Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

JYSK vam nudi korisne informacije o održavanju namještaja za vanjski prostor

Drvo
Drveni proizvodi zahtijevaju održavanje kako bi ostali lijepi. Ako ćete se pridržavati instrukcija navedenih u nastavku, moći ćete dugo godina da uživate u svom namještaju za vanjski prostor.

Tvrdo drvo
Tvrdo drvo se povezuje s tikovinom, ali nema potpuno iste osobine. Drvo je više nategnuto i ne sadrži toliko ulja kao tikovina. Iako je naš namještaj od tvrdog drveta nauljen u fabrici, savjetujemo da prije korištenja nauljite namještaj još jednom. 

Obrada i njega
Namještaj za vanjski prostor ne smije da se čisti dok se nije aklimatizovao i dok nije jednom namazan uljem. Namještaj treba da se naulji odmah nakon što je otpakovan i sastavljen. Redovno održavanje – uljenje– i sezonsko čišćenje, pomoću proizvoda poput Jutlandia Care osvježivač drveta, omogućit će vam da dugo godina uživate u svom namještaju za vanjski prostor.

Dobro operite namještaj i pratite instrukcije na pakovanju. Ako je namještaj još uvijek prljav ponovite radnju.

Idealan za ovakvo pranje je perač s visokim pritiskom.

Drvo u namještaju od tvrdog drveta je dugo putovalo iz brazilskih šuma. Iako je namještaj nauljen u fabrici, savjetujemo da prije korištenja namažete namještaj još jednim slojem ulja.

Drvo mora da bude potpuno suho prije nego što se naulji:
Koristite ulje, kao što je Jutlandia Care Hardwood Sealer Oil, koje je posebno proizvedeno za tvrdo drvo. Obradite drvo 2-3 puta tokom proljeća i ljeta, a preporučuje se da se postupak ponovi i prije zimskog pospremanja.

Ako je namještaj izložen izravno suncu preporučuje se da se namještaj naulji nekoliko puta. Kako bi postigli optimalan život namještaja, uljite po principu mokro-na-mokro u vremenskim intervalima od 30 minuta sve dok drvo ne bude jednako natopljeno. Tridesetak minuta nakon nanošenja zadnjeg sloja, ostatak ulja maknite pomoću krpe.

Vlaga i gljivice
Čak i kada redovito njegujete namještaj za vanjski prostor s uljem, vlage i gljivice mogu da napadnu vaš namještaj. Općenito upozorenje da se ovo događa je drvo koje počinje da tamni, a ponekad gotovo da pocrni. Problem može da se ukloni na sljedeći način:

Dobro operite namještaj sa sredstvom za drvo (npr. Jutlandia Care osvježivač drveta). Pratite instrukcije na pakovanju. Ako je namještaj i dalje prljav, ponovite radnju.

Ako su tamne površine još prisutne i nakon pranja namještaja sa sredstvom za pranje namještaja, pripremite jaku otopinu sa hlorom. Operite zahvaćeno područje sa otopinom hlora, a poslije toga isperite s puno vode.

Ako obrada hlorom ne pomogne, onda vam ostaje samo šmirgl papir i težak rad . Pošmirglajte zahvaćeno područje dok ne dođete do zdravog drveta. Koji god postupak koristili, uvijek završite obradu s vrstom ulja namijenjenom za određenu vrstu drveta.

Plijesan
Plijesan je bezopasna vrsta gljivice koja se pojavljuje u obliku bijele prašine – često na najdebljim dijelovima namještaja. Plijesan može da se pojavi u transportu drveta u Europu, jer su temperaturne razlike velike i procenat vlage je visok, što je idealno za razvoj plijesni.

Obrišite plijesan s krpom i četkom. Dodatna obrada nije potrebna, ali sloj ulja za drvo nije loša ideja.

Deformacija i pritezanje
Drvo je prirodni materijal te je osjetljivo na okolinu. Dakle, drveni  namještaj za vanjski prostor reaguje na različite vremenske promjene. Pukotine i puknuća mogu da se pojave zbog nategnutosti drveta. To znači da je važno da redovno pritegnete šarafe na spojevima.

Zimsko pospremanje
Potrebno je da namještaj u vrijeme zime propisno pospremite. Dakle, ne ostavljajte namještaj na toplom, suhom mjesto jer će se drvo isušiti. Najbolje mjesto za pospremanje je garaža ili nadstrešnica, gdje je namještaj natkriven ali je ujedno i na mjestu gdje ima dovoljno vazduha. Ne prekrivajte namještaj s plastikom ili sličnim materijalima, jer to može da prouzrokuje vlagu i truljenje drveta.