Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna

Do 30. 9. dostava online narudžbi u vrijednosti od 400 KM ili više je besplatna!

Dani spavanja - Uštedite do 60%!
Džemperi i ormar sa kliznim vratima

Savjeti za održiviji i organizovan garderober

Datum:

Kategorija: Razno

Tags: organizovanje ormara, korisni savjeti

Važnost čuvanja planete je danas jasnija nego ikada. Vaš ormar je dobro mjesto za početak: Uz bolji pregled odjeće koju već imate, veće su šanse da ćete je zapravo i nositi. Pripremili smo nekoliko savjeta kako da jednostavno i funkcionalno organizujete svoj garderober:
 

Ideje za odlaganje stvari

Najjednostavniji trk za održavanje organizovanog izgleda ormara su identične vješalice
Zatim, možete da organizujete svoj ormar slažući svoju odjeću po kategorijama, a zatim po bojama. Objesite sve majice zajedno od svjetlijih prema tamnijima, s lijeva na desno, zatim ponovite to s pantalonama itd. 

Još savjeta za uredan dom. 

Ne bacajte kutije od cipela. One štite vašu obuću od prašine i dobre su za odlaganje. Stavite sliku cipela sa vanjske strane kutije kako biste znali koje su cipele unutra. 

Pronađite ormar koji odgovara vašem stilu. Ako se oblačite pretežno neformalno, i imate dosta džempera i majica, potrebno vam je puno polica. Ako nosite poslovno odijelo svakog dana, potrebna vam je šipka sa vješalicama za sakoe, haljine itd. Korpe su savršene za odlaganje čarapa, šalova i ostalih malih komada odjeće. 


Ako je vaš ormar i dalje pretrpan, vreme je da se riješite dijela odjeće. Za svaku majicu, haljinu ili džemper, zapitajte se: “Da danas kupujem da li bih kupio/la ovo, znajući što sada znam (da mi majica ne odgovara ili da mi džemper nadražuje kožu)?” Ako je odgovor ne, ide van.
Ako vam je potrebno više pomoći za smanjivanje količine odjeće u ormaru, fokusirajte se na čuvanje osnovnih stvari: bijele majice, crne haljine, farmerke, suknje do koljena itd. 

Savjeti za pranje

Generalno je dobra ideja prati ne prati odjeću prečesto. Proces pranja je grub za odjeću i može je oštetiti. Osim ako je vidljivo prljava ili neugodnog mirisa, ne treba prati odjeću nakon svakog nošenja. Uvijek perite osjetljivu odeću u vreći za pranje na programu za osjetljivu odjeću i perite vunene džempere na ruke. 

Ako kupujete novu odjeću…

Kupovina vintage odeće je odličan način obnavljanja ormara, dok je u isto vrijeme vaš negativan uticaj na okolinu minimalan. Ako vaša vintage odjeća ima određen miris, sipajte malo vodke u bočicu i poprskajte po odeći, Kako alkohol bude isparivao, tako će i miris. 

Drugi trikovi za garderobu

Cipele vam više ne pristaju? Napunite vodootporne plastične kesice vodom i stavite ih unutra. Stavite kesice sa cipelama u zamrzivač. Kako se voda bude ledila, vaše cipele će se proširiti. 

Dok peglate, prekrijte sve osjetljive detalje metalnom zdjelom ili kašikom i pritisnite okolnu tkaninu. 
Ne zaboravite da sveže opeglanu majicu ostavite da visi par minuta pre nego što je stavite u ormar, inače će se pojaviti novi nabori. 

Imate li još neki savjet za održiviji, ali modno osviješten stil života? Podijelite ih sa nama!