Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Metalne baštenske saksije, sive baštenske saksije i visoke saksije

Vodič: Izbor baštenskih saksija

Prije nego što izaberete svoju novu saksiju za cvijeće, razmislite gdje ćete je smjestiti kako biste bili sigurni da birate odgovarajuću veličinu, oblik, materijal i stil. Dopustite nam da vas vodimo do odgovarajućeg izbora. 

Veličina baštenske saksije

Najprije razmislite koje biljke želite na svom balkonu ili terasi, koliko su velike i koliko mogu rasti. Dobro je započeti sa saksijom koja je veća od biljke, tako da biljka ima prostora za rast.

Baštenska klupa sa biljkom u metalnoj baštenskoj saksiji


Razmislite i o korijenu biljke. Obično im je potrebno prostora veličine biljke i ispod zemlje.

Oblik baštenske saksije

Četvrtaste baštenske saksije omogućavaju vam da uredno rasporedite svoje posude. Možete ih koristiti za obilježavanje staze ili za označavanje određenog područja na terasi ili ulazu. Četvrtaste saksije za cvijeće mogu se postaviti vrlo blizu jedna drugoj, što olakšava zalijevanje biljaka bez prosipanja.


Uzdignute saksije mogu kreirati moderan, lagan i prozračan izgled na vašoj terasi ili balkonu. Idealne su za biljke sa dugim listovima, vinovu lozu ili biljke poput bršljana jer mogu rasti dugo prije nego što se listovi susretnu sa podom.

Povišene saksije na velikoj terasi sa pogledom na more


Saksije sa uskim otvorima imaju tendenciju da zadržavaju vlagu, sprječavajući da se biljka isuši. Međutim, sa njima može biti malo teže rukovati kada želite da presadite biljku.

Dvije sive baštenske saksije na tepihu

Materijal baštenske saksije

Materijal je ključan za težinu saksije. Planirate li da premiještate saksije po svojoj terasi ili balkonu? U tom slučaju je dobra ideja da nabavite male saksije, poput pletenih ili plastičnih.

Dvije kockaste baštenske saksije jedna do druge


Ako je tamo gdje živite jako vjetrovito, ili ako imate djecu koja se igraju na terasi ili balkonu, razmislite o težim saksijama, jer ih je teže i prevrnuti.

Visoke baštenske saksije i niske baštenske saksije na velikoj terasi

Visina baštenske saksije

Visoke saksije za cvijeće se mogu lakše zalijevati, a mogu se koristiti i za razdvajanje prostora, pa mogu odvojiti mjesto za druženje od prostora za jelo ili prostora za igru. Uz visoke saksije možete stvoriti prijatan kutak, zaštićen od vjetra.

Pronađite još ideja za kreiranje jedinstvenih prostora na otvorenom

Stil baštenske saksije

Saksije i biljke šlag su na torti kada je u pitanju uređenje vaše terase ili balkona. Oni stvaraju živahan, dinamičan izgled, a ako kombinujete i uskladite svoje baštenske saksije, možete još više doprinijeti ovom izgledu.

 

Saznajte više

Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

Vodič za različite postavke modularne garniture

Vodič za različite postavke modularne garniture

Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice

Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice