Sušenje i odlaganje veša

Kako sušiti veš u zatvorenom prostoru: 7 važnih savjeta

Hladni i vlažni jesenji i zimski mjeseci mogu učiniti sušenje odjeće pravim izazovom. Iako stručnjaci često savjetuju da ne sušite odjeću u zatvorenom prostoru zbog potencijalnog utjecaja na zrak i klimu u vašem domu, ponekad je to neizbježno - kada vani pada kiša ili snijeg, kada je previše hladno ili jednostavno nemate balkon ili terasu.

U ovom blogu predstavit ćemo 7 bitnih savjeta za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru. Nastavite čitati kako biste saznali sve o sigurnom sušenju odjeće u zatvorenom prostoru.

    1. Izbjegavajte sušenje odjeće u dnevnoj ili spavaćoj sobi

    Najbolje je izbjegavati sušenje odjeće u prostorijama u kojima provodite većinu vremena, poput dnevne sobe i spavaće sobe. Umjesto toga, postavite stalak za sušenje veša u kupatilo, posebno ako u njemu imate ventilaciju.

    Alternativno, možete ga postaviti u hodnik, ostavu ili kuhinju. Ako odaberete kuhinju, ne zaboravite da pomjerite sušilo za veš na neko drugo mjesto dok kuhate kako biste spriječili da odjeća upije miris hrane. Viseći stalak za sušenje takođe je dobra opcija ako imate prostora u kupatilu.

    2. Dodatni ciklus centrifuge 

    Koristan savjet je da svom vešu omogućite dodatni ciklus centrifuge kako biste uklonili višak vode i vlage. Posteljina, peškiri i farmerke, na primjer, napravljeni su od materijala koji se lako mogu nositi s dodatnim centrifugiranjem. Međutim, važno je zapamtiti da sve tkanine to ne mogu podnjeti, pa svakako prije toga provjerite upute za njegu na etiketi.

    3. Protresite rublje dodatno nakon što je oprano

    Odjeća oprana na osjetljivom ciklusu često zadržava višak vode. To možete riješiti tako što ćete ih protresti prije nego što ih objesite na stalak za sušenje. Brzo protresanje također pomaže u poravnavanju nabora, omogućavajući odjeći da se suši brže i sa manje gužvanja.

    4. Stavite svoj stalak za sušenje na toplo mjesto

    Veoma je važno gdje planirate postaviti svoj stalak za sušenje. Dobro je odabrati toplije mjesto, na primjer ispred prozora gdje sunčeva svjetlost može doprijeti do vaše odjeće.

    Osim toga, povremeno premiještanje odjeće po stalku može spriječiti da veš u sredini bude zarobljen između drugih mokrih predmeta. Ako imate manje rublja, objesite ga na svaku drugu liniju kako biste imali više prostora između svakog komada.

    5. Pazite na pogoršanje kvaliteta zraka

    Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru može pogoršati kvalitet zraka i povećati prašinu u vašem domu. Vlažna odjeća može zadržati do 2-3 litre vode ako nije pravilno centrifugirana. Kako ova voda isparava, ona dodaje vlažnost i ostatke deterdženta u zrak. Zato je pravilna ventilacija neophodna.

    6. Omogućite više ventilacije i prozračite svoj dom

    Otvaranje prozora je najbolji način da u svoje prostorije unesete svjež zrak. Ovo pomaže u sprečavanju nastanka vlage i stvara ugodnije i zdravije unutrašnje okruženje. Posebno je važno dobro provjetravati u danima kada se vlažna odjeća suši u zatvorenom prostoru. Svjež zrak pomaže u zamjeni vlažnog, ustajalog zraka, poboljšavajući ukupni kvalitet zraka.

    Ne zaboravite da smanjite radijator dok ventilirate i vratite ga nakon toga. Čak i samo 5 minuta stvaranja propuha otvaranjem prozora u više prostorija odjednom može napraviti značajnu razliku, omogućavajući vlažnom zraku da izađe i da ga zamijeni svježi zrak.

    7. Planirajte unaprijed kako biste mogli sušiti odjeću dok niste kod kuće

    Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru prirodno će povećati vlažnost u vašim prostorijama. Da biste spriječili stvaranje vlage, koje može dovesti do alergija i glavobolje, važno je poduzeti mjere opreza. Jedna efikasna strategija je izbjegavanje boravka kod kuće dok se odjeća suši. Objesite ih ujutro nakon provjetravanja prostora, a zatim otiđite na posao. Ponovo provjetrite svoj prostor kada se vratite kući.

    Može li se odjeća sušiti u zatvorenom prostoru?

    Da, odjeća se može efikasno sušiti u zatvorenom prostoru uz nekoliko jednostavnih podešavanja. Da biste osigurali efikasno sušenje, postavite svoj stalak za sušenje rublja na dobro provjetreno mjesto, kao što je blizu prozora ili ventilatora, kako biste poboljšali cirkulaciju zraka. Održavajte prostoriju toplom i razmislite o korištenju odvlaživača zraka kako biste upravljali vlažnošću i ubrzali proces sušenja.

    Takođe možete rasporediti odjeću s razmakom između pojedinih komada radi boljeg protoka zraka i izvrsnuti teže predmete (npr. farmerke) radi ravnomjernijeg sušenja. Prateći ove korake i pažljivo upravljajući nivoima vlage, možete uspješno sušiti svoju odjeću u zatvorenom prostoru.

    Zašto ne sušiti odjeću u zatvorenom prostoru?

    Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru je svakako moguće, ali postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kako biste osigurali da se to radi efikasno i kako biste izbjegli probleme. Bez odgovarajuće ventilacije, višak vlage može dovesti do rasta plijesni i neugodnih mirisa. Da biste ublažili ove probleme, koristite stalak za sušenje u dobro provjetrenom prostoru, kao što je blizu prozora ili ventilatora, i razmislite o upotrebi odvlaživača.

    Iako je sušenje odjeće na otvorenom često poželjnije zbog bržeg sušenja i svježijeg mirisa, možete efikasno sušiti odjeću u zatvorenom prostoru poduzimajući ove mjere opreza kako biste upravljali vlagom i održali kvalitet zraka.

    Koji je najbolji način za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru bez sušilice?

    Najbolji način za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru bez sušilice je korištenje unutrašnjeg stalka za sušenje veša. Postavite stalak u dobro provjetreno mjesto, po mogućnosti blizu prozora ili sa ventilatorom da biste pojačali protok vazduha. Raširite odjeću kako biste izbjegli preklapanje, što pomaže efikasnijoj cirkulaciji zraka.

    Deblje predmete okačite preko peškira kako biste spriječili rastezanje. Korištenje odvlaživača takođe može pomoći u kontrolisanju nivoa vlage i osigurati efikasno sušenje, a istovremeno spriječiti stvaranje plijesni.

    Saznajte više o tome kako oprati svoje nove peškire prije prve upotrebe.

     

    Izvori

    https://www.thespruce.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

    Saznajte više

    Vodič: Kako odabrati pravu komodu

    Vodič: Kako odabrati pravu komodu

    Vodič za kupovinu zavjesa i roletni

    Vodič za kupovinu zavjesa i roletni

    Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

    Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

    U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

    U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje