Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Vanjska rasvjeta na drvenoj terasi sa garniturom za sjedenje

Novogodišnje lampice: sigurnosni savjeti

Novogodišnji praznici su vrijeme šarenih lampica i posebne rasvjete, a vanjska rasvjeta šarmantna je tradicija uz pomoć koje se možemo radovati tamnim zimskim večerima. Ali prije nego što ukrasite dvorište, ulaz ili balkon novogodišnjim lampicama, postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu. Na primjer, da li je vaša spoljašnja rasvjeta postavljena korektno s obzirom na vaše komšije? Da li ste sigurni da je novogodišnja rasvjeta pravilno postavljena i da ne troši previše električne energije?


Donosimo vam 7 odličnih savjeta o tome kako da imate lijepu i sigurnu novogodišnju rasvjetu - bez šoka od računa za struju ili komšija koji se žale. Pogledajte cijeli popis pri dnu teksta.

Spoljašnja rasvjeta stvara toplinu tokom hladnog vremena

Novogodišnje lampice su najjednostavniji načini stvaranja praznične atmosfere na otvorenom. Ovo su veoma praktične dekoracije, jer se mogu omotati oko većine stvari. Zato su idealne za balkone, žbunove i drveće.

Close-up of small light tree in front of lounge chair


Prava novogodišnja rasvjeta na otvorenom ne zahtijeva nužno baštu i dvorište. Ako imate balkon ili malu spoljašnju površinu, možete lako okačiti lampice na ogradu balkona ili postaviti malo svjetleće drvce.

Drugi način uređenja spoljašnjeg prostora jeste upotreba fenjera. Izgledaju lijepo na ulaznim vratima ili na balkonu. Ne zaboravite da vaši fenjeri trebaju stajati na stabilnoj površini i po mogućnosti biti natkriveni da se svijeća ne bi ugasila.

Koristite samo lampice prikladne za vanjske prostore

Kada postavljate spoljašnju novogodišnju rasvjetu, važno je koristiti vijence koji su odobreni za upotrebu na otvorenom. Unutrašnja rasvjeta ne pripada spoljašnjem prostoru. Vlaga može lako ući u vaše lampice i uzrokovati kratak spoj. Spoljašnja novogodišnja rasvjeta otpornija je i njen kvalitet otporan je na vlagu, mraz i jak vjetar.

Ako su lampice odobrene za spoljašnju upotrebu, to će biti jasno navedeno na ambalaži proizvoda. Takođe treba birati lampice i girlande sa CE-oznakom. To znači da su u skladu sa sigurnosnim zahtjevima koji su zakonom propisani.

String light on spruce branch

Ušteda energije sa LED lampicama

Lampice za vanjsko osvjetljenje unose radost u mračne jesenske i zimske mjesece i možete osvijetliti svoj dom uz minimalno trošenje električne energije. Sva spoljašnja rasvjeta u JYSKovom asortimanu sastoji se od LED lampica. Lampice sa LED svjetlima imaju vijek trajanja od oko 50 000 sati i koriste do 90% manje struje. Kombinujući LED svjetla sa tajmerom vaš račun za električnu energiju potrošenu na osvjetljenje vanjskog prostora sigurno će biti manji. 


Postoje različite nijanse bijele u LED lampicama: na primjer toplo žućkasto bijelo i hladno plavkasto bijelo. Zato je dobra ideja da provjerite da li vaša spoljašnja rasvjeta ima boju koju želite. Najlakši način da to provjerite jeste da u prodavnici vidite kako izgledaju prije nego ih kupite.

Poštujte okolinu - ugasite novogodišnje lampice

Spoljašnja novogdišnja rasvjeta namijenjena je stvaranju šarmantnog ambijenta. Da biste sačuvali mir, važno je uzeti u obzir mjesto na kom postavljate vaše lampice i svjetleća drvca tako da rasvjeta ne smeta vašim komšijama. Bonton nalaže da vaša svjetla ne smiju sijati direktno u dnevnu ili spavaću sobu vašeg komšije.

Ukoliko koristite lampice sa ugrađenim tajmerom, novogodišnja svjetla će se automatski uključiti i isključiti. To znači da će se svjetla uvek paliti i gasiti u vrijeme kada vi to želite, a vaše komšije neće uznemiravati tokom noći. Još jedna prednost novogodišnje rasvjete na otvorenom sa automatskim paljenjem i gašenjem jeste ta da možete smanjiti potrošnju električne energije tokom dana, kada rasvjeta ionako nije vidljiva.

Svjetleća drvca za spoljašni prostor na drvenoj terasi sa lounge setom

7 savjeta za lampice na otvorenom

Držite se ovih savjeta i bit ćete pravilno informisani za postavljanje novogodišnjih lampica na otvorenom:

  1. uštedite na potrošnji struje upotrebom LED lampica i koristite funkciju tajmera tako da lampice ne gore uzaludno,
  2. uvijek provjerite da li su lampice namijenjene za upotrebu na otvorenom i da li imaju CE-oznaku,
  3. prije kupovine provjerite da li je to boja koja vam odgovara,
  4. provjerite kompatibilnost utičnica i ispravnost produžnih kablova te da li su ti kablovi sigurni za upotrebu na otvorenom,
  5. izbegavajte postavljanje kablova na mjestima gdje se mogu oštetiti kao što su vrata ili prozori jer rizikujete strujni udar ili požar,
  6. postavljanje lampica na spoljašnju utičnicu treba provjeriti za to ovlaštena osoba jer je postavljanje spoljašnjih utičnica ilegalno,
  7. nakon novogodišnjih praznika, lampice odložite na suho mjesto, po mogućnosti u originalnu ambalažu da bi vam što duže trajale.

Saznajte više

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među kuhinjskim dodacima

Favoriti među kuhinjskim dodacima