Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Gotove zavjese u spavaćoj sobi i plisirane zavjese u trpezariji

Izbor i postavljanje zavjesa i rolo zavjesa

U ovom vodiču možete naučiti kako da donesete najbolju odluku kada su u pitanju gotove zavjese i rolo zavjese te pročitati o prednostima nekoliko načina ukrašavanja prozora.

Gotove zavjese: prilagodljive i jednostavne za postavljanje

Gotove zavjese dostupne su u nekoliko vrsta tkanina i boja. Sve što treba da napravite je da odaberete one koje odgovaraju vašem domu i potrebama. Za spavaću ili dnevnu sobu zavjese za zamračivanje mogu biti pravi izbor. One zatvaraju svjetlost i toplinu, tako da su vrlo praktične ljeti. Sa druge strane, svjetlije zavjese propuštaju svjetlost, a istovremeno stvaraju privatnost. 


Gotove zavjese lako se postavljaju. Prije nego što ih kupite, svakako izmjerite prozor kako biste bili sigurni da ćete kupiti odgovarajuću veličinu. Treba odabrati zavjese koje odgovaraju širini vaše karnišne. Što se tiče dužine, morate da odlučite da li želite da zavjese vise do 1½ cm od prozorske daske ili da idu skroz do poda. U krajnjem slučaju, možete ih čak i pustiti da se malo zgužvaju na podu. Sve gotove zavjese lako se skraćuju – nije ih potrebno porubljivati šivaćom mašinom. Zavjese se mogu skratiti uz pomoć pegle, krpe i priložene porub-trake.

Gornji dio zavjese

Prije nego što odaberete svoje nove zavjese, razmislite da li trebaju ići sa određenom vrstom karnišne ili jednostavno razmislite koje mogućnosti kačenja zavjesa preferirate: 

  • Traka za zavjese: zavjesa sa trakom za kukice veoma je popularan izbor. Dobro funkcioniše u tradicionalnom, modernom i ležernom uređenju enterijera. Ovo je jedna od najjednostavnijih opcija, posebno pogodna za lagane zavjese.
  • Kanal: zavjese obješene na ovaj način imaju jednostavan, ležeran izgled, a rješenje je vrlo jednostavno: kanal za šipku je ušiveni džep na vrhu zavjese koji se lako navlači preko šipke. Kad je zavjesa navučena, šipka se jedva vidi.
  • Petlja: zavjesa s petljama moderno izgleda i djeluje fantastično ako želite da stvorite ležeran izgled u sobi. Međutim, zavjese sa petljama nisu prikladne za prostorije u kojima želite što manje svjetlosti. Šipka prolazi kroz petlje, a svjetlost će prodirati između petlji i same zavjese.
  • Metalni krugovi: zavjese koje imaju metalne krugove ravnomjerno su raspoređene na vrhu i vrlo se lako otvaraju i navlače. Vise u labavim naborima i dodaju moderan izgled vašem dekoru.

Izaberite odgovarajuću karnišnu

Provjerite da li karnišna odgovara vrsti zavjese. Kada to provjerite, možete nastaviti sa traženjem odgovarajuće veličine karnišne. Preporučujemo karnišnu koja je 20% duža od širine vašeg prozora. Takođe preporučujemo da je postavite 6-8 centimetara iznad prozora ili u plafon iznad prozora.

Ako volite traku za povezivanje zavjesa, preporučujemo da budu duge najmanje 30 cm i postavljene na pola visine od mjesta na kom završava zavjesa.

Savjeti za pranje zavjesa

Prije nego što operete zavjese, svakako pročitajte uputstva. Postoji nekoliko savjeta koje je dobro znati:

  1. Kako biste spriječili skupljanje zavjesa, perite ih na najmanjoj temperaturi.
  2. Nakon pranja, zavjese okačite kako biste spriječili njihovo gužvanje i stvaranje nabora. Ne zaboravite da zaštitite pod od vode koja će kapati iz njih.
  3. Možete ih zavezati sa dve ili tri trake dok se suše.
  4. Zavjese od poliesterskih vlakana treba prati omekšivačem kako biste sprečili nastanak statičkog elektriciteta.

Rolo zavjese: fleksibilne i idealne za spavaću sobu

Rolo zavjese dostupne su u nekoliko boja. Mogu se skratiti po širini kako bi odgovarale vašem prozoru. Što se tiče dužine, birajte one koje dosežu sve do vaše prozorske daske.

Roletne za zamračivanje u dječjoj sobi


Roletne za zamračivanje sprječavaju prodor i svjetlosti i topline i idealne su na primjer za spavaću sobu.

Duo-roletne omogućavaju vam vrlo precizno prilagođavanje količine svjetlosti u prostoriji, a istovremeno idealno osiguravaju privatnost u vašem domu. Sastoje se od dva sloja providne i neprovidne prugaste tkanine koje se pomjeraju na željenom nivou.

Plisirane zavjese – elegantne i fleksibilne

Plisirane zavjese idealan su izbor za moderan dom. Mogu se skratiti po širini kako bi odgovarale vašem prozoru.

Plisirane roletne u trpezariji


Uz gornje i donje naborane rolo zavjese možete stvoriti savršenu ravnotežu između svjetla i privatnosti u svom domu. Plisirane zavjese možete spuštati i podizati sa gornje i donje strane, kako biste precizno ispunili svoje potrebe.

Saznajte više

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Favoriti iz novog asortimana posteljina

Favoriti iz novog asortimana posteljina

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana