Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Razne vrste perja i paperja

Šta je bolje: guščje ili pačje paperje?

Kvalitet paperja zavisi od sirovog materijala. Postoji nekoliko parametara: vrsta, starost i zdravlje ptice.
Što je duži život ptice, i što je niža temperatura, kvalitet paperja raste, jer gušćim perjem ptice štite od hladnoće. Ako uporedimo najbolje guščje paperje sa najboljim pačjim paperjem, guščje je paperje bolje.

Paperje je najbolji izolacioni materijal na svijetu te istovremeno reguliše toplinu i vlagu jorgana. Kvalitet paperja najbolje se uočava u jačini punjenja.

Koja je jačina punjenja guščjeg paperja?

Jačina punjenja naziv je za sposobnost izolacije i kvalitet paperja. Što je veći kvalitet paperja, to je bolja jačina punjenja i izolacije.

Paperje nema stabljiku ni osovinu, ali se sastoji od sitnog jezgra iz kog proizlazi mnogo malih, mekanih niti. Između tih punjenja se formiraju mali zračni prostori. Upravo taj zrak između punjenja osigurava izolaciju, a ne paperje samo po sebi. 

Ispod možete vidjeti pet različitih vrsta paperja: veliko i debelo paperje je najbolje jer je punije te ima najveću jačinu.

Šta je guščje paperje?

Guščje paperje je generalno veće i jače od pačjeg paperja, zbog čega je jorgan napravljen u potpunosti od guščjeg paperja kvalitetniji.
Bolji kvalitet je rezultat činjenice da su guske generalno duže žive i veće su od pataka. Paperje europskih gusaka generalno je kvalitetnije i veće od paperja azijskih gusaka, jer veličina paperja ovisi o starosti ptice, uzgoju te tretmanu paperja.

Razlike u hranjenju u Evropi i Aziji također utječu na kvalitet paperja. U Aziji su ptice najčešće zaklane prije nego paperje postigne optimalan kvalitet.
Pročitajte više o kolekciji naših perjanih proizvoda ovdje.

Šta je paperje polarne patke?

Paperje polarne patke je najlakši i najbolje izolacioni organski materijal na svijetu. Paperje je skupljeno iz gnijezda nakon što se jaja izlegnu i patke napuste gnijezdo. Paperje se čisti i raspoređuje ručno. To je vrlo ekskluzivan materijal s ograničenim zalihama na svjetskom tržištu.

Postoje različite vrste pačjeg paperja – npr. paperje mošusne patke s polarnim svojstvima.

Šta je bolje: pačje paperje ili perje?

Guščje ili pačje paperje je mekani dio punjenja koji možemo naći u jorganima i jastucima. Perje u jastuku omogućuje potporu našem vratu i daje težinu jorganu. 

U jastuku sa jednom komorom najbolje je koristiti spoj paperja i perja. Ako jastuk sadrži samo paperje, brzo se izravna i ne pruža potporu.
U jastuku sa tri komore, jezgro obično sadrži perje, a dvije vanjske komore su punjene paperjem za veću mekoću. 

U jorganima paperje obezbjeđuje izolaciju, a perje obezbjeđuje težinu u kombinaciji s materijalom navlake. Udobnost je individualan osjećaj, ali težak jorgan je dobar za one koji imaju problema sa spavanjem. 
Lagani jorgani su dobri ako preferirate osjećaj mekoće. Jorgani s pačjim paperjem sa 100% paperja su takođe dobri za upijanje vlage iz tijela, dakle za one koji imaju noćno znojenje.

 

Vodič kroz JYSK  jorgane pogledajte ovdje.

Saznajte više

Koji jorgan izabrati? Ultimativni vodič

Koji jorgan izabrati? Ultimativni vodič

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Jorgan i jastuk od tkanina na biljnoj bazi

Vodič kroz jorgane

Vodič kroz jorgane

Teški jorgan može poboljšati san

Teški jorgan može poboljšati san