dio namještaja za svaki dom. Za vrijeme ručka ili večere za stolom se ponekad provede i po nekoliko sati u druženju uz ukusnu hranu.

Nezavisno o veličini, trpezarijski stol je gotovo najvažniji dio namještaja i u većini domova često je smješten u centralnom dijelu prostorije. Ulaskom u prostoriju upravo ovaj komad namještaja privlači najveću pažnju. Zato, odabiru trpezarijskog stola trebalo bi posvetiti posebnu pažnju. Ukoliko se pripremate za kupovinu svog prvog ili promjenu postojećeg stola, bilo bi dobro da razmislite i definišete odgovore na pitanja koja slijede prije samog odlaska u kupovinu.

Masivni trpezarijski stol sa 4 trpezarijske stolice od plavog baršuna

Stilski, praktičan ili moderan?

Pravila naravno nema, sve zavisi od ličnog ukusa i preferencija. U zavisnosti od vaše vizije uređenja za koju ste se odlučili, možete birati između nebrojeno puno opcija. Od rustikalnog stila, do vrlo jednostavnih, modernih i čistih linija. Sa druge strane, možete se fokusirati na funkcionalnost stola. Kako god, uvijek biste trebali voditi računa da odabir stola odgovara enterijeru ostatka doma i vizuelno se dobro uklapa, te da istovremeno služi vašim potrebama.

Osim funkcionalne, stol nosi važnu vizuelnu ulogu u prostoru, pa ukoliko želite da privlači pažnju i ističe se u prostoriji, birajte atraktivne ili veće komade, sa staklenim površinama, zanimljivim detaljima ili neobičnim nogama. Za diskretniji efekat, birajte jednostavnije stolove koje kasnije po želji lako možete dodatno oplemeniti zanimljivim stolnjakom, podmetačima, ukrasnom zdjelom ili vazom.

Trpezarija sa sivim stolicama i klupom i belim trpezarijskim stolom

Koju funkciju će imati vaš trpezarijski stol?

Osim za ručavanje i druženja, trpezarijski stol često se koristi i u druge svrhe. Ovdje se djeca često igraju, crtaju ili pišu domaće zadatke, a odrasli ga povremeno koriste i kao radni stol. Pri odabiru stola zato vodite računa i o tome u kojim ćete ga sve prilikama koristiti. Ovo je važno ne samo za odabir, već i za biranje njegove pozicije u kući ili stanu, kao i njegove veličine.

Pravougaoni, ovalni ili okrugli?

Veličina i oblik trpezarijskog stola trebali bi biti u skladu sa veličinom prostorije u kojoj će stol biti smešten. Veći stolovi pravougaonog oblika idealni su za prostrane, velike prostore. Za manje i skučene prostore bolji izbor su manji okrugli stolovi sa mogućnošću razvlačenja. Ovalne stolove možete koristiti u obe varijante, pri čemu ovaj blagi oblik stola stvara posebnu dinamiku prostora svojim zaobljenim krajevima. Za ovalnim stolom ljudi sjede bliže jedni drugima, što olakšava komunikaciju.

Na samom kraju ne treba zaboraviti da je važno paziti i na materijal stola kao i kombinaciju trepzarijskih stolica koje bi trebale biti u skladu sa stolom. Ako pripazite na sve navedeno, sigurno je da će vaša trpezarija biti jedan od najprivlačnijih dijelova kuće ili stana.

Belo drveni sto i sive trpezarijske stolice

Koji materijal odabrati?

Izbor materijala usko je povezan sa funkcijom samog stola. Ako imate malu djecu koja će vrlo vjerovatno većinu svojih aktivnosti obavljati na njemu, birajte one površine koje su kvalitetnije i teže se oštećuju, a pritom su lake za čišćenje i održavanje. Idealna opcija za takve prilike su stolovi sa laminat i melamin površinama ili stolovi sa staklenim površinama. Takvi materijali lako se i jednostavno čiste brisanjem vlažnom krpom. Ukoliko se ipak odlučite za modernije varijante stolova, sa drvenim ili metalnim površinama, uzmite u obzir da će oni biti zahtjevniji za održavanje te da postoji veća vjerovatnoća da sitna oštećenja budu vidljivija.

Uživajte u kupovini!

 

Saznajte više

Toplina prirode na vašem trpezarijskom stolu

Toplina prirode na vašem trpezarijskom stolu

Vodič: Kako odabrati pravu veličinu trpezarijskog stola

Vodič: Kako odabrati pravu veličinu trpezarijskog stola

U fokusu: Trpezarijska stolica od hrasta ARNBORG

U fokusu: Trpezarijska stolica od hrasta ARNBORG

7 savjeta za uređenje praznične trpeze

7 savjeta za uređenje praznične trpeze