Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Kako prati i održavati peškire

Kako prati i održavati peškire

Prije nego što počnete koristiti nove peškire, ostavite ih da odstoje u hladnoj vodi 24 sata te ih nakon toga operite prateći uputstva za pranje. Natapanjem u hladnoj vodi pamučna se vlakna "otvaraju" te tako vaši peškiri dobiju veću sposobnost upijanja. Takođe, tako ćete s peškira odstraniti eventualni višak boje. Ako želite, u hladnu vodu možete dodati malo sirćeta koji će pomoći učvršćivanju boje uz pamučna vlakna i tako produžiti postojanost boje.

Izbjegnite korištenje omekšivača pri pranju

Iako ćete vjerovatno teško odoljeti ovome, prilikom prvog pranja peškira izbjegnite upotrebu omekšivača za veš. Razlog je taj što omekšivač na pamučnim vlaknima stvara ovojnicu koja otežava sposobnost upijanja i sušenja, a ponekad uzrokuje i nastanak sitnih vlakana tkanine, tzv. mucica koje se odvajaju od tkanine.

Peškire perite na 60 stepeni

Prvih nekoliko puta važno je da peškire perete odvojeno od ostalog veša i to sa što sličnijim bojama. Uvijek ih perite na 60°C jer je to temperatura na kojoj se uništavaju bakterije i virusi te osigurava najviša razina higijene. Izuzetak ćete možda napraviti kod velurnih peškira, koje ćete prati na 40°C da biste očuvali njihovu boju i mekanu teksturu. Dobra je ideja da prije samog pranja uvijek provjerite uputstva za pranje koja se nalaze na etiketi.

Peškiri će biti mekši ako ih sušite u mašini za sušenje veša

Iako sušenje na svježem zraku pruža najintenzivnije osjećaj čistoće vaših peškira, najveću mekoću dobivaju zahvaljujući mašinskom sušenju. Stoga, za sve one kojima su trajnost i mekoća peškira visoko na listi prioriteta, osušite ih u mašini za sušenje veša za maksimalan efekt.

Saznajte više

Odvojite vrijeme za opuštajuće trenutke i brigu o sebi

Uživajte u vremenu za sebe uz novu Nordic Mood kolekciju

9 savjeta za uštedu energije ove zime

Pronađite inspiraciju za uređenje kupatila u novoj Nordic Mood kolekciji

Pronađite najbližu JYSK prodavnicu

Za pomoć i savjete obratite se JYSK osoblju i otkrijte naš širok asortiman proizvoda.