Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dvije baštenske lounge garniture – jedna od ratana i jedna od metala i drveta

Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

Kada je večera gotova i kada je prelijepo, toplo veče, zašto ulaziti unutra ako želite da se još malo družite na terasi? Uz luksuznu baštensku garnituru kao što je lounge garnitura, možete još više iskoristiti svoj prostor na otvorenom i kasne ljetne večeri. Međutim, može biti teško pronaći savršenu lounge garnituru koja vam odgovara: postoji bezbroj kombinacija stolova, stolica i sofa. Osim toga, takođe morate razmišljati o kvaliteti i održavanju. Dozvolite nam da vas uputimo kako biste saznali koju lounge garnituru odabrati i na što obratiti pažnju.

Lounge granitura koja se sastoji od sofe, stola i lounge stolica

Za šta možete koristiti baštenske garniture?

Lounge garnitura se može koristiti i na terasi i u bašti. Daje posebnu, opuštajuću atmosferu vašem vanjskom prostoru. To nije samo mjesto za opuštanje i uživanje u tišini, već i mjesto gdje možete provesti vrijeme sa prijateljima i porodicom. Lounge garnitura može biti mjesto okupljanja i susreta u vašoj bašti. Možda ćete više razmišljati o njoj kao o lounge prostoru za opuštanje, ali u stvarnosti, možete je koristiti i za objedovanje na otvorenom jer mnoge lounge garniture uključuju stol podesiv po visini. Pročitajte više o prednostima podesivih baštenskih stolova.

Dakle, prije svega, zamislite kako, gdje i kada ćete uživati u ljetu na svojoj lounge garnituri, a zatim pogledajte različite opcije. Da li je prvenstveno želite koristiti ispod drveća u bašti gdje možete uživati u hladnom piću podignutih nogu? Ili želite da je koristite kada mjesto za okupljanje prijatelja i porodice? Ili možda kao ležaljku za opuštanje na terasi? Ili imate na umu neke druge scenarije?

Baštenske lounge garniture - šta tražiti?

Kada tražite novi baštenski namještaj, izbor može biti ogroman. Preporučujemo da pogledate odnos između cijene, funkcionalnosti i potreba sa vaše strane. Ako uporedite ove faktore, naći ćete najbolju lounge garnituru. U JYSKu nudimo lounge garniture za sve budžete i potrebe. Kako bismo vam olakšali, odabrali smo četiri najvažnija faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine lounge garniture.

  1. Prostori i veličine

  Prva stvar koju trebate uzeti u obzir je veličina vašeg prostora na otvorenom. Imate li balkon ili veliku terasu? Bez obzira na to možete pronaći lounge garnituru koja odgovara vašim potrebama.

  Za mali vanjski prostor može biti problematično sa ugaonom garniturom, ali garnitura sa dvije lounge stolice, stolom i eventualno dvosjedom bi mogla biti dobra opcija. Idite na lagani izraz i namještaj koji se lako pomjera. Naš asortiman za male vanjske prostore pogledajte ovdje:

  Ako je vaš vanjski prostor veći od male terase ili balkona, ali nije prevelik onda bi dobro rješenje moglo biti kombiniranje baštenske garniture s malom lounge garniturom, ili možda odabrati naše srednje lounge garniture, koje se sastoje od trosjeda, lounge stola i nekoliko lounge stolica ili dvije male sofe i lounge stol:

  Ako nedostatak prostora nije problem, onda imate luksuz da birate slobodnije. Međutim, tada može biti problem "popuniti" sav prostor i dobiti kohezivan izgled. Dobar izbor je velika lounge garnitura sa ugaonom garniturom:

  Ako imate vrlo specifičnu viziju svog prostora na otvorenom, imate i priliku složiti vlastitu garnituru od pojedinačnih komada lounge namještaja kao što su baštenske lounge stolice i stolovi.

  Ili možete konfigurirati sebi prilagođenu lounge garnituru od modula. Pronađite naše najbolje savjete i trikove u ovom vodiču za postavku modularne lounge garniture.

  2. Materijali i održavanje

  Za mnoge ljude, baštenske lounge garniture sa niskim nivoom održavanja idealne su, posebno za one koji ljeto povezuju sa dugim, opuštajućim danima – a ne troše svoje vrijeme na održavanje baštenske lounge garniture.

  Većina lounge garnitura ima okvir od umjetnog drveta, tvrdog drveta, ratana ili metala kao što je aluminijum, a to su materijali koji gotovo ne zahtijevaju održavanje i otporni su na vremenske uslove, lako se čiste sapunom i vodom. Saznajte više o materijalima za baštenski namještaj u našem opsežnom vodiču ili nastavite čitati za kratak pregled.

  Baštenske lounge garniture od metala, umjetnog drveta i tvrdog drveta

  Lounge garniture od drveta ili metala često imaju vrlo moderan i jednostavan izgled. Stil koji se odlično slaže sa mnogim moderno uređenim domovima. Međutim, imajte na umu da različite vrste drveta imaju različite prednosti i različite potrebe održavanja. Najidealnija vrsta tvrdog drveta za vanjsku upotrebu je tikovina. Snažna je, izdržljiva i može izdržati i kišu i sunce zbog visokog sadržaja prirodnih ulja. Bilo da je odlučite održavati premazujući je uljem ili ne, lijepo će stariti.

  Nasuprot tome, metal poput aluminijuma ili pocinčanog čelika zadržava svoj bezvremenski izgled iz godine u godinu. Oni su jaki, mogu izdržati habanje tokom dugog vremenskog perioda i lako se održavaju jednostavnim brisanjem prljavštine.

  Baštenske lounge garniture od ratana

  Lounge garniture od ratana dostupne su u različitim bojama - uključujući crnu, sivu i natur, te u raznim oblicima od pruća. I boje i sastav modula utiču na ukupni vizuelni izraz. Lounge garniture od ratana su i za romantičare i nostalgičare među nama, kao i za sve one koji više vole "cozy" izgled svoje terase. Imitacija ratana (umjetna verzija ratana) otporna je na vremenske uslove i lagana, što vam omogućava da s lakoćom pomjerate svoju lounge garnituru.

  Različite vrste jastuka

  Jastuci lounge garnitura dolaze u raznim bojama i imaju različite karakteristike. Možete ih koristiti za podešavanje dubine sjedala lounge garniture, kao i za unošenje dodatnog stila u vaš prostor na otvorenom.

  Neki jastuci nisu otporni na vodu ili vlagu, moraju biti zaštićeni od kiše i premješteni na zatvorenu lokaciju tokom zime. Drugi su od materijala koji se brzo suši, što vam omogućava da ih ostavite na kiši na kraće vremenske periode. Suše se za nekoliko sati u zavisnosti od vjetra i temperature. Konačno, tu su i  lounge garniture za sve vremenske uslove sa jastucima dizajniranim da prežive sve klimatske elemente. Ne moraju se skladištiti, čak ni tokom zime.

  3. Pravi dizajn

  Udobnost je važna, ali ni stil nije daleko iza nje! Iskreno vjerujemo da bi vaš baštenski namještaj trebao biti produžetak vašeg doma. U svom domu imamo udobne sofe i fotelje, pa zašto ne bismo imali ovaj luksuz i na otvorenom.

  Stil je stvar i materijala, i oblika, i boja, i sitnih detalja kao i vaših ličnih preferencija. Ukoliko volite vintage izgled, UGILT kolekcija bi mogla biti odličan izbor za vas. Ako volite suvremeniji dizajn, pogledajte našu VONGE kolekciju. A možda ste više romantičan tip - ili nešto sasvim drugo? Sigurno ćete pronaći lounge garnituru koja odgovara vašem ukusu.

  Stil i udobnost su individualni. Ako ste u nedoumici koji stil lounge garniture odabrati, pogledajte svoj izbor namještaja za unutrašnji prostor. Dobit ćete moderan i kohezivan izgled kada se unutrašnji vanjski prostor podudaraju.

  4. Razmatranja praktičnosti

  Ne zaboravite one male detalje koji mogu učiniti život na otvorenom malo lakšim. Ako često pomjerate svoju lounge garnituru, uvjerite se da ista bude lagana. Ako je vaša lounge garnitura za objedovanje i za opuštanje, pobrinite se da je stol podesiv po visini. A ako želite brz pristup jastucima, dječjim igračkama ili fenjerima, pronađite lounge garnituru koja vam omogućava da u nju pohranite svoje vanjske stvari.

  Odabir baštenske lounge garniture zahtijeva od vas da uzmete u obzir prostor, materijale i dizajn, ali pravi odabir će potpuno podići vaše iskustvo uživanja na otvorenom i u godinama koje dolaze.

  Saznajte više

  Vodič: Kako izabrati odgovarajući suncobran

  Vodič: Kako izabrati odgovarajući suncobran

  Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

  Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

  Vodič za različite postavke modularne garniture

  Vodič za različite postavke modularne garniture

  Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice

  Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice