Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Žena spava na boku u krevetu sa bijelim jastukom i jorganom

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Kada želite kupiti novi madrac, morate imati na umu mnogo faktora. Od materijala i cijene do načina na koji madrac podržava vaš omiljeni položaj spavanja, sve je potrebno razmotriti prije nego što se odlučite za madrac koji je pravi za vas.

U ovom vodiču smo prikupili najvažnije informacije koje će vam trebati kad birate madrac koji će vam pružiti dobar san.

  1. Koje su karakteristike različitih vrsta madraca?

  Postoje različite vrste madraca, a svi imaju različite karakteristike, prednosti i nedostatke.

  U nastavku ćemo proći kroz različite vrste madraca, njihove prednosti i nedostatke, i dati vam informacije i inspiraciju koja vam je potrebna da odlučite koji je madrac pravi za vas.

  2. Madraci sa oprugama

  Madrac s oprugama ima jedan ili više slojeva opruga i sloj punjenja, obično pjene. Ova kombinacija osigurava optimalnu udobnost i madrac koji će se prilagoditi obliku vašeg tijela. 

  Opruge čine jezgro opružnog madraca. U JYSKu imamo dvije vrste opruga: (multi)džepičaste opruge i bonell opruge. 

  • Džepičaste opruge se savijaju nezavisno jedna od druge i daju vašem tijelu najbolju podršku tokom noći. Svaka pojedinačna opruga je zatvorena u mali platneni džep koji smanjuje habanje i minimizira škripanje madraca.
  • Bonell opruge su veće, što znači da svaka pojedinačna opruga pokriva veću površinu. Kao rezultat toga nećete dobiti isti nivo podrške i prilagodljivosti koju ćete dobiti od džepićastih opruga. 

  Prednosti madraca sa oprugama

  • Madrac sa oprugama odgovara klasičnom okviru kreveta.
  • Kombinacija opruga i pjene može poboljšati kvalitet sna za one koji vole dobru podršku koju omogućava madrac sa oprugama. Što madrac ima više opruga, to je konkretnija podrška. 
  • Neki madraci sa oprugama imaju izvrsne duboke zone za ramena, koje su potrebne spavačima na boku za dodatnu podršku. 
  • Neki madraci sa oprugama se mogu se preokrenuti, a kod mnogih modela tvrdoća madraca je veća na jednoj strani nego na drugoj. Kao rezultat, u suštini do dobijate dva madraca u jednom. To može biti korisno za parove koji imaju različite želje za tvrdoćom madraca. 
  • Madrac sa oprugama ima odličnu prozračnost. 

  Nedostaci madraca sa oprugama

  • Neki madraci sa oprugama mogu biti pokretljiviji od drugih vrsta madraca. Veća je vjerojvatnoća da ćete osjetiti pokrete vašeg partnera na madracu sa oprugama nego na drugim vrstama madraca. 
  • Madrac sa bonell oprugama može malo škripati prilikom okretanja dok spavate. Kod madraca sa džepičastim oprugama svaka pojedinačna opruga je zatvorena u male platnene vrećice i stoga ne stvara buku.

  3. Madraci od pjene

  Madrac od pjene može biti izrađen od više slojeva različitih vrsta pjene. Madrac koji ima jezgro od polieterske pjene i sloj memorijske pjene pruža veliku udobnost. Memorijska pjena omogućava madracu da se oblikuje prema vašem tijelu. 

  Neki madraci od pjene se mogu preokrenuti, a kod mnogih modela jedna strana madraca je tvrđa od druge. To vam omogućava da madrac od pjene prilagodite prema vašim potrebama. 

  Prednosti madraca od pjene

  • Madrac od pjene vrlo je prilagodljiv. Neki madraci gotovo da grle vaše tijelo.
  • Madrac od pjene može biti manje pokretljiv od madraca sa oprugama, što znači da je manja vjerovatnoća da ćete uznemiravati partnera tokom noći ako se mnogo prevrćete u snu - i obrnuto. 

  Nedostaci madraca od pjene

  • Životni vijek madraca od pjene je kraći od madraca sa oprugama. 
  • Tokom vremena pjena može izgubiti dio svoje elastičnosti i prilagodljivosti 

  4. Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira madraca?

  Najvažnija stvar pri kupovini novog madraca je da pronađete madrac na kojem se osjećate udobno i koji vam pomaže da se dobro naspavate.

  Faktori koje trebate uzeti u obzir su: tvrdoća, omiljeni položaj za spavanje, veličina i cijena madraca, kao i vaša tjelesna težina i vrsta kreveta za koji kupujete madrac.

  U sljedećem poglavlju razmotrit ćemo sve gore navedene aspekte kako biste mogli donijeti informiranu odluku kada budete spremni odabrati madrac koji odgovara vašim potrebama.

  5. Kliko tvrd treba da bude madrac?

  Vaša težina i tip tijela pomoći će vam u određivanju idealne tvrdoće vašeg madraca. Pravilo je da što ste teži, to bi vaš madrac trebao biti tvrđi. Ako imate puniju figuru, madrac sa potpornim zonama na ramenima i bokovima je pravi izbor za vas. Madrac sa definisanim zonama potpore osigurat će da vaša ramena i kukovi utonu u madrac onako kako trebaju i da vaša kičma ostane ravna.

  Vaša težina

  Preporučena tvrdoća madraca

  Manje 75 kg

  Ako imate manje od 75 kg, trebali biste odabrati srednje tvrd madrac.

  Između 75-95 kg

  Ako imate između 75 i 95 kg, trebali biste odabrati tvrd madrac.

  Više od 95 kg   

  Ako imate više od 95 kg, vaš bi madrac trebao biti jako tvrd.

  6. Veličina madraca je važna

  Kada razgovarate o dimenzijama madraca, takođe je važno uzeti u obzir koliko će ljudi spavati u krevetu i koliko prostora imate u svojoj sobi.

  Postoji nekoliko standardnih veličina koje možete koristiti kao vodič.

  Koja veličina madraca je najbolja za vas?

  Dimenzije

  Preporuka

  80x190 cm / 80x200 cm / 90x190 cm / 90x200 cm (madrac za jednu osobu)

  Najbolje za sobu za goste, u kojoj obično nema mjesta za široki krevet. Dimenzije kreveta za goste su 80x190 cm ili 80x200 cm, tako da je jednostruki madrac savršen za manju sobu.

  Madrac od pjene najčešće je idealno rješenje.

  Pogledajte opcije

  120x200 cm (queen size)

  140x200 cm (dupli madrac)

  Dobro rješenje za studente, tinejdžere i samce. Takođe izvrsno rješenje u spavaonicama ili kućama za odmor, gdje nema dovoljno prostora za širi krevet.

  Pogledajte opcije

  160x200 cm (king size)

  Dobro rješenje za parove koji žive u manjem stanu.

  Pogledajte opcije

  180x200 cm (super king size)

  Najbolji izbor za parove koji žive u kući ili većem stanu. Super king size madrac takođe je idealan ako se vi ili partner puno okrećete u snu. Uz madrac dimenzija 180x200 cm ima mjesta i za djecu koja se vole ušuljati u vaš krevet tokom noći.

  Pogledajte opcije

  Vaša visina je takođe faktor pri odabiru madraca. Kao pravilo, trebali biste se odlučiti za madrac koji je minimalno 20 cm duži od vaše visine. 

  Ako spavate na madracu koji vam je prekratak, ugrađene zone udobnosti neće odgovarati vašem tijelu i nećete dobiti podršku koja vam je potrebna. Ovo se odnosi i na osobe koje spavaju na boku i one koje spavaju na leđima.

  7. Odaberite madrac koji odgovara položaju u kojem spavate

  Kada govorimo o položaju spavanja, ono na što se zapravo fokusiramo je položaj u kojem prvo zaspite. To je položaj u kojem možete opustiti mišiće i duboko zaspati. Upravo taj osjećaj opuštenosti omogućuje vam da se probudite potpuno odmorni. Pronađite madrac koji drži vašu kičmu ravnom kada ležite u željenom položaju za spavanje. Naše stručno osoblje u prodavnici može vas uputiti i pomoći vam pri odabiru.

  8. Koji madrac odgovara kojoj vrsti kreveta?

  Vaše mogućnosti pri odabiru madraca zavise od vrste madraca koji je vama najudobniji i vrste kreveta koji već imate ili planirate kupiti. 

  U tabeli ispod možete vidjeti koji madrac najbolje odgovara različitim vrstama kreveta. 

  Vrsta

  Madrac sa oprugama

  Madrac od pjene

  Klasični okvir kreveta

  Boxspring krevet

  Pomoćni krevet/krevet za goste 

  Krevet na sprat

  9. Najbolji madraci

  Vjerovatno ste primijetili da postoji mnogo modela među kojima možete izabrati. Dakle , kada kupujete madrac, na što treba da obratite pažnju?

  U JYSKu smo uvijek spremni pomoći i savjetovati vas pri odabiru madraca kako biste na kraju dobili model koji odgovara vašim specifičnim potrebama, položaju za spavanje i planiranom budžetu.

  Takođe možete pročitati naše druge vodiče za više inspirativnih savjeta i savjeta o tome kako stvoriti najbolje moguće okruženje za spavanje.

  Ne zaboravite svoj madrac nadopuniti zaštitom za madrac i nadmadracem. Nadmadrac može produžiti životni vijek vašeg madraca, a zaštita za madrac služi u higijenske svrhe. Pročitajte sve o nadmadracima i zaštitama za madrace u našem vodiču

  Saznajte više

  Vodič kroz krevete

  Vodič kroz krevete

  Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

  Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

  Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

  Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

  Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje

  Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje