Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Kvalitetno paperje

Vodič kroz punjenje jorgana – koja vam jačina punjenja odgovara?

Jačina punjenja (eng. tog) opisuje svojstvo toplotne izolacije jorgana ili tačnije, svojstvo jorgana da vas utopli. Što je veća jačina punjenja, to je bolja izolacija.

Pojedine vrste punjenja perjem i paperjem imaju različite nivoe izolacije. Paperje od polarne patke ima najveću moguću izolaciju. Slijede je paperje od mošusne patke i paperje od guske. Paperje od guske ima najniži nivo izolacije u poređenju sa drugim vrstama paperja.

Koja je jačina punjenja idealna za vas?

Kada kupujete novi jorgan, važno je znati kakva vam toplina odgovara tokom spavanja, pogotovo tokom hladnih zimskih mjeseci. Zato trebate obratiti pažnju i na to svojstvo jorgana. Jačina punjenja ide od 100 do 1100, gdje je 1100 najtopliji jorgan sa najvećim stepenom izolacije. 

Mnogi su pogrešno uvereni da je gust, debeo i težak jorgan topao. To nije nužno tako, jer toplina jorgana zavisi o procentu paperja koje ima. Paperje od patke je teže, sa nižom izolacijom, u poređenju sa paperjem od mošusne patke ili guske. Paperje mošusne patke i paperje guske lakše su vrste paperja sa višim nivoom izolacije.

To znači da je potrebna veća količina paperja patke u jorganu da bi se postigla ista toplina kao kod paperja mošusne patke i guske. Svakako, jorgan od paperja patke biće puno teži i deblji od jorgana od guščjeg paperja.

Razlikujemo sljedeće vrste jorgana po tome:

Ljetni jorgan: prikladan za visoke temperature. Ljeti vam nije potreban jorgan koji ima isti stepen izolacije kao i zimski jorgan. Izaberite jorgan sa manjom gramažom ili jačinom punjenja i dobro se naspavajte čak i tokom toplijih ljetnih mjeseci. 

Zimski jorgan: čim zima zahladi, najdraže nam je ušuškati se ispod toplog jorgana. Izaberite na primjer jorgan sa guščjim paperjem sa jačinom punjenja od 725. On će održavati toplinu tokom hladnih zimskih noći. 

Jorgan za 4 godišnja doba: cjelogodišnji jorgan je idealan ako želite spavati pod istim jorganom tokom cijele godine. Ako je sobna temperatura vaše spavaće sobe uvijek ista, ovakav jorgan je dobar izbor za vas.

Donosimo vam i savjete kako održavati vaš jorgan.

Znojite li se noću ili se pak smrzavate?

Znojite li se mnogo ili ste više tip kojima se prsti na nogama smrzavaju noću? Odabir jorgana sa pravom jačinom izolacije može vam pomoći sa ovim problemima.

Ako se tokom noći osjećate pretoplo, to znači da je jačina punjenja vašeg jorgana najverovatnije previsoka za vas, ili je jorgan pretežak. Sa druge strane, ako se smrzavate pod jorganom, onda je preniska ili je jorgan prelagan. Topao jorgan sa većom jačinom punjenja idealan je da bi vam bilo toplo noću.

Dijeljenje bračnog kreveta sa partnerom znači da trebate izabrati jorgan sa nižom jačinom punjenja. Osoba koja leži pored vas zagrijaće vas svojom tjelesnom toplinom samo zato jer ste u istom krevetu.

Temperatura u vašoj spavaćoj sobi ima važnu ulogu pri odabiru novog jorgana. Optimalna temperatura u spavaćoj sobi za mnoge će biti oko 18 do 22 stepeni. 
 

Saznajte više

Favoriti iz novog asortimana posteljina

Favoriti iz novog asortimana posteljina

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Uljepšajte vašu spavaću sobu uz novu posteljinu

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Vodič u 9 koraka: Kako izabrati odgovarajući krevet

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti