Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 6. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!RASPRODAJA - Uštedite do 65%!


Sada još bolje ponude baštenskog namještaja!Kliknite ovdje

Različite poze spavanja

Poza u kojoj spavate otkriva vašu ličnost

Muzika koju volite da slušate, garderoba koju nosite, način na koji uređujete svoj enterijer ili kako se pozdravljate govore nešto više o vašoj ličnosti. Takođe, poza koju birate za spavanje, otkriva kom tipu ličnosti pripadate.

Za razliku od vrste muzike ili garderobe, koje svjesno biramo, poza u kojoj spavamo je naš nesvjestan izbor koji se odvija tokom spavanja. Baš zato poza u kojoj spavate otkriva vaše pravo "Ja". Istraživanja su pokazala da su poze u kojima spavamo izuzetno povezane s određenim osobinama ličnosti, putem kojih možemo saznati mnoge zanimljivosti o čeovjekovom tijelu i navikama spavanja. U nastavku blog posta pročitajte koje su to poze u kojima spavamo i šta nam govore o našim osobinama. 

Fetus

Poza zvana fetus je najčešća poza spavanja koju preferira dvostruko više žena nego muškaraca. Ukoliko je baš ova poza vaša omiljena, na prvi pogled djelujete kao stidljiva i povučena osoba sa teškim karakterom, međutim kada vas ljudi bolje upoznaju vi ste zapravo osjećajna osoba sa dobrom dušom i srcem.  

Savjet: Ukoliko spavate u fetus pozi i želite da imate zdraviji san, savjet je da stavite jastuk između koljena jer će na taj način biti manji pritisak na vaše mišiće i leđa. 

Vojnik

Ukoliko spavate na leđima sa pravim položajem tijela i spuštenim rukama onda definitivno pripadate vojničkoj pozi. Osobe koje spavaju u ovoj pozi su tihe, rezervisane i imaju visoka očekivanja kako od sebe tako i od drugih osoba.

Savjet: "Vojnici" bi trebali spavati na površini koja podupire njihova leđa i zato je madrac veoma važan. Izaberite tvrdi madrac ili madrac srednje tvrdoće.

Slobodan pad

Kada spavate na stomaku, sa glavom okrenutom na jednu stranu i rukama oko jastuka, onda spavate u pozi koja se naziva - slobodan pad. Ukoliko pripadate grupi osoba koje vole da spavaju u ovoj pozi, vi ste veoma komunikativni, ekstrovertni, direktni i osjećajni. Ne volite da budete kritikovani, da donosite odluke brzo i ne preferirate ekstremne situacije. 

Savjet: Spavanje na stomaku nije preporučljivo, zbog toga što stvara pritisak na vaš vrat. Međutim, ako možete da zaspite jedino ležeći na stomaku, jedan od prijedloga je da stavite jastuk ispod stomaka kako bi se smanjio pritisak. Ili možete spavati na niskom jastuku

Morska zvijezda

Morska zvijezda spava na leđima sa obe ruke podignute oko jastuka. Ako ste to vi, onda ste vi osoba koja je uvijek spremna da pomogne drugima, umijete da slušate i dobar ste prijatelj. Ne volite da budete u centru pažnje i introvertni ste. Baš kao kod osoba koje spavaju u pozi Vojnika, i kod Morskih zvijezda postoji mogućnost pojave hrkanja kao i lošeg kvaliteta sna. 

Savjet: Spavaćete zdravije i kvalitetnije ukoliko stavite jastuk ispod vaših koljena, kako biste smanjili pritisak na išijatički nerv. 

Posmatrač zvjezdanog neba

Posmatrač zvijezda spava na leđima sa obe ruke podignute ispod glave ili jastuka. Osobe koje spavaju u ovoj pozi su optimistične, bezbrižne i sretne sa dešavanjima u svom životu. svoje prijatelj stavljaju na vrh liste prijoriteta i čine sve kako bi svojim prijateljima pomogli. Imaju visoka očekivanja od života i veoma često su hedonisti. 

Nezavisno od toga koju pozu spavanja preferirate, izbor odgovarajučeg madraca i jastuka će vam pomoći da vaš san bude kvalitetniji. 

Izvori:
http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/what-your-sleeping-style-says-about-you
http://bettersleep.org/better-sleep/sleep-positions
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3112170.stm#sleep
http://elitedaily.com/life/pillow-talk-sleeping-position-says-personality/930580/

Provjerite kvalitet svog sna

Zanima li vas koliko je kvalitetan vaš san? Uradite naš test spavanja i saznajte indeks kvalitete vašeg sna.

 

Saznajte više

Proizvodi za spavanje koji će vas rashladiti

Kako da promijenite položaj spavanja

Zaboravite na buđenja tokom noći

Koliko je zapravo korisno popodnevno spavanje?