Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Modularna garnitura od ratana na velikoj terasi

Vodič za različite postavke modularne garniture

Sa modularnim baštenskim namještajem možete napraviti tačno onu lounge garnituru koja je idealna za vašu terasu ili balkon. Možete složiti ugaonu garnituru, dvije lounge stolice ili šta god vam odgovara.

U ovom vodiču možete pročitati više o opcijama, svim prednostima modularnih lounge garnitura i dobiti ideju za raspored namještaja na vašem balkonu ili terasi. 

Brojne kombinacije

Modularna garnitura obično se sastoji od ugaonih modula, centralnih modula, krajnjih modula i taburea. Koristeći ih, možete izgraditi različite mogućnosti sjedenja:

 • Garniture u obliku slova U
 • Garniture u obliku slova L (ugaone garniture)
 • Garniture/sofe sa produžetkom za noge
 • Sofe bez naslona za ruke (otvoreni krajevi sofe)
 • Lounge stolice/fotelje
 • Taburei

Planiranje rasporeda u vašoj bašti

Prije nego što krenete i prepustite se beskrajnim mogućnostima modularnog baštenskog namještaja, predlažemo da napravite plan, prije svega vodeći računa o tome koliko prostora imate na raspolaganju. Počnite sa mjerenjem terase ili balkona i provjerite da li imate dovoljno prostora za postavku namještaja o kojoj sanjate. Takođe razmotrite ove aspekte:

1. Omogućite prolaz

Kada uređujete terasu ili baštu, razmislite o raspoloživom prostoru i vizualizujte prolaz od vrata do lounge garniture, prostora za ručavanje ili travnjaka. Mapirajte ove rute i uzmite ih u obzir kada odlučujete kako sastaviti i gdje postaviti svoju modularnu loungu garnituru. Prolaz za kretanje treba biti širok oko 1 metar.

2.    Omogućite dovoljno prostora

Kao opšte pravilo, i ako je ikako moguće, odlučite se za raspored gdje svojoj garnituri dajete 30 cm slobodnog prostora kako biste stvorili iluziju velike i prozračne terase ili balkona. Težite tome, bez obzira koju od sljedećih postavki želite.

3.    Koliko mjesta za sjedenje vam je potrebno?

Da li vam je potrebno mjesto za cijelu širu porodicu ili je lounge prostor uglavnom za vas i vašeg partnera. Razne konfiguracije odgovaraju različitim veličinama grupa i vanjskim prostorima:

Garnitura u obliku slova U na terasi zahtijeva znatnu količinu prostora sama po sebi. Ako prostora imate, garnitura u obliku slova U može biti odličan izbor. Lijep lounge stol će predstavljati prirodno središte, a vi ćete sigurno imati mjesta za dosta gostiju. Ovaj način postavke lounge garniture omogućit će vam druženje i zanimljive razgovore uz kafu ili hladno piće.

Za sastavljanje garniture za sjedenje u obliku slova U potrebna su vam dva ugaona dijela, srednji dio i dva krajnja dijela.

Ugaona garnitura u obliku slova L ima mnoga ista svojstva kao i garnitura u obliku slova U, ali obično zauzima manje prostora i može biti privlačnija za jednu ili dvije osobe koje se žele opustiti i opružiti noge. Ipak, takođe je dobro rješenje i za okupljanje prijatelja i porodice oko stola uz hladni napitak.

Da bi sastavili ugaonu garnituru potreban vam je jedan ugaoni dio, centralni dijelovi i dva krajnja dijela.

Garnitura/sofa sa produžetkom za noge je slična ugaonoj garnituri, samo što je otvorna, stvarajući idealnu kombinaciju kauča i ležaljke, gdje se možete opustiti.

Za izradu garniture sa produžetkom za noge potreban vam je jedan krajnji dio, centralne dijelove i tabure.

Jedna velika garnitura, eventualno dopunjena sa nekoliko lounge fotelja ili prostorom za noge, može biti lijepo rješenje za manji prostor. Ova postavka pružit će vam fleksibilniji raspored vašeg eksterijera: Vi određujete u kojem ćete smjeru postaviti sofu s vremena na vrijeme. Tabure vam omogućuje da podignete noge, a može poslužiti i kao mjesto za sjedenje (zbog udobnosti nije dugoročno rješenje za sjedenje).

Za izradu velike garniture potrebna su vam dva krajnja dijela i centralne dijelove.

Takođe razmislite o simetričnom rasporedu sa dvije sofe okrenute jedna prema drugoj odvojene lounge stolom. Ovaj raspored je odličan za ispijanje kafe sa prijateljima.

Rješenje samo sa lounge foteljama nudi vam maksimalnu fleksibilnost. Kombinacija četiri lounge fotelje oko lounge stola može dati gotovo luksuzni osjećaj, lako se pomjeraju u različitim postavkama i idealne su za razgovore oko lounge stola.

Za izradu grupe lounge fotelja potrebni su vam samo centralni dijelovi.

Ideje za prilagođavanje vašeg modularnog baštenskog namještaja

EG je lounge garnitura od 7 modula, koja se sastoji od četiri centralna i dva ugaona/krajnja modula i lounge stola. Nudi niz različitih kombinacija koje se mogu prilagoditi vašem vanjskom prostoru. Sastavite kombinaciju koja odgovara vašoj terasi ili balkonu.

Dok EG garnitura dolazi isključivo kao 1 set, RAVNDRUP garnitura je dostupna i kao set i kao pojedinačni moduli, koji vam daju priliku da prilagodite svoju lounge garnituru tačno prema vašim potrebama.

RAVNDRUP se sastoji od tri različita modula:

 • Centralni modul
 • Ugaoni/krajnji modul
 • Lounge stol

RAVNDRUP nudi slobodu i fleksibilnost za prilagođavanje vaše velike terase prema vašim željama: ugaona sofa s otvorenim krajevima u kombinaciji sa dvosjedom postavljeni oko lounge stola, velika garnitura u obliku slova U koja postavljena oko dva lounge stola ili bilo šta drugo što odgovara vašoj terasi i vašim preferencijama. RAVNDRUP je lako prilagoditi vašim potrebama i omogućuje vam da okupite svoje najmilije za društvene igre, hladna pića i ugodno čavrljanje na terasi.

Za manje terase ili balkone, ABED lounge garnitura je idealna. Sadrži dva ugaona modula, dva taburea i jedan stol koji se može kombinovati u različitim postavkama. Neke od opcija su ležaljke za dvije osobe, sofa sa produžetkom za noge i sofa sa lounge stolom i dva taburea. 

Prednosti modularnog baštenskog namještaja

 • Ovaj fleksibilni komad namještaja možete sastaviti kako vi želite
 • Možete jednostavno preurediti svoj modularni baštenski namještaj, ako se vaše potrebe promijene ili ako želite samo malo drugačiji raspored
 • Jedna od glavnih prednosti modularnog namještaja je optimizacija prostora jer vam može pomoći da maksimalno iskoristite svaki kvadratni metar
 • Niko nema ono što vi imate – vaš namještaj za baštu verovatno će biti potpuno jedinstven jer će pristajati baš vašoj terasi i estetici
 • Obična sofa sa produžetkom za noge može imati lijevi ili desni ugao, ali sa modularnom baštenskom garniturom ne morate da birate.

Saznajte više

Vodič: Kako izabrati odgovarajući suncobran

Vodič: Kako izabrati odgovarajući suncobran

Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice

Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice