Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Žena u krevetu, poseže za budilnikom

Umorni nakon godišnjeg odmora? Vratite se svojoj rutini spavanja

Nakon dugog i zasluženog ljetnog odmora ispunjenog kasnim noćima i lijenim jutrima, može biti prilično teško kada svakodnevica opet pokuca na vrata. Mijenjati dan za noć kada nema uobičajene rutine oslobađajući je osjećaj, ali svi smo mi robovi navika i kada alarm zazvoni nakon dugog odmora, to posebno osjećamo. Šta uraditi? Pratite ove korake kako biste taj prvi ponedjeljak nakon odmora učinili lakšim:

1. Razmišljajte unaprijed kako biste pobijedili umor nakon godišnjeg

Suprotno onome što biste pomislili, godišnji odmor nije sjajno vrijeme za nadoknaditi propušten san. Upravo popodnevni odmori i kasne noći mogu napraviti nered u vašem tijelu i otežati prilagođavanje normalnom, svakodnevnom životu. Zbog toga ne treba početi sa resetovanjem unutrašnjeg sata u ponedjeljak ujutro, kada poslovni život započinje iznova. Umjesto toga, počnite nekoliko dana ranije. Idite u krevet u isto vrijeme kao i obično i namjestite alarm na vrijeme kad inače ustajete radnim danom za subotu ujutro. Do ponedjeljka će vam biti lakše da se probudite. 

2. Koristite svjetlost i tamu da resetujete svoj unutrašnji sat

Snažan kontrast između vedrog dana i tamne noći pomaže nam da se vratimo u prirodan ritam. Ujutro svjetlost stavlja vaše tijelo u "budni režim". Noću mrak ostavlja poruku da je vrijeme da krenemo u svijet sna. Kada izađete napolje, svjetlost je mnogo jača, pa ujutro obavezno pustite svjež vazduh kako biste ojačali unutrašnji sat tijela. Noću budite oprezni sa umjetnom svjetlošću, posebno onom koja dolazi od električnih uređaja. TV, mobitel i tablet isključite najmanje sat vremena prije spavanja.

Pročitajte 5 savjeta zašto je dobro čitati knjigu prije spavanja.

3. Bez popodnevnog spavanja i snooze dugmeta

Kada se oglasi alarm, možda ćete osjetiti očajnički nagon da pritisnete snooze kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta sna. Ali nemojte to raditi - kada se drugi put probudite, više se nećete osjećati odmorno. Umjesto toga, postavite alarm za vrijeme kada morate ustati. Prvo rasklonite zavjese da bi sunčeva svjetlost ušla u sobu i dala signal vašem mozgu da je jutro.

Slično tome, ne predajte se želji za popodnevnim spavanjem. Umesto toga, potrudite se da se pridržavate svoje uobičajene rutine i rasporeda odlaženja u krevet i ustajanja. To će vam pomoći da prilagodite unutrašnji sat.

4. Tempirajte svoje obroke

Isplanirajte večeru za rane večernje sate kako vam probava ne bi radila prekovremeno. To će vam pomoći sa izbegavanjem nelagoda u stomaku. Fiksno određena vremena obroka pomažu vam da stvorite prepoznatljiv dnevni ritam i regulišete san.

5. Vježbajte - ali u pravo vrijeme

Svi znamo da je vježbanje zdravo, a dobro je i za vaš san. Ništa nije bolje od odmora kada je vaše tijelo aktivno tokom dana. Međutim, trčanje ili teretana kasno uveče mogu vam otežati san.

6. Prevarite svoj sat

Ne brinite ako nikada u petak ne odete rano u krevet. Idite, umjesto toga, u subotu. Ako i to ne uspe, još uvijek imate šansu u nedjelju uveče. Idite u krevet ranije od uobičajenog kako biste se pripremili za ranije buđenje. Nedostatak rutine tokom odmora stvara stanje slično jet lagu, pa ne čudi da rano ustajanje može biti borba.

Izvori

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/how-to-fix-sleep-schedule

https://thesleepcharity.org.uk/get-bedtime-back-on-track-before-school-starts/

https://www.sleepfoundation.org/articles/working-new-hours-how-reset-your-sleep-routine

 

Saznajte više

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Pomiče se sat: najbolji savjeti za san

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Kako da promijenite položaj spavanja

Kako da promijenite položaj spavanja