Veliki izbor trpezarijskih stolova

Trpezarijski stol je često mjesto okupljanja u kući, gdje zajedno jedemo, pijemo kafu, igramo društvene igre, učimo, pišemo zadaću, čitamo novine i uživamo u prijatnim trenucima sa najmilijima. Zato je važno kupiti stol koji tačno odgovara vašim potrebama. Da li tražite stol koji treba da stane u malu kuhinju ili imate veliku trpezariju? Treba li stol moći da se produži kada imate goste? Da li želite da trpezarijski stol bude okrugao, ovalni, kvadratni ili pravougaoni? Volite li staklo, stol od drveta, metala, bijeli, tamni ili možda sirovi betonski izgled? Veoma je važno da imate trpezarijski stol za kojim možete udobno sjediti i osjećati se opušteno. U isto vrijeme trpezarijski stol mora odgovarati i vašem ukusu i dekoraciji sobe.

Pogledajte JYSKov veliki izbor trpezarijskih stolova u mnogo različitih veličina, od malog stola dimenzija 80x80 cm do velikog stola na izvlačenje od 95x200 cm. Pronađite i okrugle stolove na razvlačenje idealne za četveročlanu i šesteročlanu porodicu, ali koji pružaju i mogućnost da za stolom bude mnogo gostiju. Dodatna krila se mogu kupiti odvojeno za nekoliko naših trpezarijskih stolova. Dodatna krila su jednostavno i praktično rješenje kada imate goste i kada imate potrebu za dodatnim prostorom na stolu. 

Široki izbor stolica za vaš trpezarijski stol pogledajte ovdje.

Dobar savjet za odabir trpezarijskog stola

Budući da toliko vremena provodimo za trpezarijskim stolom, često je potrebno da taj stol ima više funkcija. Idealan trpezarijski stol mora odgovarati baš vašim potrebama i željama. Te potrebe su različite bilo da imate malu ili veliku porodicu. 

Veličina i oblik

Treba li vaš novi trpezarijski stol biti veliki ili mali? Okrugli ili kvadratni? Odgovori na ova pitanja su odlično mjesto za početak. Veoma je važno da se stol uklapa u veličinu porodice kao i veličinu prostorije u kojoj stoji. Ako vam dnevno ne treba puno prostora za ručavanje, opcija je i barski stol. Ako u isto vrijeme želite imati priliku da pozovete goste na večeru, razmislite o četvrtastom sklopivom stolu ili stolu sa dodatnim krilima. Okrugli stol odgovara i malim i velikim prostorima i daje dobru dinamiku u prostoru sa svojim mekim rubovima. Prednost je i to što ljudi sjede bliže jedno drugome tako da svi mogu lako sudjelovati u razgovoru.

Materijal i boja

Materijal i funkcionalnost idu ruku pod ruku, jer ne mogu svi materijali izdržati istu količinu habanja.
Laminat, melamin ili staklo. Zajedničko za sve ove materijale je to što se lako čiste vlažnom krpom. Stakleni stol može biti osjetljiv na ogrebotine, ali je inače veoma izdržljiv. 
Drvo je jedan od osjetljivijih materijala. Trpezarijski stol od npr. hrasta ili bambusa zahtijevaju redovitu njegu uljem jer su podložniji grebanju i mrljama. 

Treba li stol biti svijetao ili taman? Sa drvenim stolom dobivate blagovaonski stol u prirodnoj boji koji se može "razbiti" sa elegantnim i bijelim dekorom. U našem asortimanu naći ćete i veliki izbor crnih, bijelih i smeđih stolova od melamina ili prozirnih staklenih stolova.

Funkcionalan, praktičan ili moderan?

... ili svo troje. Možete kupiti trpezarijski stol koji zadovoljava sve tri potrebe. Samo razmislite za šta će se sve vaš trpezarijski stol koristiti. Trpezarijski stol može da funkcioniše kao dnevni trpezarijski prostor, kućni radni prostor, za domaće zadatke i još mnogo toga. Može se nalaziti i u prostoriji koja se koristi samo kada dolaze gosti. Izbor materijala često ovisi o tome koliko praktičan stol treba biti, jer npr. laminatni stol je jednostavan za održavanje i praktičan za svakodnevnu upotrebu porodice sa djecom, dok je drveni stol osjetljiviji na mrlje i ogrebotine te zahtijeva održavanje. Obe ove vrste mogu biti moderne i oku ugodne, a vrlo često igraju značajnu ulogu pri izboru ostatka dekora trpezarije.

Ako želite uložiti i u nove trpezarijske stolice, možete pogledati naše trpezarijske setove u kojima smo za vas već izabrali idealne kombinacije stolova i stolica.