Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna! SUPER DANI - Uštedite do 60%!


 

Trenutno su moguća kašnjenja prilikom isporuke online narudžbi. Izvrsna ponuda za vašu kompaniju.

Jorgani na kamari i jedan jastuk na vrhu

Održavanje i njega jorgana i jastuka

Koliko će trajati vaši jorgani i jastuci zavisi o njihovoj kvaliteti i o načinu na koji ih održavate. U nastavku teksta pročitajte neke od jednostavnih i korisnih savjeta kako na najbolji način održavati vaše jorgane i jastuke da biste ih koristili mnogo godina.

 • Jorgane i jastuke trebate protresti svaki dan da biste održali optimalnu gustoću i elastičnost punjenja
 • Izbjegavajte usisavanje kao i isprašivanje jorgana i jastuka lupanjem jer se punjenje može oštetiti
 • Ako postavljate prekrivač na krevet, moguće je da se jorgan ili jastuk blago skupi zbog vlage koja ulazi u mjehuriće zraka. Da biste omogućili vraćanje punjenja u prvobitan oblik, jorgan ili jastuk možete nekoliko sati sušiti u mašini za sušenje veša, po mogućnosti s 3 teniske loptice koje pomažu ravnomjernom raspoređivanju punjenja.

Zbog čega treba prati jorgane i jastuke?

Pranjem jorgana i jastuka produžujete njihovo trajanje, čime ćete ih duže koristiti. Punjenje vaših jorgana i jastuka održava se tako što ćete ih prati najmanje jednom godišnje; naša preporuka je dvaput, a maksimum 4 puta godišnje. Često pranje i jorgana i jastuka može prouzrokovati njihovo oštećenje i trošenje. Preporuka je da jastuke perete dva puta godišnje. Razlog zbog kojeg biste trebali prati jorgane i jastuke na 60 stepeni barem jednom godišnje jeste taj što na ovoj temperaturi mikroorganizmi poput grinja ne mogu preživjeti.

Kako prati jorgane i jastuke sa prirodnim punjenjem i sa punjenjem od vlakana

Prije samog pranja imajte na umu da čitav proces pranja i sušenja jorgana može trajati od 6 do 8 sati pa isplanirajte kada ćete se posvetiti ovom procesu. Ne zaboravite pročitati upute za pranje jorgana i jastuka da biste bili sigurni da postupate u skladu s oznakama za pranje.
 

 1. Prije pranja provjerite jesu li svi šavovi na mjestu te se uvjerite da nema raspora na navlaci. Budite oprezni jer se jorgani mogu smanjiti pri pranju.
 2. Perite vaše jorgane i jastuke odvojeno ili u velikoj mašini za pranje veša.
 3. Koristite deterdžente bez enzima za jorgane i jastuke s prirodnim punjenjem, jer obični deterdženti sadržavaju enzime koji uništavaju i smanjuju prirodnu postojanost perja. Deterdžent za pranje vunenih komada odgovarat će ovim modelima, a za modele s punjenjem od vlakana možete koristiti regularan deterdžent.
 4. Perite ih na 60 stepeni i završite centrifugiranjem.
 5. Sušite jorgan ili jastuk u mašini za sušenje veša s tri teniske loptice za sušenje veša, koje ravnomjerno raspoređuju punjenje i čine jorgane i jastuke prozračnim. 
 6. Izvadite jorgan iz mašine za sušenje veša otprilike svakih 15 - 20 min. tokom procesa sušenja i protresite ga. Na ovaj način sprječavate da se perje i paperje pretvore u grudvice, kao i pojavu 'spaljenih' dijelova od sušenja. 
 7. Ostavite da se jorgan osuši ispravno prije idućeg korištenja. Ako jorgan ili jastuk djelomično sušite vani, pazite da nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer se materijal može uništiti i mogu se pojaviti rupice. 
 8. Ako se vaš jastuk i dalje čini vlažnim kada je mašina za sušenje veša stala, razlog može biti da je mašina stala prerano jer ima premalo sadržaja i ispada iz ravnoteže. Rješenje je dodavanje još nekoliko jastuka ili loptica za sušilicu rublja.
 9. Kada su i šavovi i navlaka suhi, preporuka je da ih provjetrite vani ili da se protresu u mašini za sušenje veša hladnim zrakom. Na taj ćete način osigurati ravnomjernu raspodjelu perja. 
 10. Ako želite biti sigurni da je jorgan potpuno suh, možete ga izvagati prije pranja. Nakon sušenja jorgan ponovo postavite na vagu. Ako je teži, to znači da u nekim dijelovima još uvijek ima vode te biste ga trebali dodatno osušiti.

Kako prati jorgan ili jastuk od memorijske pjene ili lateksa

Upute za pranje i održavanje jastuka od memorijske pjene pročitajte ovdje. 

Ako imate jastuk s punjenjem od lateksa, ovaj model možete prati u mašini za pranje veša na programu koji ima centrifugiranje od maksimum 1000 okretaja. Nakon pranja treba se osušiti te paziti da cijelo vrijeme ima navlaku.

Kada zamijeniti jorgan ili jastuk

Kada točno zamijeniti jorgan ili jastuk zavisi o mnogo faktora. Naša je preporuka da jorgane zamijenite nakon 5 do 10 godina, zavisno o tome koliko su istrošeni i dotrajali. Trajanje jastuka je oko 2 godine, jer na njima spavamo svake noći i prirodan znoj lakše prodire u sam jastuk, a jastuke više koristimo nego jorgane.

Nekoliko korisnih savjeta kako znati da je vrijeme za novi jorgan ili jastuk:

 • Ako je vaš jastuk bio bijel kad ste ga kupili, a sad je požutio, to može biti znak da je vrijeme za kupovinu novoga.
 • Ako se tijekom noći često znojite, trebate češće zamijeniti svoj jastuk ili jorgan.
 • Ako je vaš jastuk ili jorgan previše ravan, a punjenje je grubo nakon sušenja u mašini za sušenje veša, vrijeme je za zamjenu.

Saznajte više

Kvaliteta i garancija

Kvaliteta i garancija

Održavanje i njega madraca

Održavanje i njega madraca