Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Kupailo sa peškirom u lavabou i peškiri složeni jedni na druge

Održavajte svoje peškire mekanim i čistim

Kako peškire održavati mekanim i čistim?

Znate onaj divan osjećaj kada stanete pod topli tuš ili uronite u kupku? Možda ste se čak i razmazili predugačkim kupkama, ali osjećaj čistoće i svježine lako se može uništiti ako posegnete za "listom brus papira" ili ustajalim peškirom kada završite sa kupanjem. 

Peškiri neprijatnog mirisa koji su mokri, gusti i topli lako privlače klice i bakterije. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste dobili higijenski mekane peškire i izbegli rizik od zaraze i neugodnih mirisa peškira. Pročitajte više o tome koliko često prati peškire i kako zaštiti peškire od neprijatnog mirisa.

Mekani peškiri složeni jedni na druge i oprema za kupatilo bijele boje

Koliko često prati peškire?

Peškir ne treba prati svaki put nakon korišćenja. Generalno je preporučljivo prati peškire nakon što ste ih upotrijebili tri puta. Na taj način ćete izbjeći neugodan miris peškira, a istovremeno paziti da je peškir higijenski i da ne privlači klice.

Peškirima ne treba više od preporučene doze praška za pranje. Baš suprotno. Peškir će jednostavno upiti višak sapuna, a to može rezultirati privlačenjem klica. Najbolji način za uklanjanje klica sa peškira je pranje u vrućoj vodi - po mogućnosti na 60°C, jer većina bakterija umire na temperaturi od 60°. Ali uvijek se pridržavajte uputstava na etiketi.

Kako prati peškire da budu mekani?

Ako želite mekane peškire, uvijek ih je dobro protresti pre nego ih osušite. To će im pomoći da duže ostanu mekani. Važno je isprazniti mašinu čim se ciklus završi. Ako dopustite da peškiri leže mokri u mašini, mogu se usmrditi i razviti buđ. Odmah prenesite peškire u sušilicu ili ih obesite da se osuše tamo gdje imaju dovoljno prostora. 

Jedan od saveta za očuvanje mekoće peškira je korišćenje loptica za sušenje u sušilici veša. To peškire čini pahuljastim i smanjuje vreme sušenja, tako da takođe možete uštediti novac na električnoj energiji. To je win-win situacija!

Dajte peškirima dovoljno prostora da se osuše

Ako u kupatilu nemate prostora, lako ćete doći u iskušenje da okačite nekoliko peškira jedan na drugi. Ali ovo je užasna ideja! Ako se peškirima ne da dovoljno prostora da se osuše, vlaga na njima mogla bi da privuče bakterije.

Peškiri okačeni na bakrene vješalice

Kako spriječiti loš miris peškira?

Ako su vam peškiri smrdljivi, ne očajavajte. Pomoć je tu! Bacite peškire u mašinu i dodajte jednu šoljicu praška za pecivo i jedan decilitar providnog sirćeta. Ne upotrebljavajte omekšivač prvi put, a zatim odaberite program pranja od 60ºC.

Kada se ciklus pokrene, zaustavite mašinu i pustite peškire da se namaču praškom za pecivo oko sat vremena. Kada istekne sat, ponovno pokrenite mašinu i pustite da ciklus završi. Zatim krenite ispočetka. Ali ovaj put dodajte normalnu dozu omekšivača i još jedan decilitar providnog sirćeta. Nakon što završite dodatno pranje, odmah prenesite peškire u sušilicu. Pokrenite je na najvišoj mogućoj postavci i pustite da radi dok se peškiri potpuno ne osuše.

Ako niste zadovoljni rezultatom, možete pokušati da namočite peškire. Smrdljive peškire stavite u veliku kantu sa vrućom vodom i deterdžentom na 48 sati, a zatim ostavite da se osuše. Ako ni ova metoda ne pomaže, to znači da vam zaista trebaju novi peškiri.

Još savjeta za peškire

Imate li i vi savjete koje primenjujete za održavanje higijenskih i mekanih peškira i izbegavanje neprijatnog mirisa peškira? Slobodno ih podijelite sa nama u komentarima!

Saznajte više

Koje peškire izabrati? Ultimativni vodič

Koje peškire izabrati? Ultimativni vodič

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Favoriti kupaca: oprema za kupatilo

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

Pretvorite kupatilo u svoju spa oazu

9 savjeta za uštedu energije ove zime

9 savjeta za uštedu energije ove zime