Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

AKCIJA: Do 26. marta dostava online narudžbi u vrijednosti od 350 KM ili više je BESPLATNA!

Krevet s udobnim madracem i krupni plan madraca s desne strane

Održavanje i njega madraca

Većina ljudi ne razmišlja o starosti svog madraca, a posebno o tome je li previše star i kada je vrijeme za kupovinu novog. No kao i ostali proizvodi, i madraci imaju svoj rok trajanja te je dobro razmisliti o tome kako mu produžiti rok trajanja te kada je vrijeme za zamjenu.

KOLIKO ČESTO BISTE TREBALI MIJENJATI SVOJ MADRAC?  

Trajnost madraca ovisi o nekoliko faktora:

  • Kvaliteta: Kvaliteta madraca jedan je od odlučujućih faktora njegove trajnosti. Drugim riječima, što kvalitetniji madrac izaberete, duže ćete u njemu uživati.
  • Težina: Težina osobe koja spava na madracu utječe na njegovo naprezanje. Ako na njemu spava osoba veće težine, trošenje madraca bit će veće.
  • Noćno znojenje: Možda vam ne bi palo na pamet, ali noćno znojenje također je bitan faktor. Iako toga ujutro nismo svjesni, naše se tijelo tokom cijele noći više ili manje znoji, a to utječe na trajnost navlake madraca.
  • Održavanje madraca: Naravno, održavanje madraca izuzetno je bitno za njegovu trajnost. Ako ga ispravno održavate, možete mu produžiti trajanje.

Općenito govoreći, madraci za krevet dobre kvalitete mogu trajati i do 10 godina. No kao dobar indikator može vam poslužiti osjećaj s kojim se ujutro budite. Obratite pažnju na to jeste li se probudili odmorni i svježi, jer ako je madrac star i istrošen, to nepovoljno utječe na vaše opće stanje. Ne samo da ima utjecaj na loš san, već tako mogu nastati bolovi u donjem i gornjem dijelu leđa. To je svakako znak da je vrijeme za novi madrac. Naša je preporuka da madrac zamijenite svakih 10–12 godina iz higijenskih razloga.

KAKO PRODUŽITI TRAJANJE MADRACA?

Kvalitetna briga o madracu može odgoditi kupovinu novoga i do 3 godine. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koje možete primijeniti.

UZ POMOĆ ZAŠTITE ZA MADRAC

Kada koristite zaštitu za madrac ona upija znoj i štiti vaš madrac. Zaštita za madrac lako se pere i potrebnu ju je prati barem 6 puta godišnje, a i češće ukoliko imate alergije. Zaštitu za madrace trebalo bi promijeniti nakon dvije do tri godine korištenja.

UZ POMOĆ NADMADRACA

Koristite nadmadrac. Nadmadraci pomažu u otklanjanju dijela pritiska koje težina tijela ima na sam madrac i tako ga štite na pravi način. No imajte na umu da je vijek trajanja nadmadraca kraći od madraca.

REDOVITO OKRENITE SVOJ MADRAC

Okretanje madraca vrlo je bitno i pokušajte to raditi redovno (3-4 puta godišnje), pogotovo ako koristite madrac s oprugama, madrac od memorijske pjene ili nadmadrac. Time ćete izbjeći da se na madrac pritisak vrši uvijek na istim mjestima pod utjecajem vašeg tijela. Također provjerite je li vaš madrac pogodan za okretanje.

REDOVITO USISAVAJTE MADRACE I NADMADRACE

Usisavanje madraca korisna je navika. Učinite to svaki put kada mijenjate posteljinu i tako potpomognite uklanjanju grinja i spriječite prodiranje nečistoća u strukturu i navlaku madraca.

OSIGURAJTE ZRAČNI PROSTOR POD MADRACEM

Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta da bi madrac imao dovoljno prozračivanja, a vlaga mogla ispariti i s donje strane. Loša ventilacija madraca u najgorem scenariju može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plijesan na madracu. Također, i kvalitetne su podnice veoma bitne.

ODGODITE PREKRIVAČE ZA KREVET

Iako je prekrivač za krevet lijep ukras za vašu spavaću sobu, nemojte ga raširiti odmah nakon ustajanja. Isto tako, dobro bi bilo da ostavite vremena da iz vašeg madraca ispari vlaga prije nego što ga prekrijete poplunom ili dekom. Razmislite o manje tradicionalnom pristupu u spremanju kreveta, pogotovo ako vas tijekom noći muči prekomjerno znojenje. Zamotajte ili složite poplun u podnožje kreveta i neka se madrac tijekom dana u potpunosti osuši i izrači.

PROZRAČITE MADRAC I NADMADRAC KAD GOD JE TO MOGUĆE

Provjetravanje madraca i nadmadraca vrlo je korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mjesečnoj bazi, ali probajte biti redovni s provjetravanjem. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udome, već vašem madracu i nadmadracu osigurajte dovoljno svježeg zraka.

Saznajte više

Pronađite odgovarajući dušek na naduvavanje

Istaknuti kreveti našeg asortimana

Isprobajte naš GOLD madrac. Imate 100 dana za donošenje odluke

Održavanje i njega jorgana i jastuka

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savjete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.