Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
Krupni plan složenih džempera i ormar sa kliznim vratima pored prozora

Savjeti za održiviji i organizovan garderober

Važnost čuvanja planete je danas jasnija nego ikada. Vaš ormar je dobro mjesto za početak: Uz bolji pregled odjeće koju već imate, veće su šanse da ćete je zapravo i nositi. Pripremili smo nekoliko savjeta kako da jednostavno i funkcionalno organizujete svoj garderober:

1. Ideje za odlaganje stvari

Najjednostavniji trk za održavanje organizovanog izgleda ormara su vješalice
Možete da organizujete svoj ormar slažući odjeću po kategorijama, a zatim po bojama. Objesite sve majice od svjetlijih prema tamnijima, sa lijeva na desno, zatim ponovite to sa pantalonama itd. 

Još savjeta za uredan dom

2. Budite praktični i maštoviti

Ne bacajte kutije od cipela. One štite vašu obuću od prašine i dobre su za skladištenje. Stavite sliku cipela sa vanjske strane kutije kako biste znali koje cipele su unutra. 

3. Koristite vakuumske vreće

Uštedite na prostoru i sezonsku garderobu pospremite u praktične vakuumske vreće, na ovaj način ćete svoju odjeću sačuvati i od habanja. Ovako upakovane stvari čuvajte na gornjoj polici ili stražnjoj strani ormara; ili ih stavite u skladište dok ne budete spremni da ih vratite u upotrebu.

4. Pronađite odgovarajući ormar

Pronađite ormar koji odgovara vašem stilu. Ako se oblačite pretežno neformalno i imate dosta džempera i majica, potrebno vam je puno polica. Ako nosite poslovno odijelo svakog dana, potrebna vam je šipka sa vješalicama za sakoe, haljine, mantile itd. Korpe su savršene za odlaganje čarapa, šalova, kapa i ostalih malih komada odjeće. 


5. Oslobodite se viška odjeće

Ako je vaš ormar i dalje pretrpan, vrijeme je da se riješite dijela odjeće koji više ne nosite. Za svaku majicu, haljinu ili džemper, zapitajte se: “Da danas kupujem da li bih kupio/la ovo, znajući što sada znam (da mi majica ne odgovara ili da mi džemper nadražuje kožu)?” Ako je odgovor ne, ta odjeća ide van. Odjeću koja vam jednostavno više ne odgovara ili vam se više ne sviđa, a i dalje je dobrom stanju, donirajte potrebnima.
Ako vam je potrebno više pomoći za smanjivanje količine odjeće u ormaru, fokusirajte se na čuvanje osnovnih stvari: bijele majice, crne haljine, farmerke, suknje do koljena itd. 

6. Savjeti za pranje odjeće

Generalno je dobra ideja ne prati odjeću prečesto. Proces pranja je grub za odjeću i može je oštetiti. Osim ako je vidljivo prljava ili neugodnog mirisa, ne treba prati odjeću nakon svakog nošenja. Uvijek perite osjetljivu odjeću u vreći za pranje na programu za osjetljivu odjeću i perite vunene džempere na ruke. 

7. Kupujte second hand odjeću

Kupovina vintage odjeće je odličan način obnavljanja ormara, dok je u isto vrijeme vaš negativan uticaj na okolinu minimalan. Ako vaša vintage odjeća ima određen miris, sipajte malo vodke u bočicu i poprskajte po odjeći, Kako alkohol bude isparivao, tako će i miris. 

8. Drugi trikovi za garderobu

Cipele vam više ne pristaju? Napunite vodootporne plastične kesice vodom i stavite ih u cipele. Stavite kesice sa cipelama u zamrzivač. Kako se voda bude ledila, vaše cipele će se proširiti. 

Dok peglate, prekrijte sve osjetljive detalje metalnom zdjelom ili kašikom i pritisnite peglom okolnu tkaninu. 
Ne zaboravite da svježe opeglanu majicu ostavite da visi par minuta prije nego što je stavite u ormar, inače će se na majici pojaviti novi nabori. 

Imate li još neki savjet za održiviji, ali modno osviješten stil života? Podijelite ih sa nama u komentarima!

Saznajte više

Vodič za odlaganje obuće

Vodič za odlaganje obuće

Kako izabrati klupu za hodnik?

Kako izabrati klupu za hodnik?

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

U fokusu: MARKSKEL kolekcija namještaja za odlaganje

Naše omiljene korpe za odlaganje

Naše omiljene korpe za odlaganje