Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Vodič kroz krevete

Vodič kroz krevete

Krevet i madrac temelj su dobrog sna. Stoga je važno da vam vaš madrac pruža podršku i udobnost koja vam je potrebna. Ovaj vodič vam pomaže u određivanju vaših potreba i te daje pregled asortimana madraca i kreveta u JYSKu:

 • Boxspring madraci 
 • Podesivi kreveti 
 • Kontinentalni kreveti
 • Nadmadraci i zaštite za madrac
 • Madraci od pjene
 • Madraci s oprugama
 • Tvrdoća madraca
 • Isprobajte madrac prije kupovine
   

Vrste kreveta i madraca

Krevet je odlučujući čimbenik za kvalitetu vašeg sna, ali i madrac također igra važnu ulogu u vašem zdravlju i dobrobiti. Ako se probudite s bolovima u leđima, to je dobar pokazatelj toga da vam vaš madrac ne pruža odgovarajuću podršku. Pogledajte naš video vodič o tome kako odabrati pravi madrac:

BOXSPRING MADRACI

Boxspring madrac s oprugama sastoji se od sustava opruga montiranog na drveni okvir koji čine čvrstu podlogu. Madrac s oprugama jest čvrst i praktičan jer se noge madraca mogu montirati izravno na okvir. Drveni okvir čini dno madraca pa se box madraci stoga ne mogu savijati.

Glavni dio box madraca jest sustav opruga. Opruge se mogu podijeliti na tri osnovne vrste:

 • Bonell: Bonell opruge debele su žice u obliku pješčanog sata. Madrac s  Bonell oprugama ima tvrdu površinu s visokom stabilnošću i trajnošću uz pristupačnu cijenu.
 • LFK: LFK-opruge cilindrične su opruge s tanjim navojem. Tanje su  od Bonell opruga, a madrac s ovim oprugama ima više točaka podrške, što znači da se bolje prilagođava obliku vašeg tijela.
 • Džepičaste opruge: Džepičaste opruge manje su od LFK-opruga. Svaka pojedinačna opruga omotana je posebnom platnenom vrećicom, tzv. džepićem, da bi se smanjilo trošenje opruge te da bi se spriječili zvukovi i pomicanje madraca. Zahvaljujući mnogim točkama podrške, box madrac s džepičastim oprugama oblikuje se prema vašem tijelu i pruža vrhunsku udobnost.

Većina madraca s oprugama ima udoban sloj hladne ili poliuretanske pjene na vrhu jednog ili više slojeva opruga. Ovakva kombinacija osigurava optimalnu udobnost i prilagodljivost obliku vašeg tijela.

Prednosti odabira boxspring madraca:

 • opruge slijede oblik tijela pružajući vrhunsku udobnost,
 • preporučuje se upotreba nadmadraca; nadmadrac produljuje trajanje madraca te poboljšava udobnost,
 • uz podnicu, drvene ili metalne noge imate potpun krevet.
   

Podesivi kreveti

Podesivi krevet sastoji se od podesive podnice, okvira, madraca i nadmadraca - često u kombinaciji s uzglavljem čime se dobiva cijeli krevetni set. Mehanizam za podešavanje nagiba omogućuje vam podizanje gornjeg dijela tijela te nogu na krevetu. Spavanje s nogama u povišenom položaju može pomoći u sprječavanju problema s cirkulacijom. Nagib je također koristan ako imate bolove u leđima, baš kao što spavanje uz uzglavlje može blagotvorno djelovati ako prehlađeni.

Podesiva podnica može se postaviti u drveni okvir s elegantnom navlakom koja dizajnom odgovara krevetu. Na većini JYSKovih modela možete birati razinu tvrdoće. Madrac na podesivom krevetu obično je madrac s oprugama. Jezgra madraca obično se sastoji od džepičastih opruga. Svaka pojedinačna opruga omotana je posebnom platnenom vrećicom, tzv. džepićem, da bi se smanjilo njihovo trošenje te da bi se spriječili zvukovi i pomicanje madraca. Sa svojim brojnim točkama potpore, madrac se visokom preciznošću prilagođava vašem tijelu da bi vam pružio vrhunsku udobnost. Nadmadrac zaokružuje udobnost i stil kreveta, a sastoji se od jezgre od pjene i navlake.

Prednosti odabira podesivog kreveta:

 •  izvrstan je ako u krevetu volite čitati, gledati televiziju ili koristiti tablet,
 •  pomaže u sprječavanju problema s cirkulacijom i s leđima,
 •  dodatan luksuz u vašoj spavaćoj sobi.


Kontinentalni kreveti

Kontinentalni krevet nije samo elegantan komad namještaja za svoju spavaću sobu. Također je svakodnevni luksuz koji vam daje podršku i udobnost koju ćete osjetiti svakog jutra budeći se osvježeni i puni energije. U kombinaciji s odgovarajućim uzglavljem, kontinentalni krevet je poput udobnog mjesta gdje možete čitati, gledati televiziju i opustiti se.

Kontinentalni krevet tipično se sastoji od drvenog okvira, madraca i nadmadraca. Kontinentalni krevet kombinira sve prednosti madraca s oprugama i madraca s pjenom uz jednostavan, ekskluzivan dizajn.

Donji okvir može se nadograditi na nekoliko načina, ali najčešće se kombinira sa sustavom opruga koji vašem krevetu daje visoku razinu udobnosti. Postoje tri različite vrste opruga:

 • Bonell: Bonell opruge debele su žice u obliku pješčanog sata. Madrac s  Bonell oprugama ima tvrdu površinu s visokom stabilnošću i trajnošću uz pristupačnu cijenu.
 • LFK: LFK-opruge cilindrične su opruge s tanjim navojem. Tanje su od Bonell opruga te madrac s ovim oprugama ima više točaka podrške, što znači da se bolje prilagođava obliku vašeg tijela dok se pomičete u snu.
 • Džepičaste opruge Džepičaste opruge manje su od LFK-opruga. Svaka pojedinačna opruga omotana je posebnom platnenom vrećicom, tzv. džepićem, da bi se smanjilo trošenje opruge te da bi se spriječili zvukovi i pomicanje madraca. Zahvaljujući mnogim točkama podrške madrac se oblikuje prema vašem tijelu i pruža vrhunsku udobnost.  

Srednji se sloj sastoji od madraca s oprugama. Madrac s oprugama sastoji se od sustava opruga, sloja pjene i navlake.

Nadmadrac zaokružuje udobnost i stil kreveta. Sastoji se od jezgre s pjenom i navlake.

Prednosti odabira kontinentalnog kreveta

 • kompletan krevet s nogama, podnicom, madracem i nadmadracem,
 • idealna udobnost madraca s oprugama u kombinaciji s nadmadracem,
 • redizajn vaše spavaće sobe potpunim i modernim izričajem, osobito ako dodate uzglavlje,
 • dugotrajan, jer se madrac s oprugama može okrenuti.


Nadmadraci i zaštite za madrac

Zaštita za madrac odvaja madrac od posteljine. Ona štiti vaš madrac i time mu produžuje trajanje. Prvo, zaštita za madrac jest sloj koji se može prati, a koji se lako uklanja i pere na minimalnoj temperaturi od 60 stupnjeva Celzija. Stoga vam zaštita za madrace osigurava čišću, zdraviju i ugodniju okolinu za spavanje.

Nadmadrac je gornji sloj kreveta. Sastoji se od pjene ili jezgre od lateksa koja se umeće u navlaku. Najvažnija svrha nadmadraca je poboljšati razinu vaše udobnosti pri spavanju te je stoga dostupna u širokom rasponu različitih modela.

Mnogi JYSKovi nadmadraci sadrže poliuretansku ili hladnu pjenu. Obje vrste pjene pružaju veliku podršku i udobnost. Također imamo izbor nadmadraca sa naprednom memorijskom pjenom ili AIR memorijskom pjenom. Memorijska i AIR pjena visokom se preciznošću prilagođavaju tijelu i imaju jedinstvenu sposobnost da smanje pritisak na mišiće i zglobove. Također ćete osjetiti izvanrednu razinu udobnosti ako odaberete nadmadrac s lateksom. Lateks je također vrlo prozračan, što znači da se toplina odvlači od tijela i idealno je rješenje ako se tijekom noći pretjerano ugrijete.

Nadmadrac se nalazi uz vaše tijelo dok spavate, zbog čega njegova navlaka također igra bitnu ulogu. Postoji bezbroj vrsta nadmadraca na izbor, pa je važno da provjerite materijal navlake te prošiv da biste bili sigurni da je mekan i udoban. Navlake većine nadmadraca mogu se ukloniti i prati na 60 stupnjeva Celzija, temperaturi na kojoj grinje ne mogu preživjeti.

Prednosti odabira nadmadraca:

 • pruža potpunu udobnost,
 • ublažava osjećaj pretvrdog ili premekanog madraca,
 • štiti madrac od vlage i trošenja,
 • zadržava oblik i strukturu madraca.


Madraci od pjene

Madrac od pjene jest jednostavna vrsta madraca koji se koristi s okvirom kreveta. Sastoji se od jezgre od pjene unutar navlake od tkanine. Idealan je za krevete za goste, ali se također može koristiti i u podesivom krevetu ili jednostavno u okviru kreveta. Najvažniji dio madraca njegova je jezgra od pjene.

JYSKu nudimo madrace od pjene od nekoliko različitih materijala:

 • PU pjena: skraćeno od poliuretanska pjena, jedna je od najpopularnijih vrsta pjene te je dostupna u različitim razinama tvrdoće i gustoće. 
 • hladna pjena: također je poliuretanska pjena, ali veće težine i elastičnosti. Hladna pjena pruža pravilnu podršku madracima s visokim opterećenjem da bi osigurao veliku podršku tijelu. Također je dugotrajna.
 • memorijska pjena: visokokvalitetan je proizvod koji se prilagođava prirodnim konturama tijela i može smanjiti pritisak na mišiće i zglobove. 
 • AIR memorijska pjena: takođe pjena koja smanjujre pritisak na mišiće i zglobove i na koju ne utiče temperatura okoline. To znači da pjena ostaje mekana i fleksibilna, čak i u hladnom okruženju za spavanje. Male, zrakom ispunjene ćelije u pjeni reagiraju na vašu tjelesnu težinu i omogućavaju pjeni da se brzo i precizno oblikuje prema konturama vašeg tijela.
 • Comfort+ pjena prilagođava se linijama vašeg tijela. Fleksibilna pjena stvara dodatni sloj udobnosti omogućujući vam da uronite dublje u madrac.
 • lateks: vrlo je prozračan, što znači da odvlači toplinu od tijela i idealno je rješenje ako se tijekom noći pretjerano ugrijete.

Madraci od pjene često se sastoje od nekoliko slojeva različitih vrsta pjene, poput jezgre od nešto teže poliuretanske pjene i sloja memorijske pjene koja daje madracu optimalnu razinu udobnosti. Naposljetku, mnogi madraci imaju profilirani gornji sloj. To potiče cirkulaciju zraka kad se na madracu okrećete. Neki madraci također imaju ugrađen sloj prirodnih kokosovih vlakana. To osigurava podršku i stvara pravilno prozračivanje samog madraca.

Mnogi naši madraci od pjene mogu se okrenuti. To vam omogućuje da koristite različite dizajne madraca istodobno pružajući dvije razine tvrdoće istog madraca.

Posljednja stvar koju biste trebali uzeti u obzir prilikom kupnje madraca od pjene jest njegova navlaka.

Postoji bezbroj vrsta navlaka - provjerite je li vaša mekana i ugodna. Mnogi madraci od pjene imaju navlake koje se mogu ukloniti i prati. Pranje navlake na 60 stupnjeva Celzija ubija grinje i stvara čistu okolinu za spavanje.

Prednosti odabira madraca od pjene:

 • pjena je vrlo udobna i pruža dobru podršku,
 • ima više različitih inačica - od laganog madraca za goste ili madraca koji se može sklopiti i pohraniti do kvalitetnih madraca za svakodnevnu uporabu.
   

Madraci s oprugama

Madrac s oprugama sastoji se od sustava opruga, potpornih materijala i navlake, koji su kombinirani da bi vam pružili nekoliko mogućnosti za optimalnu funkciju i udobnost. Oni nemaju čvrst okvir i moraju stoga biti na podnici s okvirom. Madraci s oprugama također se koriste na podesivim krevetima i kontinentalnim krevetima.

Postoje dvije vrste opruga koje čine jezgru ovog madraca: 

 • Bonelldebele su žice u obliku pješčanog sata. Madrac s Bonell oprugama ima tvrdu površinu s visokom stabilnošću i trajnošću uz pristupačnu cijenu.
 • Džepičaste opruge: manje su od Bonell opruga. Svaka pojedinačna opruga omotana je posebnom platnenom vrećicom, tzv. džepićem, da bi se smanjilo trošenje opruge te da bi se spriječili zvukovi i pomicanje madraca. Zahvaljujući mnogim točkama podrške madrac se oblikuje prema vašem tijelu i pruža vrhunsku udobnost.

Sustav opruga pakiran je u zaštitnom sloju izrađenom od različitih materijala:

 • Profilirana poliuretanska pjena: koristi se u mnogim modelima, jer materijal odvlači vlagu od tijela ako se znojite tijekom spavanja.
 • Kokosova vlakna: prirodni je materijal koji se također koristi u madracima i pruža podršku i pravilno prozračivanje.
 • Memorijska pjena: fleksibilan je materijal koji se prilagođava prirodnim konturama tijela, nudi potporu i može smanjiti pritisak na mišiće i zglobove.
 • Comfort+ pjena prilagođava se linijama vašeg tijela. Fleksibilna pjena stvara dodatni sloj udobnosti omogućujući vam da uronite dublje u madrac.
 • Lateks: koristi se u našim najnaprednijim madracima. Vrlo je prozračan što znači da odvlači toplinu od tijela i idealno je rješenje ako se tijekom noći pretjerano ugrijete. 

Većina naših madraca s oprugama može se okrenuti. JYSKovi madraci često imaju različite tvrdoću na svakoj strani madraca pružajući vam priliku da ga isprobavate prema vlastitim potrebama. To je korisno ako dijelite svoj krevet s nekim tko je znatno teži ili lakši od vas i stoga ne želite istu tvrdoću.

Madraci s oprugama dostupni su u nekoliko različitih vrsta navlaka - a budući da materijal utječe na udobnost i funkciju, odabir prave navlake je važan. Također možete odabrati madrac s navlakom koja se može ukloniti i prati. Pranje navlake na 60 stupnjeva Celzija ubija grinje i stvara čistu okolinu za spavanje.

Prednosti odabira madraca s oprugama:

 • dugotrajan jer se madrac s oprugama može preokrenuti,
 • većina madraca može se koristiti i na podesivim krevetima i kontinentalnim krevetima.
   

Tvrdoća madraca

Nismo svi isti, pa stoga imamo i različite potrebe. Jedna od najvećih pogrešaka koje mnogi parovi naprave kada trebaju kupiti novi krevet jest odabrati isti madrac. Jeste li čovjek od 190 cm i 100 kg? Trebate odabrati drugačiju tvrdoću od nekoga tko je visok 165 cm i teži 64 kg.
Nadalje, neki ljudi imaju zdrava leđa dok drugi imaju osjetljivija. Ako bolujete od ozljeda leđa, trebate obratiti posebnu pozornost na izbor madraca.

Položaj kralježnice

Iako ne postoje pravila kada madrac trebate zamijeniti, postoje neke stvari koje trebate imati na umu tijekom njegove kupovine.

Položaj kralježnice ključan je za vaš izbor madraca - i kada ležite na leđima, ali i kada ležite na boku.

Kada ležite na leđima, cijela kralježnica i donji dio leđa moraju biti dodirivati madrac. To znači da madrac treba dodirivati donji dio leđa. Stoga neka vaš partner ili prijatelj rukom opipa donji dio leđa dok leđno isprobavate madrac. Njegova ruka ne smije olako doprijeti do donjeg dijela leđa, već mora osjetiti zapreku. Ako donji dio leđa nije u potpunom dodiru s madracem, znači da je madrac pretvrd.

Zatim, pokušajte leći na bok i ponovo zamoliti prijatelja ili partnera da procijeni vašu kralježnicu. Leđa bi trebala biti ravna i ne bi se smjela se savijati gore ni dolje.


Isprobajte madrac prije kupovine

Jedna od najvažnijih stvari prije nego što kupite madrac jest da vidite je li vam udobno na njemu. Stoga je dobro da odaberete trgovinu u kojoj možete isprobavati mnogo različitih madraca, pa prije nego što se odlučite, isprobate nekoliko vrsta i tvrdoća.

U JYSKu možete isprobati mnogo različitih madraca te upitati naše stručno osoblje za savjet prije nego što odaberete svoj novi madrac. Često je potrebno nekoliko tjedana da se vaše tijelo navikne na novi madrac. Možete isprobati bilo koji naš GOLD madrac tijekom 100 noći - a ako niste 100% zadovoljni njime, imate ga pravo zamijeniti. Pročitajte više o isprobavanju GOLD madraca tijekom 100 dana ovdje.

Saznajte više

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje

Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje