Korpa

Vaša korpa je prazna

Korpa

Vaša korpa je prazna
5 različitih baštenskih stolica na terasi sa pogledom na okean

Vodič: Kako odabrati savršene baštenske stolice

Baštenske stolice, uz dobar baštenski stol, bitan su dio uživanja na otvorenom. Bilo da se vaš vanjski prostor sastoji od malog balkona, prostrane terase ili velike bašte, vanjske stolice nam omogućavaju da provodimo vrijeme sa prijateljima i porodicom uz večere, proslave i ugodne, radosne trenutke.

Tražite li baštenske stolice za ručavanje, baštenske lounge stolice ili možda nešto unikatnije kao što su viseće stolice ili ležaljke? Bez obzira koju vrstu tražite, odabir savršenih stolica za vaše specifične želje i potrebe može biti teška odluka. Srećom, za vas smo pripremili vodič koji će vam reći šta tačno trebate da uzmete u obzir i o čemu vrijedi razmisliti kako biste napravili pravi izbor. Čitajte dalje kako biste saznali šta koja baštenska stolica je idealna za vas.

    Kako odabrati pravu baštensku stolicu?

    Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za baštensku stolicu ili baštenske stolice koje želite da kupite. Postoje različiti tipovi baštenskih stolica, od kojih su neke dizajnirane za ručavanje na otvorenom, a druge za izležavanje i opuštanje na otvorenom. Svaka vrsta stolica ima različita svojstva, što neke od njih čini prikladnijima za vaše specifične potrebe od drugih. Dakle, kako možete osigurati da ćete napraviti pravi izbor već u startu? U sljedećim odjeljcima saznat ćete više o relevantnim faktorima koje trebate uzeti u obzir.

    1. Različite vrste baštenskih stolica

    Postoji mnogo različitih vrsta baštenskih stolica, od kojih je svaka dizajnirana za specifičnu namjenu. Neke su idealne za uživanje u šoljici kafe ili hladnog napitka uz bistro stol na suncu, dok su druge savršene za opuštanje tokom toplih ljetnih popodneva. U odjeljcima u nastavku pronaći ćete širi izbor vanjskih stolica, od trpezarijskih do lounge stolica, nudeći ponešto za svako okruženje i aktivnost na otvorenom.

    Baštenske trpezarijske stolice

    Vjerovatno najčešće korištena vrsta baštenskih stolica, baštenska stolica za ručavanje je – uz baštenski stol – savršena za provođenje vremena na otvorenom. Savršeni za objedovanje na otvorenom, uživanje u hladnom napitku u društvu ili organizovanje velike večere ili proslave, baštenski stol i baštenske trpezarijske stolice odličan su dodatak vašem balkonu, terasi ili bašti. Ako želite saznati više o usklađivanju vaših baštenskih stolica sa odgovarajućim stolom, pogledajte naš vodič za odabir savršenog baštenskog stola.

    Baštenske lounge stolice

    Baštenske lounge stolice dizajnirane su za udobnost, lješkarenje i opuštanje, nudeći luksuzne mogućnosti sjedenja tokom lijenih popodneva ili organiziranje večernjih druženja. Ove stolice su općenito veće od baštenskih stolica za ručavanje, što vam omogućava da se potpuno zavalite i uživate u raznovrsnim aktivnostima kao što su čitanje omiljene knjige, sunčanje, drijemanje ili jednostavno uživanje na otvorenom sa voljenima. Uz elegantan dizajn, služe kao sjajni vizualni dodaci vašem balkonu, terasi ili bašti, a mogu čak poslužiti i kao upečatljivi komadi koji privlače poglede.

    Viseće stolice, baštenske klupe i ležaljke

    Osim tipičnih baštenskih stolica, postoje i druge vrste baštenskog namještaja koje nude jedinstvena i posebna iskustva uživanja na otvorenom. Baštenske klupe su, na primjer, multifunkcionalne alternative tradicionalnim baštenskim stolicama za ručavanje, pogodne za korištenje uz baštenski stol ili za sjedenje u odvojenom, suncem obasjanom području bašte. Uz to, viseće stolice kao i ležaljke nude veći nivo udobnosti i opuštanja. Ležaljke su idealne za sunčanje, dok viseće stolice svojim blagim ljuljanjem pružaju vrhunsku udobnost. Pogledajte naš vodič za viseće stolice za više inspiracije.

    Baštenske stolice dolaze u raznim oblicima, veličinama i napravljene od različitih materijala, a njihov vizualni izraz i privlačnost mogu značajno promijeniti ukupnu atmosferu vašeg spoljašenjeg prostora. Gore prikazani izbor stolica samo je jedan primjer kako bi vaše nove stolice mogle izgledati.

    2. Baštenske stolice sa različitim svojstvima

    Različite baštenske stolice često imaju različita svojstva što ih čini pogodnim za različite potrebe. Tražite li stolice za mali balkon ili veliku terasu? Većina baštenskih stolica ima širinu koja se kreće od oko 40 do 70 cm. Za kompaktne prostore kao što su mali balkoni ili terase, uže stolice mogu biti prikladnije kako biste maksimalno iskoristili svoj prostor. Ako je vaš prostor otvoren, prostran i manje ograničen, imate više slobode u odabiru širih i većih baštenskih stolica. Pored razmatranja visine i širine baštenske stolice, postoje i drugi faktori koje treba imati na umu:

    • Slaganje baštenskih stolica
      Kada birate baštenske stolice, razmislite gdje planirate da ih čuvate kada nisu u upotrebi. Imate li šupu ili drugi prostor za odlaganje da ih zaštitite od nepogoda? Stolice koje se mogu složiti jedna na drugu su odličan izbor za ovu svrhu, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Da biste maksimalno iskoristili svoj prostor, manje stolice – posebno one koje se mogu složiti jedna na drugu – idealne su za kompaktne prostore. Takođe su savršene za stvaranje ugodnog kutka na vašem balkonu ili za lako premještanje i odlaganje kada se ne koriste.
    • Sklopive baštenske stolice
      Baš kao i one koje se mogu složiti, tako se i baštenske stolice na rasklapanje lako spremaju, a zauzimaju još manje prostora kada se ne koriste. Njihov izuzetno praktičan dizajn i prenosivost čine ih savršenim kao dodatno mjesto za sjedenje kada vam iznenadno dođu gosti ili za mali balkon gdje je neophodno maksimalno iskoristiti slobodan prostor.
    • Podesive baštenske stolice
      Podesive baštenske stolice nude nekoliko prednosti za uživanje na otvorenom. Sa podesivim položajima naslona, savršeni su za objedovanje u uspravnom položaju ili lješkarenje u ležećem položaju. Mogućnost podešavanja nivoa naginjanja pruža poboljšanu ergonomsku podršku, promovišući pravilno držanje i čineći naslonjače idealnim za provođenje cijelog dana ili večeri u bašti.
    • Podrška za leđa
      Prilikom odabira baštenskih stolica, vaša preferencija za visokim ili niskim naslonom može značajno uticati na vaše iskustvo. Ako uživate u dugim večerama na otvorenom sa voljenim osobama, naravno da vam je udobnost prioritet. Visoki naslon ne samo da pruža potpunu podršku za leđa, već i štiti vas i vaše goste od prohladnih večernjih propuha. Mnoge baštenske stolice, posebno ležaljke, mogu se poboljšati baštenskim jastucima za sjedište i naslon, a pomoću njih možete prilagoditi stolicu svom željenom nivou udobnosti i podrške.
    • Nasloni za ruke
      Možda biste trebali razmisliti da li više volite stolice sa ili bez naslona za ruke. Baštenske stolice sa naslonima za ruke nude dodatnu podršku za vaše ruke i mogu povećati udobnost tokom dužeg perioda sjedenja. S druge strane, baštenske stolice bez naslona za ruke nude veću fleksibilnost u kretanju, sa njima se može lakše manevrirati i može ih se lakše skladištiti u manjim prostorima.

    3. Baštenski jastuci i sjedišta za stolice

    Kada tražite nove baštenske stolice, razmislite o dodavanju baštenskih jastuka kako biste poboljšali udobnost, potporu i stilski izgled stolica. Baštenski jastuci - od jastuka za sjedišta stolica do visokih jastuka za naslon, pružaju dodatnu podlogu, čineći produžene periode sjedenja udobnijim, posebno za stolice napravljene od tvrđih materijala. Uz to, jastuci se mogu koristiti za dodavanje šarenih uzoraka, blještavila boja ili različite estetike vašem vanjskom prostoru, što vam omogućava da prilagodite izgled vašeg namještaja.

    4. Materijali za baštenske stolice

    Prije nego što odlučite koje nove baštenske stolice ćete nabaviti, takođe biste trebali uzeti u obzir koji materijal preferirate. Materijali koji se koriste u izradi baštenske stolice dakako da imaju veliki uticaj na konačni rezultat, prvenstveno kroz vizuelni izgled i ukupnu "vibru". Međutim, materijal naravno utiče i na potreban nivo održavanja stolice. Baštenska stolica napravljena od tvrdog drveta zahtijevat će povremeno čišćenje i zaštitu tretiranjem uljem za tvrdo drvo, dok baštenska stolica od aluminija i imitacije ratana gotovo da i ne treba održavanje. Saznajte više o različitim materijalima od kojih se baštenski namještaj najčešće izrađuje u našem detaljnom vodiču za materijale za baštenski namještaj.

    Izbor materijala značajno utiče na vizualni izgled namještaja za spoljašnje prostore koji naravno da uključuje i baštenske stolice. Stolice iznad su napravljene od poliesterskog užeta, tekstila, sintetičkog ratana, čvrste tikovine ili plastike, a većina njih ima izdržljiv aluminijski ili čelični okvir.

    Donošenje konačne odluke o izboru baštenskih stolica

    Imajući na umu sve navedeno u ovom vodiču, trebali biste biti dovoljno informisani i opremljeni da donesete dobru konačnu odluku i pronađete idealne baštenske stolice koje će odgovarati vašim jedinstvanim potrebama i preferencijama. Naš širok izbor baštenskih stolica uključuje raznoliku lepezu opcija koje odgovaraju vašim željama i potrebama. Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite više informacija o baštenskim stolicama, naravno da ste uvijek dobrodošli da posjetite svoju lokalnu JYSK prodavnicu i pitate naše zaposlene za dodatne upute.

    Zaštitite svoje stolice presvlakom za baštenski namještaj

    Ako niste u mogućnosti da svoje nove baštenske stolice unesete u šupu ili natkriveni prostor za odlaganje, možda bi vrijedilo da razmislite o tome da ih zaštitite navlakom za baštenski namještaj. Ovo će učiniti stolice otpornijim na vremenske uslove i time povećati njihovu trajnost. Takođe smanjuje količinu vremena koje ćete morati potrošiti na njihovo čišćenje i održavanje, što je još jedna velika prednost.

    Baštenski setovi sa baštenskim stolom i stolicama

    Mnoge naše baštenske stolice su takođe dostupne u baštenskim setovima koji uključuju četiri identične stolice i odgovarajući baštenski stol. Baštenski set je dobra prilika da dobijete još veću vrijednost za svoj novac jer ovi setovi dolaze po nižoj cijeni nego ako biste stol i stolice kupovali zasebno.

    Saznajte više

    Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

    Vodič: Odaberite pravi sanduk za baštenske jastuke

    Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

    Kako odabrati savršenu baštensku lounge garnituru

    Vodič za različite postavke modularne garniture

    Vodič za različite postavke modularne garniture

    Vodič: Kako odabrati savršen baštenski stol

    Vodič: Kako odabrati savršen baštenski stol