Spavaća soba sa krevetom, madracem, nadmadracem, jorganom, i jastukom i pored njih noćni ormarić sa lampom

Vodič za odabir pravog madraca

Potreban vam je novi madrac, ali niste sigurni za koju za koju vrstu madraca da se odlučite? Treba li to biti madrac sa oprugama, madrac od pjene ili madrac od lateksa?

U JYSKu imamo širok asortiman različitih tipova madraca, od kojih vam svi mogu pružiti dobar san. Ali svi smo različiti, kako načinom na koj ispavamo, tako i građom. I svako od nas ima svoje mišljenje da li dobar madrac treba da bude mekan, tvrd ili negdje između.

Pravi madrac je važan za vaš kvalitet sna, što zauzvrat utiče na vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Zato je bitno odabrati madrac koji najbolje odgovara vama i vašim potrebama. U nastavku donosimo vodič za madrace sa pregledom različitih vrsta madraca.

Pregled tipova madraca

Kako bismo vam pomogli da odaberete pravi madrac, pogledat ćemo:

  • Boxspring krevete
  • Madrace sa oprugama
  • Madrace od pjene
  • Madrace od lateksa
  • Koje su različite vrste pjene?

Šta je boxspring krevet?

Boxspring krevet je madrac sa ugrađenim okvirom kreveta. Sve što vam još treba je noga na svakom uglu i imate krevet. Odabirom boxspring kreveta dobijate kompletno rješenje po povoljnoj cijeni. Sa boxspring krevetom imate i madrac i krevet, sve u jednom.

Šta je madrac sa oprugama?

Madrac sa oprugama je madrac koji se može postaviti na okvir kreveta. Glavna prednost nekih madraca sa oprugama je ta što se obično mogu preokrenuti. Redovno prevrtanje madraca će pomoći u održavanju njegove elastičnosti i produžiti životni vijek madraca.

Šta karakteriše madraca sa oprugama?

Madraci sa oprugama sastoje se od jednog ili više slojeva opruga na kojima se zatim nalazi sloj podloge.

Ova kombinacija se prilagođava konturama tijela, osiguravajući optimalnu udobnost. Prostor između opruga omogućava bolju cirkulaciju zraka i pomaže u oslobađanju viška tjelesne toplote. Zato spavanje na madracu sa oprugama može da bude manje toplo nego spavanje na madracu od pjene.

Opruge čine jezgro dušeka sa oprugama. U JYSKu imamo dvije vrste opruga: džepičaste opruge i bonell opruge:

  • Džepičaste opruge: Dušeci sa džepičastim oprugama poznati su po svojim višestrukim tačkama potpore. Ovo omogućava da se madrac s džepićima prilagodi različitim potrebama tijela. Različite zone udobnosti se stvaraju variranjem debljine žica opruga. Madrac je tvrđi tamo gdje su žice debele, a mekši tamo gdje su žice tanje. To je zato što se tanje žice lakše sabijaju od debljih. Uzajamno djejstvo između zona udobnosti stvara izvanrednu podršku. Svaka pojedinačna opruga je zatvorena u mali platneni džep koji smanjuje habanje i time produžava vijek trajanja madraca. Madrac sa džepičastim oprugama se oblikuje po konturama tijela, što rezultira relativno "živom" površinom za spavanje. Ovaj tip madraca obično košta više od madraca sa bonell oprugama.
  • Bonell opruge: Bonell opruge pokrivaju veću površinu i ona se kompletna pritišće kada se na njih legne, tako da nećete dobiti potpuno istu nijansiranu podršku kao sa višestrukim zonama udobnosti madraca sa džepičastim oprugama. Bonell opruge su opruge u obliku pješčanog sata napravljene od debele metalne žice. Madrac sa bonell oprugama daje vam tvrdu površinu sa velikom stabilnošću, kao i dug vijek trajanja po pristupačnoj cijeni.

Jeste li znali?

Što više opruga, to bolje. Kvalitetni madraci imaju oko 300 opruga po kvadratnom metru, često i više.

Šta je madrac od pjene?

Madrac od pjene je madrac s mnogo namjena. Možete ga koristiti u okviru vašeg kreveta, u dječjem krevetu na kat, kamp kućici ili u kući za odmor. Madrac od pjene je stoga dobar i za svakodnevnu upotrebu i kao krevet za goste.

Šta karakteriše madrac od pjene?

Madrac od pjene sastoji se od nekoliko slojeva različitih vrsta pjene. Odabir madraca s polieterskom pjenom ili jezgrom od hladne pjene i slojem memorijske pjene pruža dobru udobnost, dok memorijska pjena omogućava madracu da se oblikuje prema vašem tijelu.

Mnogi madraci od pjene mogu se preokrenuti, a nekoliko modela čak ima različitu tvrdoću sa svake strane. Ovo vam daje mogućnost da lako prilagodite madrac kako bi odgovarao baš vašim potrebama za spavanjem.

Šta je madrac od lateksa?

Lateks je prirodni materijal napravljen od soka kaučukovca. Ali lateks se može proizvesti i sintetički. U JYSKu imamo madrace od lateksa koji su napravljeni od 100% prirodnog lateksa kao i modele koji se sastoje od kombinacije prirodnog i sintetičkog lateksa.

Bilo da je prirodan ili sintetički, lateks pruža visoku prozračnost. Ako ste tip koji se zagrijava tokom noći, otkrit ćete da je madrac od lateksa hladniji ispod vašeg tijela od drugih vrsta madraca.

Šta karakteriše madrac od lateksa?

Lateks je prozračan i pruža dobru potporu vašem tijelu. Za razliku od madraca od memorijske pjene, madrac od lateksa se ne prilagođava vašem tijelu niti vas okružuje u istoj mjeri. Osjećaj madraca od lateksa kao da blago gura vaše tijelo, čineći madrac malo tvrđim.

Koje su različite vrste pjene?

Da biste odabrali najbolji madrac od pjene ili madrac od lateksa za vaše posebne potrebe, važno je razumjeti svojstva različitih vrsta pjene.

  • Lateks se koristi u nekim od najnaprednijih madraca. To je potporni i fleksibilan materijal koji može biti prirodan ili sintetički. Obje vrste lateksa su vrlo prozračne, tako da je dobra opcija ako imate tendenciju da vam bude toplo dok spavate.
  • Memorijska pjena je fleksibilan materijal koji se oblikuje prema vašem tijelu i položaju spavanja. Pruža dobru potporu i olakšanje za leđa, vrat i zglobove.
  • Hladna pjena je teža i elastičnija od polieterske pjene. Madrac od hladne pjene nudi visoku nosivost koja podržava tijelo, a ima i dug vijek trajanja.
  • Polieterska pjena, koja se naziva i standardna pjena ili PUR pjena, koristi se u mnogim modelima. Odvodi vlagu iz vašeg tijela ako ste skloni da se znojite noću.

Pročitajte i naš ultimativni vodič za odabir madraca.

Saznajte više

Kako odabrati pravu veličinu madraca

Kako odabrati pravu veličinu madraca

Vodič kroz krevete

Vodič kroz krevete

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji je najbolji madrac za vas? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič

Koji nadmadrac i zaštitu za madrac izabrati? Ultimativni vodič