Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Žena se osjeća odmorno

5 savjeta kako se lakše probuditi

Čak se i jutarnje osobe mogu osjećati mrzovoljno i dezorijentisano kada zazvoni alarm. Imate li problem sa buđenjem ujutro? “Loše” jutro može imati negativan uticaj na ostatak vašeg dana i ako se problem nastavi može uticati i na vaše zdravlje. Postoje različite metode koje vam mogu pomoći da riješite problem, metode koje buđenje čine lakšim. Isprobajte naših 5 savjeta za lakše buđenje. 

1. Ciklusi spavanja i rutine

Prije svega trebate otkriti koliko sna vam je potrebno. Upoznajte svoje tijelo – nekima je potrebno 7,5 sati sna, nekima manje, a nekima i više.

Isplanirajte svoje spavanje kako se ne biste morali buditi tijekom ciklusa spavanja. Ciklus spavanja uobičajeno traje oko devetnaest minuta. U tom period prolazite kroz različite faze, od faze slabog sna do faze čvrstog sna i REM faze u kojoj sanjate. Buđenjem tokom ciklusa spavanja bićete mrzovoljni i zbunjeni, zato zavisno o vašim potrebama spavanja, 6 ili 7,5 sati vam omogućuje 4 do 5 ciklusa spavanja.

Jednom kada otkrijete koliko sna je potrebno vašem tijelu, možete razviti redovnu dnevnu rutinu. Vaše tijelo voli rutine, kada nijedan dan nije drugačiji.  Odlazak u krevet u isto vrijeme svake večeri i navijanje alarma u isto vrijeme svakoga dana (čak i vikendima) će se isplatiti.

Možete učiniti još i više kako biste ugodili svojoj tjelesnoj žudnji za rutiom. Započnite sa ritualom spavanja sat vremena prije odlaska u krevet, prigušite svijetla, isključite električne uređaje, napravite sebi toplu kupku, čitajte, meditirajte ili se bavite drugim aktivnostima u kojima uživate i koje vas opuštaju. Ovo će takođe uticati na vaše buđenje.

2. Buđenje

Najbolji način buđenja je kada i vaš alaram slijedi rutinu. Uključite svojeg unutarnjeg autopilota umjesto da u to svjesno ulažete dodatni napor. Na primjer, iskušenje da pritisnete dugme za odgađanje alarma može biti neodoljivo. Oh, još samo par minuta…Ovakav isprekidan san je manje efikasan i znak da ste ranije trebali otići u krevet, ali tih dodatnih par minuta možete iskoristiti kako biste pripremili mozak da je vrijeme za buđenje.

Ako se borite sami sa sobom kako ne biste pritisnuli dugme za odlaganje, stavite budilnik na drugi kraj sobe kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga isključite. Jednom kada ustanete lakše ćete ostati budni i započeti dan. Šta god radili vodite računa da svakog dana slijedite istu rutinu.

3. Pokrenite se i osvježite se

Kao što je spomenuto iznad: Pokrenite se čim se probudite. To podstiče vaš mozak i vaše tijelo. Učinite još više i idite na trčanje, ako je to nešto u čemu uživate, ili radite jogu. Osim što će vas razbuditi, ostaviće fantastičan osjećaj tokom cijelog dana i ne morate se brinuti da li ćete naći vremena za vježbanje.

Tuširanje takođe može biti odličan način razbuđivanja. Bez brige – tuš ne mora biti hladan da bi vas osvježio.

4. Pustite svjetlost

Ako se osjećate mrzovoljno kada se budite, prvo sklonite zavjese i dignite roletne. Svjetlo pomaže vašem mozgu da shvati da je dan započeo tako da može poslati prave signale u vaše tijelo. Ako vani nema svjetla, uzmite u obzir kupovinu budilnika dizajniranog da stimulira svjetlost. Ti budilnici postepeno povećavaju svjetlost tokom podešenog vremena prije paljenja alarma, oponašajući izlazak sunca.

5. Kreirajte savršeno jutro

Zašto započeti dan mučnim poslovima koji ostavljaju osjećaj kao da je život traka za trčanje? Odlučite da će prva stvar koju ćete učiniti ujutro biti prijatna. To znatno olakšava buđenje. Može biti meditacija, ukusna šoljica kafe, slušanje najdraže muzike ili nešto drugo. Odaberite aktivnosti u kojima uživate. 

Želimo vam prijatan dan!

Izvori

https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

Provjerite svoj indeks sna

Zanima vas kvalitet vašeg sna? Uradite naš Test spavanja i uporedite svoje rezultate sa drugima.

 

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti