Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Vodič za kupovinu garniture ili kauča

Vodič: kako odabrati odgovarajuću garnituru ili kauč

Postoji toliko mogućnosti kada je u pitanju odabir nove garniture ili sofe, a morate da uzmete u obzir mnogo pitanja prije nego šta se odlučite za pravu garnituru. Gdje će ona stajati? Za šta će se koristiti? Od kojeg materijala treba biti vaša nova garnitura?

Osmislili smo vodič za odabir garniture sa savjetima o tome što morate da znate prilikom ulaganja u novi komad namještaja za dnevnu sobu.

Kako odabrati ugaonu garnituru?

Ako najviše volite da sjedite i pijete kafu dok razgovarate sa drugaricama i porodicom, odaberite garnituru sa visokim naslonom. Ako više volite da se izležavate, onda vam je potrebna garnitura sa dodatnom dubinom i mekanim jastucima. Ukoliko ćete svoju garnituru koristiti i kao dodatno mjesto za spavanje kada vam dođu gosti, možda je kauč na razvlačenje bolja opcija za vas.

Koja je odgovarajuća veličina kauča?

Odgovarajuća veličina kauča zavisi od vaših potreba. Ukoliko vam je potreban prostor za cijelu porodicu, birajte ugaonu garnituru. Ukoliko živite sami ili sa partnerom, možete uštedjeti prostor odabirom dvosjeda ili trosjeda. 

Siva ugaona garnitura i lijepi bijelo zlatni stolić za kafu u dnevnoj sobi

Kako odabrati kauč za malu dnevnu sobu?

 Za malu dnevnu sobu birajte dvosjed sa visokim nogama. Noge će stvoriti prozračan ambijent u vašoj dnevnoj sobi. Takođe birajte kauč svjetlije boje, jer tamnije boje imaju tendenciju ‘da ukradu’ svjetlost sobi, pa se soba čini manjom.

Svjetlo sivi kauč ispod prozora u dnevnoj sobi i prelijepi bijelo zlatni klub stolić

Koji je odgovarajući materijal za ugaonu garnituru?

Pitanje od milijardu dolara: "Tkanina ili kožna garnitura?". Oba materijala imaju svoje prednosti. U nastavku smo sastavili niz prednosti i nedostataka garnitura od kože i tkanine.

Postignite luksuzniji stil pomoću kožne sofe

Kožna garnitura može da pruži luksuzniji izgled dnevnoj sobi. Kožna garnitura ne samo da može da izgleda luksuznije, već može biti i praktičnija i lakša za održavanje. Jedno brzo brisanje vlažnom krpom često može rešiti većinu mrlja. Međutim, nedostatak je što se kožni kauč može činiti hladnim za sjedenje tokom zime, ali i ljepljivim za sjedenje ljeti.

Garnitura od tkanine zbog jedinstvenog dizajna

Garniture od tkanine dolaze u raznim materijalima: plastična, sintetička ili prirodna vlakna. Mnogo kombinacija boja i mogućnosti dizajna čine garnituru od tkanine svestranim izborom za mnoge domove. Garnitura od tkanine koja je tretirana zaštitom za tkanine takođe je trajni izbor i dugotrajno rješenje. Te garniture mogu se činiti nešto prijatnijima, ali su teže za čišćenje od kožnih.

Gdje smestiti kauč u dnevnoj sobi?

Prilikom odbira pozicije garniture ili kauča u obzir uzmite odakle dolazi svjetlost i raspored prostorije. Direktna sunčeva svjetlost može da ošteti kauč i izblijedi čak i najšarenije garniture, te je dobra ideja da izbjegnete pozicioniranje kauča direktno na svjetlost. 

Savjet: Pomoću selotejpa možete izmjeriti koliko će prostora novi kauč zauzeti u sobi. Ovo će vam pružiti bolju indikaciju da li u vašoj dnevnoj sobi ima dovoljno mjesta za kauč vaših snova!

Saznajte više

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju

Prigrlite Japandi stil uz SOLLERUP kolekciju