Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Madrac u sobi bez posteljine

Kako znati da je vrijeme za novi madrac?

Padne li vam ponekad na pamet koliko je vremena prošlo od kad ste kupili novi madrac? Pomislite da je prošlo 2-3 godine, ali zapravo je prošlo puno više vremena? 

Kod stvari koje ne kupujemo često, kao što su madraci, vrijeme proleti brže nego što nam se čini, stoga se lako događa da prestar madrac prvo osjetite po novim - starim simptomima: bolovi u leđima ili loše spavanje. U nastavku pročitajte kako prepoznati da je vaš madrac "dao svoje" i šta možete učiniti da produžite vijek trajanja madraca.

Koliko dugo madrac može trajati?

Trajnost madraca zavisi od nekoliko faktora:

 1. Kvalitet madraca jedan je od odlučujućih faktora njegove trajnosti. Drugim riječima, što kvalitetniji madrac izaberete, duže ćete na njemu uživati.
 2. Težina osobe koja spava na madracu utiče na njegovo naprezanje. Ako na njemu spava osoba veće težine, trošenje madraca bit će veće, pa će zato će i madrac trebati brže zamijeniti.
 3. Možda vam na prvu ne bi palo na pamet, ali noćno znojenje je takođe bitan faktor. Iako toga ujutro nismo svjesni, naše tijelo se tokom cijele noći više ili manje znoji, a to utiče na trajnost navlake madraca.
 4. Naravno, održavanje madraca je izuzetno bitno za njegovu trajnost. Ukoliko to radite na ispravan način, možete produžiti trajanje vašeg madraca.

Generalno govoreći, madrac dobrog kvaliteta može trajati dugi niz godina. No, kao dobar indikator može vam poslužiti osjećaj sa kojim se ujutro probudite. Obratite pažnju na to jeste li se probudili odmorni i svježi, jer ako je madrac star i istrošen, to nepovoljno utiče na generalno stanje vašeg tijela. Ne samo da ima utjecaj na loš san, već tako mogu nastati bolovi u donjem i gornjem dijelu leđa. To je svakako znak da je vrijeme za nov madrac.

Kako produžiti vijek trajanja madraca?

Kvalitetna briga o madracu može odgoditi kupovinu novog i do 3 godine. Evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti:

 • Koristite nadmadrac. Nadmadraci pomažu u otklanjanju dijela pritiska koji težina tijela ima na sam madrac i tako ga štite. No, imajte na umu da je vijek trajanja nadmadraca kraći od madraca. Zaštita za madrac takođe je mogući izbor, a lako se održava jednostavnim pranjem.
 • Prozračivanje madraca i nadmadraca vrlo je korisno, stoga učinite to kad god je moguće. To ne treba biti na mjesečnoj bazi, ali probajte biti redovni. Kućne grinje vole vlažnu okolinu, stoga im ne dajte priliku da se udomaće, već vašem madracu i nadmadracu osigurajte dovoljno zraka i često ih prozračujte.
 • Iako je prekrivač za krevet lijep ukras za vašu spavaću sobu, nemojte ga raširiti po krevetu odmah nakon ustajanja. Isto tako, dobro bi bilo da ostavite vremena da ispari vlaga iz vašeg madraca prije nego ga prekrijete jorganom ili dekom
 • Razmislite o manje tradicionalnom pristupu pospremanju kreveta, pogotovo ako vas tokom noći muči prekomjerno znojenje. Zarolajte ili složite jorgan u podnožju kreveta i nek se madrac tokom dana u potpunosti osuši.
 • Osigurajte slobodan prostor ispod vašeg kreveta kako bi madrac imao dovoljno zraka, a vlaga mogla ispariti i sa njegove donje strane. Loša ventilacija madraca u najgorem scenariju može izazvati i stvaranje gljivica ili uzrokovati plijesan na madracu. Kvalitetne podnice su takođe veoma bitne.
 • Okretanje madraca vrlo je bitno i pokušajte to činiti redovno, znači barem 3-4 puta godišnje, pogotovo ukoliko koristite madrac s oprugama. Time ćete izbjeći da se na madrac pritisak vrši stalno na istim mjestima pod uticajem vašeg tijela. Kao i rotacija madraca, bitna je i rotacija nadmadraca, ako ga koristite.
 • Usisavanje madraca korisna je navika. Učinite to svaki put kad mijenjate posteljinu i tako potpomognite uklanjanje grinja i spriječite prodiranje nečistoća u strukturu madraca.

Još više savjeta pročitajte u Održavanju i njegi madraca.

Saznajte više

Vodič kroz krevete

Vodič kroz krevete

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje

Sofe za spavanje, sjedenje i odlaganje