Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Djevojka u krevetu sa knjigom i pored nje lampa na noćnom ormariću

5 razloga zašto bi trebalo čitati knjigu prije spavanja

Ako ste osoba koja donosi mnogo bitnih odluka ili jednostavno imate mnoštvo stvari o kojima brinete, vjerovatno vam je teško da se opustite i utonete u san nakon napornog dana. Zvuči poznato? Prije nego požurite kupiti tablete za spavanje, mi vam donosimo jedostavno rješenje kako zaspatii: prije spavanja jednostavno čitajte knjigu. Evo i zašto:

1. Ostavite brige iza sebe

Kada je vrijeme za spavanje, a vaš um je nemiran, fokusiranje na čitanje knjige je odlična stvar za smanjenje nervoze i manje razmišljanja o poslu koji vas čeka. Ako je priča posebno zanimljiva, uvući će vas u svoj svijet i bićete potpuno opušteni. 

2. Brzo ćete zaspati

Zanima vas kako brzo zaspati? Djeca vole priče za laku noć, a roditelji uživaju u tom miru i tišini kako bi se zbližili sa njima. Priče prije spavanja su ritual kojim možete iskazati ljubav prema svojoj djeci i dati im šansu da se opuste i lakše zaspu (vrlo vjerovatno će zaspati ranije ako im čitate). Zašto ovaj ritual ne bismo ponovili i kada odrastemo?

Mnogi od nas su imali situacije kada nam glava jednostavno “padne” dok čitamo i utonemo u san. To je potpuno normalna stvar kada vam je toplo i udobno. Ako čitate dosadnu knjigu, zaspaćete još ranije.

3. Dopustite sebi malo mira

Svi smo zauzeti i konstantno smo na mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju, i zato dopustite sebi malo mira i tišine bar prije spavanja kada ćete se skoncentrisati samo na jednu stvar i jednostavno zaspati. Pokušajte ovaj jednostavan trik: ostavite mobilni telefon, laptop i/ili tablet u drugoj sobi, ušuškajte se u krevet, uzmite knjigu u ruke i čitajte u tišini bez da vam pažnju odvlače poruke i sl. Na ovaj način ćete stvoriti svoju malu oazu mira, savršeno se opustiti i zadovoljni utonuti u san. Zvuči nestvarno, zar ne?

4. Knjiga ne ispušta nikakvu svjetlost

Telefon, televizor i laptop zrače plavim svjetlom, što zauzvrat govori vašem mozgu da je napolju dan te zbog toga niste umorni i imate problem sa spavanjem. Dok je za knjigu potrebno samo malo svjetlosti kako biste mogli da je čitate i uživate u njoj.

5. Još koristi od čitanja

Ima mnogo pozitivnih stvari kod čitanja knjige osim onih vezanih za san.

Neki od nas imaju osjećaj da nam je teže da se koncentrišemo nego prije par godina. Kada čitate e-mailove ili ste jednostavno aktivni na društvenim mrežama, koncentracija vam nije jednaka kao kada čitate knjige. Tada se fokusirate na jedan određeni dio knjige ili temu. Rezultat toga je bolja koncentracija što će vam sigurno pomoći u životu.

Tokom dana, najviše biste trebali da se fokusirate na sebe. Kada se uključite u priču, gledate na svijet iz perspektive nekog drugog: Osjećate tugu, radost, razočarenje itd. i suosjećate sa glavnim likom te razvijate empatiju na taj način.

Čitanje vam pruža informacije – drugim riječima, postajete inteligentniji. Nema potrebe da čitate naučne knjige ili doktorate. Romantične knjige, fantazije i memoari će vam dovoljno proširiti vokabular i pomoći da izvježbate mozak.

Sjajni klasici za čitanje prije odlaska u krevet

Ponos i predrasude - Jane Austen

Radnja ovog klasika se odvija u 19. stoljeću, a radi se o romantičnoj knjizi sa glavnim likom Elizabeth Bennet i Elizabethinim sestrama.

Veliki Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Milioner Jay Gatsby živi u SAD-u u 1920-im i zaljubljen je u prelijepu Daisy Buchanan.

Moja Afrika - Karen Blixen

Memoar o  17 godina provedenih na plantaži kafe u Keniji.

David Copperfield - Charles Dickens

Priča o Davidu Copperfieldu koji odrasta bez oca, prelazi preko puno prepreka, ali nikada ne gubi svoj duh.

Grof Monte Kristo - Alexandre Dumas

Mladi Edmond Dantès je nepravedno osuđen. Sprijatelji se sa susjedom u zatvoru i uspjeva da preokrene svoj život. 

Izvori:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti