Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Dječak žvače žvaku i pored njega slika ruke koja krpom čisti tepih

Savjeti za čišćenje: 3 načina kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha

Sa djecom u kući, velike su šanse da ćete se u nekom trenutku suočiti sa problemom: Kako ukloniti žvakaću gumu sa tepiha. Bez brige, nije nemguće - samo zahtijeva upotrebu pravilnih načina i malo više vremena. Za vas smo istražili razne načine za uklanjanje žvake sa tepiha i pronašli 3 različite metode:

Metoda sa ledom

Žvakaća guma na tepihu? Odgovor je „Ice, ice, baby!“ Ali ne reper Vanilla Ice - već najobičnija kockica leda. Ova metoda je najučinkovitija kada se žvakaća guma nije zalijepila preduboko u tepih.

1. Ubacite 4 do 5 kockica leda u plastičnu vrećicu i stavite je na žvakaću gumu. Ukoliko možete primiti rukom suhu kocku leda, iskoristite to kako biste brzim pokretima zamrzli žvakaću gumu.
2. Nakon što se žvakaća guma čvrsto zamrznula, iskoristite nož kako biste je laganim pokretima uklonili sa tepiha. Žvakaća guma će se razdvojiti u nekoliko sitnih komada tokom uklanjanja. Pokupite te komadiće i nastavite sa postupkom. Hladite žvakaću sa još više leda i ostružite mjesto dok je potpuno ne uklonite.
3. Napravite otopinu sapuna i nekoliko kapljica bijelog vinskog octa. Umočite čistu krpu u otopinu i oribajte preostalu mrlju.
4. Osušite mjesto peškirom. Nemojte hodati po tepihu prije nego što se sve osuši. 

Metoda sa fenom za kosu

Možda je toplina metoda koja je učinkovitija u vašem slučaju. Uzmite fen za kosu – vrijeme je da uklonite žvakaću gumu sa tepiha.
1. Uključite fen za kosu i usmjerite ga izravno na mrlju.
2. Pazite da ne otopite tepih (u slučaju da je tkanina od vune ili sintetike)
3. Kada se žvaka počne topiti, uklonite je plastičnom kesom. Ako budete imali malo sreće, žvakaća guma će se zadržati na plastičnoj kesi.
4. Ponovite postupak sve dok mrlja ne nestane. 

Metoda sa uljem

Ulje smanjuje ljepljivost žvakaće gume i to može biti vrlo korisna metoda. Jedini problem može biti čišćenje ulja sa tepiha nakon što se riješite žvakaće gume.

1. Stavite bilo koje ulje za kuhanje poput npr. maslinovog ulja na čistu krpu i nanesite ga na žvakaću gumu. Dobro natopite žvakaću gumu uljem, konstantno nanoseći ulje na čistu krpu i ponavljajte postupak ponovo i ponovo.
2. Koristite nož kako biste nježno uklonili žvaku sa tepiha. Stružite žvaku svaki put u istom smjeru i svaki put dobro očistite nož kako biste spriječili vraćanje žvake na tepih.
3. Ponovite postupak sve dok žvakaća guma potpuno ne nestane.
4. Kako biste se riješili mrlje od ulja, očistite tretirano područje otopinom deterdženta za suđe i vode. Počistite tepih čistom krpom umočenom u otopinu.
5. Posušite mokro mjesto peškirom. Nemojte hodati po tepihu prije nego što se osuši.

Bonus savjet: Još jedan način za uklanjanje žvakače gume sa tepiha je i u svakom domu prisutan - WD-40. Posprejajte gumu i protrljajte je između dva zasebna dijela tepiha. Ponavljajte ovaj proces dok se guma potpuno ne ukloni sa tepiha.

Važna informacija: prije nego što koristite bilo koju od gore navedenih metoda, testirajte postupak na nekom skrivenom mjestu na tepihu. 

Saznajte više

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Istaknuti dekorativni artikli novog asortimana

Elegantna i umirujuća skandinavska dekoracija

Elegantna i umirujuća skandinavska dekoracija

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Ovog proljeća osvježite svoj dom novom Nordic mood kolekcijom

Favoriti među tekstilima za dom

Favoriti među tekstilima za dom