Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Žena spava u krevetu i otvoreni prozor sa zavjesama

Kako spavati bolje tokom toplih ljetnih noći

Topli dani su divni, ali tople, ljepljive, znojne noći - i ne baš.

Sigurno znate onaj osećaj kada se prevrćete po krevetu jer vrućina i vlaga otežavaju spavanje i miran san. Ili se možda budite obliveni znojem?

Pročitajte naših 6 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da bolje spavate tokom toplih ljetnih noći.

1. Odlučite se za ljetni jorgan

Većina ljudi radije spava sa nekom vrstom pokrivača, bilo da je reč o ljetnom jorganu ili najjednostavnijoj plahti. Ako se temperatura u vašoj spavaćoj sobi mijenja zavisno od vremena, preporučujemo vam da koristite dva različita jorgana - jedan topliji, za zimu, i jedan hladan i lagan za ljeto. To će vam omogućiti prijatniji i zdraviji san.

Ljetni jorgan transportuje toplinu i vlagu sa vašeg tijela. Na taj način ćete dobiti hladan i zadovoljavajući san. Topli jorgan, sa druge strane, je dizajniran da izolira toplotu, pa može biti težak za spavanje ljeti.

Pogledajte naš asortiman ljetnih jorgana

2. Izaberite posteljinu koja vas hladi

Pri odabiru posteljine potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvo, proverite da li je vaša posteljina izrađena od 100% pamuka ili drugog prozračnog, prirodnog materijala. Posteljina od poliesterskih vlakana ili mješavine poliesterskih vlakana samo će vas zagrijati.

Drugo, razmislite koja je vrsta tkanine idealna za vas. Setovi posteljine od flanela izuzetno su topli, dok perkal i saten hlade.

Naši kompleti posteljina od lana pružiće vam prozračnije i prijatnije spavanje, jer je lan prirodan materijal koji prenosi vlagu.

3. Spavajte na dobrom nadmadracu

Dobar nadmadrac upija znoj, što znači da tokom noći nećete biti mokri.

U vrućim noćima možete iznojiti i do jedan i po litar tečnosti po noći, pa je takođe važno da tokom ljeta redovno mijenjate posteljinu.

Pogledajte naš asortiman nadmadraca

4. Popijte nešto hladno prije spavanja

Neposredno prije spavanja popijte nešto hladno jer će i to pomoći u hlađenju tijela.

Međutim, nemojte piti toliko da morate da ustajete i trčite do toaleta tokom noći. Izbegavajte alkohol jer alkohol stvara nekoherentan san i podstiče znojenje.

5. Navucite zavjese

Pobrinite se da vaša spavaća soba bude što hladnija tokom dana. Izbjegavanje sunčeve svjetlosti u spavaćoj sobi pomoći će da vaš prostor za spavanje ostane hladan, čak i tokom vrlo vrućih dana.

Ujutro navucite zavjese i ne otvarajte ih dok ne odete u krevet. Mnogi smatraju da su zavjese za zamračivanje ili rolo zavjese, koje su dizajnirane da blokiraju svu spoljašnju svjetlost, odlične kada je u pitanju snižavanje temperature u spavaćoj sobi.

6. Pustite svjež zrak unutra

Temperaturu u spavaćoj sobi možete održavati niskom tako što ćete osigurati dobru ventilaciju i puštati svjež zrak u prostoriju tokom dana.

Ako je moguće držati otvoren jedan ili dva prozora kroz vaš dom tokom noći, to bi takođe pomoglo u održavanju niže temperature.

Ako to nije dovoljno, razmislite o ventilatoru.

Zašto vrućina utiče na naš san?

Ako je vaša spavaća soba previše topla – kao što bi to moglo biti tokom proljeća, ljeta i rane jeseni – onda to može povećati vašu temperaturu tijela i poremetiti san.

Temperatura tijela pada i za jedan stepen kada spavamo jer tijelo smanjuje potrošnju energije, ali ako temperatura u spavaćoj sobi ne padne ispod 20 stepeni, tijelo se teže hladi. Mnogi će zato osjetiti nemir i iritaciju u tijelu.

Želite da saznate više o snu? Pročitajte naše blogove Problemi sa spavanjem nisu uvijek onakvi kakvi se čine i Koliko sna vam je potrebno.

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti