Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 31. 3. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Tri različite zavjese i roletne od kojih je jedna plisirana

Kako čistiti zavjese i roletne

Pranje zavjesa i čišćenje roletna nije tako teško kao što se čini. Premda ponekad djeluje komplikovano, uz nekoliko jednostavnih trikova lako ćete ih održati urednim i čistim.

PRANJE ZAVJESA

Ako vaša zavjesa ima etiketu s uputama za pranje, naravno trebate ih slijediti. Odaberite preporučeni nježni ciklus vaše mašine za pranje veša - obično je to program za pranje vune s blagom centrifugom. Važno je da razina vode bude visoka jer ona štiti tkaninu. Ako imate velike zavjese, možda je bolje da obavite dva pranja umjesto da ugurate obe zavjese i riskirate loše oprane zavjese.

Ako niste sigurni smiju li se zavjese prati u mašini, možete ih naravno ručno prati. Bilo da ih operete ručno ili mašinski, dobro je da ih objesite na karnišu dok su još vlažne da biste izbjegli nepotrebne nabore i naporno peglanje. Dobro ih ocijedite ili blago centrifugirajte. Ispod zavjesa stavite novine ili ručnike da biste sakupili višak vode i zaštitili svoj pod.

ČIŠĆENJE VENECIJANSKIH ROLETNI

Najlakši način za čišćenje venecijanskih roletni (žaluzina) jeste posebna četka za roletne ili krpa od mikrovlakana. Jesu li roletne masne? Ako jesu, trebate koristiti vlažnu krpu. Koristite čistu vodu i po potrebi dodajte malo sapunice.

Ne preporučujemo da skidate venecijanske roletne pa ih perete. Premda se čini kao najlakše rješenje, postupak je vrlo dugotrajan. Aluminijske venecijanske roletne lako se mogu savinuti i izgledati poslije ružno, stoga ih pažljivo perite. Lagano ih ispustite u kadu i operite ih mekom četkom u toploj vodi, blagom deterdžentu i sirćetu. Dodajte možda malo sredstva za ispiranje da ih lakše očistite. To će spriječiti mrlje. Objesite ih i pustite da se osuše prije nego što ih vratite iznad prozora.

ČIŠĆENJE TRAKASTIH ZAVJESA

Trakaste zavjese treba čistiti s pomoću krpe od mikrovlakana ili druge četke za prašinu. Ako dođe nesretnim slučajem nastanu mrlje, trake se mogu skinuti i prati ručno. Trakaste zavjese ne smiju se presavinuti. Ove vrste zavjesa moraju se prati nježno. Zarolajte trake i stavite ih što je više moguće u tuš ili kadu. Za većinu trakastih zavjesa preporučuje se pranje u hladnoj vodi. Neke trakaste zavjese mogu se natapati na maksimalno 30 stepeni. Uvijek provjerite upute za pranje.

PLISIRANE ROLETNE

Plisirane roletne mogu se čistiti krpom od mikrovlakana ili vlažnom krpom.

ROLETNE

Roletne se rijetko jako zaprljaju jer se često nalaze u rolni. Većina se čisti krpom ili usisavačem. Također se mogu očistiti vlažnom krpom i sapunicom.

RIMSKE ROLETNE

Rimske roletne mogu se čistiti krpom ili četkom. Također se mogu skidati i prati, ali postupak je iznimno složen jer se trake mogu lako zapetljati.

Saznajte više

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među kuhinjskim dodacima

"Peach Fuzz" - boja godine 2024