Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dnevna soba sa ugaonom garniturom i bež foteljom

Kako izabrati pravu fotelju

Biranje fotelje nije najlakši zadatak jer postoji veliki izbor modela koji se razlikuju dizajnom, cijenom i materijalom. Fotelja može biti odličan komad namještaja koji će se istaknuti u enterijeru, ali ako pogriješite u odabiru, lako može i narušiti izgled prostora.

Razmislite o sljedećem: Da li kupujete fotelju zbog njene praktičnosti? Želite da je multifunkcionalna? Koji materijal preferirate? U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta na koje trebate obratiti pažnju prije nego što krenete u kupovinu. 

Odaberite fotelju koja će se uklopiti u ostatak enterijera

Fotelja treba da se svojim dizajnom i bojom uklopi u ostatak enterijera, ali vremena kada je fotelja morala da bude u setu sa garniturom za sjedenje su iza nas. Puno je zanimljivije kombinovati različite stilove koji će zajedno biti povezani u jedinstvenu cjelinu. Naravno, šarena fotelja u prostoru gdje su dominantne neutralne boje neće se najbolje uklopiti, ali fotelja neke druge nijanse može biti odličan izbor. Treba pripaziti i na materijale od kojih je namještaj napravljen. Na primjer, ukoliko ste u potrazi za foteljom sa drvenim nogama kao što je stolica za ljuljanje, važno je obratiti pažnju na tip drveta koji ste izabrali za ostatak namještaja u enterijeru kao što je stočić za kafu ili polica za knjige. 

Fotelja sa visokim ili niskim naslonom?

Jedna od bitnih stavki prilikom odabira fotelje jeste njena udobnost. Odabir fotelje sa visokim naslonom odličan je izbor ako želite biti u relativno uspravnom položaju dok sjedite ili želite da vas fotelja u potpunosti obgrli. Ovaj tip fotelje najbolje će vam odgovarati ukoliko u njoj planirate da čitate ili radite na laptopu, istovremeno ne naprežući leđne mišiće. Visoki naslon fotelje prilikom sjedenja pružit će oslonac leđima, pa će vam sjedenje u takvoj fotelji biti veoma udobno i opuštajuće. Što se tiče trendova, primjetno je da je da su u posljednje vrijeme sve popularniji izbor stolice za ljuljanje koje zbog svoje udobnosti brzo opuštaju nakon napornog dana i vraćaju u dane bezbrižnog djetinjstva.

Pripazite na veličinu prostora u kom će biti fotelja

Prije nego što se upustite u kupovinu, razmislite u koju svrhu ćete koristiti fotelju. Da li ćete fotelju koristiti kao dodatak već postojećoj garnituri za sjedenje? Ili je želite izdvojiti u prostoru? Fotelja uz dodatak stolića za kafu i par ukrasnih jastuka postat će idealan kutak za opuštanje u vašem domu. Bilo da vam treba velika ili mala fotelja, od velike važnosti bit će i prostor u kojem planirate da je smjestite. Ako fotelju stavljate pored garniture, vrlo vjerovatno će vam trebati manja garnitura. Razlog zbog kojeg su male fotelje dobar izbor, jeste što su lagane i ne zauzimaju puno prostora, a pretežno su jednostavnih linija, za razliku od velikih multifunkcionalnih fotelja poput masažne fotelje koja je velika i teška, te zauzima puno prostora. Fotelja sa naslonima za ruke je udobnija od one bez, ali morat ćete uzeti u obzir da je takva fotelja i šira, pa će zahtijevati i više prostora.

Tamno siva fotelja pored bijelih polica za knjige

Da li je fotelja od tkanine pravi izbor?

Mnoge moderne fotelje izrađene su od različitih vrsta tkanina pa je lako pronaći fotelju od mekanih materijala koja je dostupna u različitim bojama i uzorcima. Prije same kupovine razmislite ko će u vašem domu najviše koristiti fotelju? Za porodice sa djecom važno je obratiti pažnju na materijal od kog je fotelja izrađena, kako bi i pored nestašnih mališana fotelja ostala uredna. Kada razmišljate o boji fotelje, imajte na umu da će modeli tamnijih nijansi, ukoliko budu izloženi direktno suncu, vremenom izblijedjeti. Druga varijanta jesu potpuno bijele i nježne nijanse fotelja od tkanina, koje će se odlično uklopiti uz minimalistički enterijer. No, budite oprezni pri odabiru ovih modela, jer su svijetle nijanse podložne mrljama, pa potražite fotelju sa odvajajućom navlakom koju možete lako oprati. Jedan od savjeta jesu i nijanse poput sive, koje su veoma poželjne obzirom da se na njima manje vidi prašina i mrlje.

Kožne fotelje

Fotelje od prave ili umjetne kože veoma su popularne jer ih je jednostavno održavati, ali je i njihova cijena puno viša. Masažne fotelje uglavnom su napravljene od kože jer je koža izdržljiv i dugotrajan materijal, te ukoliko vam se dogodi da nešto prolijete po fotelji, potrebna vam je samo vlažna krpa i vaša će fotelja biti očišćena.

Za razliku od prave kože, fotelje od umjetne kože ipak nisu toliko izdržljive, te su primjetne razlike. Prilikom čišćenja nikako se ne smiju koristiti hemikalije i deterdženti jer može doći do oštećenja, a kada želite da je očistite koristite samo vlažne maramice.

Saznajte više

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?