Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Komoda za TV sa televizorom u dnevnom boravku sa sofom, stolićem i komodom

Pronađite pravu TV-komodu za vašu dnevnu sobu

Televizor baš i nije najljepši i vizualno naprivlačniji predmet u prostoriji kada gledamo uređenje enterijera, ali prava komoda za TV, ona koja se slaže sa ostalim namještajem, koja lijepo izgleda, a pri tome odražava i vaš ukus, ovdje može itekako pomoći.

Čak i ako više volite da vaš televizor visi na zidu, komoda za TV može poslužiti kao rješenje za odlaganje svih stvari koje se odnose na vaš kutak za zabavu i gledanje TV-a. Zatvorena TV-komoda sa ladicama ili vratima može sakriti i žice i kablove vaših elektronskih uređaja, kao i časopise, daljinske upravljače i još mnogo toga.

Komode za TV dolaze u različitim veličinama, različitog su izgleda i imaju različite karakteristike, pa ćemo vas u ovom vodiču provesti kroz razmatranja koja morate uzeti u obzir kako biste odabrali onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Visina, širina, dubina i nosivost

Za početak treba razmotriti nekoliko osnovnih aspekata: Koliko prostora imate na raspolaganju za TV-komodu i koliko je velik i težak vaš TV?

Naravno, važno je da imate mjesta za TV-komodu te da je dovoljno velika i čvrsta za vaš TV ako želite da stoji na njoj. Dakle, prije svega izmjerite svoj prostor i TV, i provjerite težinu svog TV-a kako biste jasno definisali vaše opcije:

Širina: Kao opšte pravilo, vaša komoda za TV treba da bude oko 20-30 cm šira od vašeg TV-a da biste dobili lijep, uravnotežen izgled. Uz široku TV-komodu, pored TV-a imate i prostor za dekorativne sitnice.

Visina: Razmislite o visini TV-komode. One variraju između 40-55 cm, a to naravno utiče na visinu televizora ako se odlučite da ga postavite na komodu. Pozicioniranje televizora u visini očiju dok sjedite u svojoj omiljenoj fotelji ili sofi znači da nećete naprezati vrat.

Dubina: Ukoliko imate TV ravnog ekrana ili želite svoj TV okačiti na zid iznad komode za TV, tada će vjerovatno biti dovoljna TV-komoda dubine 35-40 cm. Ako ovo nije slučaj, možete se odlučiti za dublju TV-komodu.

Kapacitet nosivosti: Provjerite težinu vašeg TV-a kako biste bili sigurni da je ispod maksimalnog opterećenja TV-komode.

Dodatan prostor za odlaganje u dnevnom boravku

Jedna od velikih prednosti TV-stalka je dodatni prostor za odlaganje stvari. Uz TV-stalak s opcijama za odlaganje kao što su police, ladice ili vrata, možete sakriti i elektronske uređaje kao što su konzole za igre i njihove kablove i nered kao što su DVD-ovi, ploče ili časopisi.

Svaka vrata i ladice imaju svoje prednosti. Igraću konzolu možete lakše držati u ormariću iza vrata, dok su ladice idealne za priručnike, daljinske upravljače i slično. Klizna vrata zahtijevaju manje prostora od ladica i običnih vrata jer su integrirana u TV-stalak.

Čak i ako TV-stalak ima samo jednu ili više otvorenih polica, i dalje vam može pomoći da zadržite čvrsti izgled ako ga nadopunite npr. ukrasnim korpama. Ovo će držati vaše stvari na jednom mjestu, a ne razbacane po dnevnoj sobi. Takođe će vam olakšati pronalaženje stvari i dati vam priliku da stilizirate svoju komodu za TV po vašem ukusu.

Trebate više prostora za odlaganje stvari u dnevnoj sobi? Pročitajte naš vodič za odabir vitrine.

Boja, materijal i stil

Generalan stil i "tema" vašeg dnevnog boravka igra ključnu ulogu u odabiru savršene komode za TV. Morate odlučiti koji stil volite i šta odgovara vašem postojećem namještaju. TV-komoda svijetle boje može vašoj sobi dati prozračan izraz, dok tamna može doprinijeti mračnijoj atmosferi. Takođe razmislite da li želite izgled koji nadopunjuje vaš postojeći dizajn enterijera ili onaj kojim ćete stvoriti dinamičan kontrast.

Noge će poboljšati prozračnost, dok će postolje dati čvršći ili uzemljeniji izraz vašoj sobi.

Naravno, nije vam potreban TV da biste mogli koristiti komodu za TV. Ona je svestrani komad namještaja koji može poslužiti i za skladištenje u dnevnoj sobi i za stiliziranje. Često zaboravljamo na ove potrebe prilikom opremanja dnevne sobe, da bismo jednog dana našli naše stvari razbacane unaokolo ili naše omiljene dekoracije nasumično stavljene na prozorsku dasku. Komoda za TV bi mogla biti upravo ono što vam treba kako bi vaša dnevna soba bila uredna i kako biste mogli ponosno pokazati svoj lični stil.

Saznajte više

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

Uljepšajte svoj dom namještajem od ratana

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

U fokusu: LYNGVIG kolekcija

Vodič: Kako izabrati tepih?

Vodič: Kako izabrati tepih?