Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dnevna soba sa modernim plavim kaučom na razvlačenje i slika ovalnog taburea prljavo bijele boje pored crnog zida

5 poteza za kombinovanje dnevnog boravka i spavaće sobe

Vjerovatno ste se nekoliko puta našli u situaciji kada želite kao dobar domaćin ugostiti prijatelje i ponuditi im prostor gdje mogu prenoćiti, međutim susrećete se sa manjkom prostora. Obzirom da nemamo svi u svojim domovima dodatnu gostinjsku sobu, obično je mnogima najbolji izbor pretvoriti dnevni boravak u spavaću sobu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako dnevni boravak pretvoriti u višenamjensku sobu. Slijedeći ove savjete vrlo ćete brzo i lako dnevni boravak prenamijeniti u idealan prostor za sve goste koji kod vas provode noć.

1. Koristite funkcionalni namještaj kao dio vašeg ukrašavanja

Ako želite biti u mogućnosti menjati svoj dnevni boravak u gostinjsku sobu, trebate unaprijed razmisliti o tome koji namještaj želite koristiti u vašoj dnevnoj sobi. Većina višenamjenskog namještaja je jednostavna i moderna. Takav namještaj dizajniran je upravo kako bi zauzimao što manje prostora u sobi. To je ono što višenamjenski namještaj čini posebno prikladnim, ako želite smanjiti količinu namještaja u dnevnoj sobi i stvoriti malo više slobodnog prostora.

Najpraktičniji izbor višenamjenskog namještaja kada se radi o prenamjeni dnevnog boravka u spavaću sobu jeste - klasični kauč na razvlačenje. Sofa-kreveti dolaze različitog dizajna, materijala i boja, tako da nećete imati problem pronaći onaj koji odgovara stilu vaše dnevne sobe.

Trosjed na razvlačenje plave boje i krug sa slikom razvučenog trosjeda

2. Izaberite prenosivi stolić

Dobra ideja je odabrati mali, stolić za kafu  koji se lako može pomaknuti, a osobito je praktičan ako u prostoriji koristite zračni madrac. Stol za kafu često zauzima središnje mjesto u dnevnom boravku, tako da često može biti na prolazu. Dakle, trebate odabrati onaj koji se lako premješta, ukoliko se pojavi potreba.

Dva okrugla metalna stolića ispred tamno plavog modernog kauča u dnevnoj sobi

3. Uštedite prostor sa setom stolića

Druga mogućnost je da izaberete set stolova za vaš dnevni boravak. Setovi su praktični, i izvrsna alternativa klasičnom stolu za kafu. Uklapaju se jedan ispod drugog, a mogu se izvući kada trebate dodatni stolni prostor. Ne samo da su funkcionalni, već se mogu koristiti i kao ukrasni stolovi za dekoracije poput biljaka ili svijećnjaka.

Savjet: Ovi stolići su idealan odabir ako imate izduženu dnevnu sobu, jer ih je lakše obilaziti. Štaviše, vizuelno produžene dnevne sobe mogu učiniti još dužim i većim.

Sivi kauč i ispred njega dva mala stolića za kafu jedan zavučen ispod drugog

4. Izaberite tabure - višefunkcionalni komad namještaja

Tabure je takođe popularan predmet namještaja za funkcionalni dnevni boravak, jer je i praktičan i višenamjenski. Može se koristiti kao podnožje za noge ili kao dodatno sjedište za goste. Neki modeli omogućuju i odlaganje, gdje možete odlagati časopise, dječje igračke ili druge sitnice.

Kad se vaš dnevni boravak "pretvori" u spavaću sobu, tabure može poslužiti i kao vrsta prijenosnog "noćnog ormarića". To znači da svi gosti noću imaju "stol" u blizini, na koji mogu odložiti naočare, knjigu, mobilni telefon ili bilo šta drugo što im je potrebno da bude pri ruci tokom noći.

Tabure ovalnog oblika prljavo bijele boje i plava deka prebačena preko njega

5. Ne zaboravite na zavjese da bi vaši gosti prijatno spavali

Dobar san zavisi o količini prirodnog svjetla koje ulazi kroz prozore. Ako vaša dnevna soba takođe treba služiti kao gostinjska soba, pobrinite se da imate zavjese za dnevni boravak koje mogu potpuno spriječiti ulaz svjetlosti kroz prozore, tako da se vaši gosti probude odmorni i zadovoljni vašim gostoprimstvom.

 

Saznajte više

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija