Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 4. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Dani baštenskog namještaja - Uštedite 20-40%!
Dječak žvače žvakaću gumu

Savjeti za čišćenje: 3 načina kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha

Datum:

Kategorija: Razno

Tags: žvaka, savjeti, uklanjanje žvakaće gume

Sa djecom u kući, šanse su velike da ćete se u nekom trenutku suočiti sa problemom: Kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha. Bez brige, moguće je - samo zahtjeva korišćenje pravilnih načina i malo više vremena. Za vas smo istražili načine i pronašli 3 različite metode:

Metoda sa ledom

Žvakaća guma na tepihu? Odgovor je „ice ice, baby!“ Ali ne reper Vanilla Ice - već kockica leda. Ova metoda je najučinkovitija kada se žvakaća guma nije zalijepila preduboko u tepih.

1. Stavite 4-5 kockica leda u plastičnu vrećicu i položite ju na žvakaću gumu. Ako možete primiti rukom suhu kocku, iskoristite to kako biste brzim pokretima zamrznuli žvakaću gumu.
2. Nakon što je žvakaća guma čvrsto zamrznuta, koristite nož kako biste je laganim pokretima uklonili s tepiha. Žvakaća guma će se razdvojiti u nekoliko sitnih komada tijekom uklanjanja. Uklonite ih i nastavite sa postupkom. Hladite žvakaću gumu sa još više leda i ostružite mjesto dok ju ne uklonite.
3. Napravite otopinu sapuna i kapljice bijelog vinskog octa. Umočite čistu krpu u otopinu i oribajte preostalu mrlju.
4. Osušite ručnikom. Nemojte hodati po tepihu prije nego što se osuši. 

Metoda sa fenom za kosu

Možda je toplina metoda koja je učinkovitija u vašem slučaju. Uzmite fen za kosu – vrijeme je da uklonite žvakaću gumu sa tepiha.
1. Uključite fen za kosu i usmjerite ga izravno na mrlju.
2. Pazite da ne otopite tepih (u slučaju da je tkanina od vuna ili sintetika)
3. Kada se žvakaća guma počne topiti, uklonite je plastičnom vrećicom. Ako budete imali malo sreće, žvakaća guma će se zadržati na plastičnoj vrećici.
4. Ponovite postupak sve dok mrlja ne nestane. 

Metoda sa uljem

Ulje smanjuje ljepljivost žvakaće gume i to može biti vrlo korisna metoda. Jedini problem može biti čišćenje ulja sa tepiha kada se riješite žvakaće gume.

1. Stavite bilo koje ulje za kuhanje poput maslinovog ulja na čistu krpu i nanesite ga na žvakaću gumu. Natopite žvakaću gumu uljem, nanoseći ulje na čistu krpu i ponavljajte postupak ponovo i ponovo.
2. Koristite nož kako biste nježno uklonili žvakaću gumu sa tepiha. Stružite žvakaću gumu u istom smjeru i svaki put očistite nož kako biste spriječili vraćanje žvakaće gume na tepih.
3. Ponovite postupak dok žvakaća guma ne nestane.
4. Kako biste se riješili mrlje od ulja, očistite tretirano područje otopinom deterdženta za suđe i vode. Počistite tepih čistom krpom umočenom u otopinu.
5. Isušite ručnikom. Nemojte hodati po tepihu prije nego što se osuši.

Važna informacija: prije nego što koristite bilo koju od gore navedenih metoda, testirajte postupak na nekom skrivenom mjestu na tepihu.