Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Muškarac spava u krevetu

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Novo računanje vremena može otežati večernje uspavljivanje (ujesen) i ustajanje iz kreveta u proljetna jutra. Dakle, zašto imamo ljetno i zimsko računanje vremena i kako preživjeti ovu ponavljajuću promjenu u svojim ciklusima spavanja? U ovom blogpostu vam pomažemo da shvatite pomicanje sata i njegov uticaj na naš san.

Što je ljetno/zimsko računanje vremena?

Svi smo to iskusili: godišnji ritual pomicanja kazaljki na satu jedan sat unaprijed u proljeće i unazad u jesen. Praksa pomicanja satova na ljetno ili zimsko računanje vremena pomaže nam da bolje iskoristimo prirodnu dnevnu svjetlost. Međutim, pomicanje sata može poremetiti vaš unutrašnji tjelesni sat, što otežava prilagođavanje na novi "tajming". S obzirom da naš unutrašnji sat nije sinhronizovan s onim na zidu, može vam biti teško zaspati, možete imati problema sa nesanicom i osjećati se neispavanim tokom nekoliko dana nakon pomicanja.

Kako možete izbjeći da vam pomicanje sata ometa san?

Pomicanje sata može poremetiti vaš san i dnevnu rutinu, ali uz malo pripreme i dobre prakse spavanja, možete ublažiti njegov uticaj na vaše cjelokupno blagostanje. Evo naših najboljih savjeta:

1. Počnite prilagođavati svoj raspored spavanja nekoliko dana prije promjene vremena. Idite u krevet i svakog se dana probudite 15-30 minuta ranije (u proljeće) ili kasnije (u jesen) kako biste lakše ušli u novo vrijeme.

2. Održavajte dosljedan raspored spavanja, čak i vikendom. Ovakav raspored pomaže regulisati vaš unutrašnji sat.

3. Pazite da imate zdravo okruženje za spavanje: neka vaša spavaća soba bude zatamnjena, hladna i treba vam biti udobno dok spavate.

4. Obratite pažnju šta i kada jedete. Izbjegavajte kofein, teške obroke i unos alkohola, posebno prije spavanja.

5. Izađite napolje kako biste se izložili prirodnom svjetlu. Danje svjetlo pomaže u resetovanju vašeg unutrašnjeg sata. Izbjegavajte plavu svjetlost električnih uređaja najmanje jedan sat prije spavanja.

6. Pobrinite se da vam bude udobno u krevetu i da spavate sa jorganom koji nije pretopao i jastukom koji nije previsok.

Možda će vam trebati jedna sedmica ili više da se prilagodite novom rasporedu.

Kada pomičemo sat unazad odnosno unaprijed?

Posljednje nedjelje u martu satove pomjeramo za jedan sat unaprijed za prelazak na ljetno računanje vremena, a zadnje nedjelje u oktbru pmjeramo satove za jedan sat unazad za povratak na zimsko računanje vremena.

Zašto pomjeramo sat?

Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi se maksimalno iskoristila dnevna svjetlost tokom dužih dana u proljeće i ljeto. Duži dnevni sati znače manje oslanjanje na umjetnu rasvjetu i grijanje. Iskoristite to za uživanje u aktivnostima na otvorenom, druženje i rekreaciju nakon posla ili škole.

Lijepo spavajte i pogledajte naše druge savjete za spavanje.

Saznajte više

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Kako da promijenite položaj spavanja

Kako da promijenite položaj spavanja