Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Siva sofa pored prozora i stolić za kafu u zlatnoj i bijeloj boji

4 odlične ideje za uređenje uskog, pravougaonog boravka

U većini domova dnevna soba nije pravilnog, kvadratnog oblika, već pravougaonog. Stoga niste među rijetkima ako vam je planiranje i opremanje boravka namještajem izazov. Pročitajte naše savjete o uređenju enterijera i maksimalno iskoristite svoj prostor u kojem ćete uživati vi i vaši najbliži.

1. Rasporedite namještaj po zonama

Uskoj, pravougaonoj sobi neće odgovarati svaki komad namještaja. Stoga je važno prvo isplanirati i uvesti manje grupe, tj. sekcije sa posebnim namjenama i smjestiti ih u prostoru. Tako ćete izbjeći utisak pretrpanog boravka. Razmislite gdje će vam biti sekcija za odmor i čitanje, za igru, i za gledanje TV-a, svakako sa neizbježnom velikom garniturom. Svako područje će imati svoju funkciju u sobi te ga je lako prilagoditi određenoj namjeni. 

2. Pažljivim smještanjem namještaja maksimalno iskoristite prostor

Najčešća greška prilikom uređenja uske sobe jeste postavljanje namještaja uz zid da bi se stvorio utisak prostranosti. Većina ljudi uvjerena je da će postići uspjeh postavljanjem uskih tepiha i stolića. Nažalost, time se soba samo još više smanjuje, jer djeluje izduženije umjesto prostranije i šire.

Svijetla sofa na sredini dnevne sobe i mali bijeli stolić za kafu

Svoj trosjed trebate staviti dijagonalno ili vertikalno u odnosu na zid da biste dobili više "vazduha" oko namještaja. Vaš će boravak tako dobiti utisak prozračnosti. Trosjed koji izaberete prilikom kupovine ne bi smio da bude predugačak ili preširok; pripazite da zauzima razumnu količinu prostora. Imajte na umu da oko njega možete da hodate normalno i krećete se. Još jedan savjet za uređenje pravougaone dnevne sobe jeste da koristite okrugao namještaj: na primjer, okrugao stolić, okrugao tepih i tabure. Kada nemate puno prostora za kretanje u prostoriji, puno će vam značiti okrugao namještaj. 

Elegantni okrugli stol bijele površine i zlatnih nogu sa policom

3. Izvucite maksimum od uglova sobe

Još jedan način kako pravilno urediti pravougaonu dnevnu sobu jeste da uglove osposobite za praktičnu upotrebu. Izaberite samostojeće police sa kojih možete uzimati stvari sa svih strana. Osim što će idealno dopuniti pravougaonu sobu, dobićete i puno mjesta za odlaganje. Ako pak imate stvari koje nisu prijatne oku, smjestite ih u korpe ili kutije na polici, a opet će vam biti na dohvat ruke kad god vam zatrebaju. 

Elegantna stepenasta polica otvorenog tipa pored prozora

Mali stolić za kafu idealno je rješenje za usku, pravougaonu dnevnu sobu. Na ovaj način možete izvući najviše iz uglova sobe u kojima je teško smjestiti neki drugi komad namještaja a da pritom zadrži svoju funkcionalnost. Još jedna, česta opcija je da stavite jednu fotelju pored stolića. Jednostavno: složite ova dva komada namještaja i već imate svoj mali, prijatan kutak za čitanje!

4. Držite se svijetlih boja i pustite svjetlost unutra

Uske i pravougaone sobe čine se malim. Stoga je skoro pa pravilo da se držite namještaja i dekoracija svijetlih boja. Ne zaboravite dati prostora svjetlosti koja će potom sama učiniti svoje. Soba sa mnogo prirodnog osvjetljenja izgleda prostranije i primamljivije.

Ogroman, lijep tepih svjetlih boja vizuelno će povećati sobu, a to je prioritet kad razmišljate o enterijeru vaše uske, pravougaone dnevne sobe. Tepih treba biti dovoljno veliki da je smješten i ispod trosjeda i stolića, što znači da ste tako definisali prostor, a u isto vreme podijelili pravougaoni boravak na manje, funkcionalne zone. To je idealno rješenje kojim rješavate problem dužine vašeg boravka.

Saznajte više

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija